Menu

Szép ünnepnapunk volt

2015-03-20 19:01:37

 

Igazán szép tavaszi napra virradtunk március 15-én, nemzeti ünnepünk napján. A csendes vasárnapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, történelmünk sorsfordító eseményeire emlékeztünk.

 

Az idei ünnepségek sora a hagyományos rendben zajlott. Ünnepi szentmise a főtemplomban, majd a gimnázium épülete előtt katonai toborzó idézte a XIX. századi történéseket, melyben a Jászság Népi Együttes, a Viganó AMI növendékei, a Jász Lovasbandérium nyalka huszárai vettek részt, s a Zagyva Banda húzta a talpalávalót. Az ünneplők aztán a ’48-as emlékmű körül gyülekeztek. Itt a Lehel Vezér Gimnázium 8. n osztályának tanulói adtak ünnepi műsort Szabadság, szerelem címmel. Igyekeztek azt bemutatni, hogy milyen érzések, gondolatok hatják át a mai fiatalokat március 15-e kapcsán.

 

alt

Fotók a facebookon




Elsőként a Bródy János: Ha én rózsa volnék… című dala csendült fel, de a műsorban hallhattuk Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról c. versét vagy Arany János Walesi bárdok című balladáját is. Történelmi emlékekkel, dallal és tánccal idézték a 167 évvel ezelőtt történteket. Ebben segítette a diákok produkcióját a Székely Mihály Kórus és a gimnázium férfikara is. A 48-as emlékmű köré és Petőfi szobrához is kerültek virágok, koszorúk, az óvodások, kisiskolások készítette díszek.


A Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai ezen az ünnepen is kimentek a Fehértói temetőbe, az ott nyugvó hősök síremlékéhez vittek virágokat. A Jobbik helyi szervezete pedig az általuk teremtett hagyományt megtartva fákylás felvonulással emlékezett a forradalom és a szabadságharc hőseire vasárnap este.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít