Menu

Elsőbbség az őstermelőknek a piacon

2015-03-05 12:22:47

 

Magyarországot sokan Európa éléskamrájának tartják a mai napig. Nem véletlenül, hiszen adottságaink nagyszerűek ahhoz, hogy mezőgazdasági termékekkel – zöldség, gyümölcs és húsáruk – lássuk el a világot. Az elmúlt két évtizedben azonban már idehaza is több országból érkezett termékekkel kellett versenyeznie a magyar áruknak. Éppen ezért a jászberényi piac tervezett átalakítása is arról szól, hogy nagyobb teret kapjanak az őstermelők és a biotermékek is megjelenjenek.


A piac átalakításáról tartottak tájékoztatót február 25-én a Déryné Rendezvényház  nagytermében, ahová a termelők is meghívást kaptak. Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester bevezetőjében elmondta, hogy a kiváló magyar termékeknek a jászberényi piacon is helyet kell biztosítani. Ennek érdekében kívánják újjászervezni a piac működését. Az átalakítás célja az is, hogy a létrejövő egyesület a majdani pályázati lehetőségeket is kihasználhassa.


Pócs János, országgyűlési képviselő saját tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal. Hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon fontos projekt, amely erősíti a nemzeti öntudatot és a jász identitást is. Közel sem mindegy, hogy hol és mire költjük a pénzünket – jelentette ki Pócs János. Az életben az a legdrágább, ami ingyen van – hangsúlyozta, arra utalva, hogy szemléletváltásra is szükség van ezen a téren is. Tiszta, szép piac kialakítása a cél, ahol az őstermelők megfelelő teret kapnak.


Kujáni Katalin, a Kisértékű Termékértékesítők Országos Érdekvédelmi Egyesület elnökségi tagja a magyar és a nemzetközi piaci helyzetről tartott tájékoztatót. Elmondta, már 290 termelői piac működik Magyarországon, ahol őstermelők értékesíthetik áruikat. Ezt szeretnék megvalósítani Jászberényben is. Baráth Gergely, aki másodmagával a piac újratervezésén dolgozik, bemutatta azokat a látványelemeket is, amelyekkel az őstermelőket megkülönböztetik majd a berényi piacon. Az árusító tér átalakítása is megtörténik majd, tudtuk meg az előadótól. No, meg azt is, hogy a létrehozandó egyesület, amely őstermelőkből állna, sok előnyt is biztosítana számukra. Nem mellékesen azért is szükség lesz erre, mert vélhetően pályázati lehetőségei is lesznek majd az egyesületnek. A belépő tagoknak azt is vállalni kell, hogy őket folyamatosan ellenőrzik majd, hogy valóban megfelelő áruval várják-e a vásárlókat.


A cél tehát a magyar áruk előtérbe helyezése a jászberényi piacon is. Ezt a helyi gazdakör is támogatja, jelentette ki Tamás Zoltán, a szervezet elnöke. A találkozót követően már lehetett jelentkezni is az egyesületbe. Március 3-án érdeklődésünkre Keresztessy János arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Jász Piacért Egyesület már megalakult, s jelenleg mintegy 30 tagja van. Az elnöke Keresztessy János lett, míg az alelnöki feladatokat Beszteri Éva és Bugyi Imréné gazdálkodó látja el. Az egyesület tagjai között van orvos, étkezési feladatokkal foglalkozó szakember és őstermelő is. Az egyesület nyitott, azaz várja a további jelentkezőket. Érdeklődni és jelentkezni Keresztessy Jánosnál lehet (telefon: 20/213-2042).


A piac átalakítása március közepére készülhet el, azaz akkor az őstermelők már a számukra kialakított szigeteken értékesíthetik termékeiket. A vásárlók pedig azonnal tudni fogják, hogy magyar árut vettek.
 

 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít