Menu

Tervek, stratégiák, s ami megvalósul

2015-03-23 11:33:13

 

A mai világban nem könnyű a munkavállalók helyzete, de a munkaadóké sem. A cégek fejlődése, növekedése teremt új munkahelyeket, ám azokat megtartani, fejlődni, új lehetőségeket találni a gazdasági szférában sem egyszerű. A gazdasági stratégia készítése is tudomány. Erről volt szó a Jászsági Menedzserklubban legutóbb.


A Corvinus Egyetem egykori rektora, Prof. Dr. Mészáros Tamás egyetemi tanár – a gazdálkodástudomány és a vállalkozásfejlesztés kiváló szakembere – volt a vendég, aki a stratégiák készítésének nehézségeiről szólt előadásában.  A gazdaság fejlődésének tendenciáit vette sorra, különösen a XXI. századi konkrét eseteket, melyek szolgáltak sikerekkel és látványos bukásokkal is. A gyors növekedést követő csődökről, az elkerülhetetlen válságok természetéről is szó volt.


A válságra utaló jelekről, a 2008-as összeomlásról is beszélt. A nemzetközi gazdaság „természete” a növekedés, a cégek felvásárlása, a konkurencia kiiktatása hajtja a gazdaságot. Azonban a 2008-as tragédia előtti számviteli botrányok, sikertelen cégfúziók, a részvényárfolyamok esése nem volt kiszámítható, előre látható sehol a világban. A gazdasági stratégiák készítésekor senki sem gondolt olyan világrengető fordulatokra, mint a nemzetközi terrorizmus növekedése, a klímaváltozás, az informatika világméretű létrejötte és ennek hatásai.


Mára már világos, hogy gazdasági stratégia készítésekor a gyorsan változó körülményekkel is számolni kell. A tervek sok esetben csak iránymutatások, mert a gyors alkalmazkodás vezethet sikerhez. Már egy új korszakban élünk, így a változás-menedzsment nagy szerepet kapott. Egy országnak, egy cégnek is muszáj stratégiát kidolgoznia. Ám komplex stratégiai rendszerek kialakítására is kell törekedni. Ebben nagy szerepe van az információk széles körű és gyors elérésének is. A jó stratégia manapság utólag megmagyarázott szerencse – hallottuk a professzortól.


A klubtagok, jászsági kis- és középvállalkozók, cégvezetők a stratégiák megvalósíthatóságáról beszéltek. A hétköznapokban ugyanis az állami beleszólás, a központi irányítás és annak gyors változtatása a cégek számára szinte elviselhetetlen. Az állami kiszámíthatóságra vágynak, s elhangzott az is, hogy az államosítási tendencia is kedvezőtlen jelenség manapság hazánkban. Szó volt arról is, hogy a verseny diktálja az állandó változást, a növekedésre való törekvést, mert aki nem ezt teszi, az lemarad. Gyakran a növekedések mögött trükkök, könyvelési csalások vannak, ami károkat okoz a cégeknek, a gazdaságnak. Egy biztos, a klubban abban egyetértettek a jelenlévők, hogy a stratégia állandó változásban van, és ezzel együtt kell élni.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít