Menu

Segíteni sokféleképpen lehet

2015-03-16 12:11:15

 

Ismert a mondás, hal helyet hálót adj - az az igazi segítség a bajba kerültek számára. Jászberényben is szövögetnek ilyen hálót a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása érdekében. Évek óta zajlanak események, programok a Faiskola út környékén és a Neszűrben is. Tavaly tavasszal is indult egy újabb, EU-s támogatást elnyerve a megvalósításhoz.


Az egykori hűtőgépgyári bölcsőde előbb idősek gondozóházává alakult át az 1990-es években. Most ismét felújítják, átalakítják, hogy újabb szolgálatot tegyen. Szabó Tamás polgármester és munkatársai is szétnéztek az alaposan „szétszedett” épületben, de voltak többen a múlt heti sajtótájékoztatón, akik kívncsiak voltak a jövőre. Az épületben foglalkoztató termek, tanoda, játszóházi terem, iroda a szociális munkások számára, kiszolgáló helyiségek – akár fürdési, mosási lehetőség – is lesznek, és az udvart, a környezet is rendbe hozzák a felújítást végzők.

 

A munkáscsapat fiatal férfiakból áll. Ők is a felzárkóztatási program keretében dolgoznak és tanulnak. Betanított kőművesek, karbantartók lesznek a program végére. Ezzel a későbbi munkalehetőségük is adott, hiszen a kivitelező Pócs és Tsa. Kft. továbbra is foglalkoztatni szeretné őket. Így nem munkanélküliek, nem közmunkások lesznek, hanem aktív munkavállalók. Jelenleg 10 fiatalember dolgozik ebben a keretben, de még 12 fő csatlakozik hozzájuk – mondta el Pócs Tibor.
 

 

alt



Szabó Tamás arról adott tájékoztatást, hogy a Komplex telep-program a Faiskola úton és a Neszűr 3-4. sz. dűlőben zajlik, s 2015. november végén zárul. A Neszűrben is kialakítanak egy szolgáltatópontot. Az elnyert mintegy 149 milliós támogatásból a Faiskola úti épület felújítása csak egy kis részt, közel 25 milliós tételt jelent. A felzárkóztatás, a szegregátumban élők számára esély biztosítása képez jelentősebb összeget a program szoft-elemeiként.


Ezen a területen már egy éve történnek események különböző szakemberek részvételével. A Rákóczi úti iskolaépületben tanoda működik a hátrányos helyzetű nagycsoportos ovis és alsós gyermekkel foglalkoznak, hogy ledolgozzák azt a hátrányt, amivel otthonról érkeznek. A program során a megszépített Faiskola úti épületben a délutáni foglalkozások mellett baba-mama klubot terveznek, családi napot, színházlátogatást, tehetséggondozást, sportfoglalkozásokat, s a legkülönbözőbb tanácsadásokat a gyermekek, de szüleik számára is. A projekt megvalósításának célja, hogy a szegregátumokban élők képesek legyenek lakókörnyezetük és életminőségük javítására.  Ez a Faiskola utcában és a 3-4. sz. dűlőben egyaránt fontos. A program egyébként az ún. Csillagház-Cserhaj országos szolgáltatóház és szolgáltató pont program része. Hasonló már működik Jászapátin is.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít