Menu

Átadták az idei városnapi elismeréseket

2015-04-03 12:16:01

 

 

A városnapi rendezvények nyitányaként csütörtökön délután átadták a városi elismeréseket a Lehel Film-Színházban. A díjátadó gála műsorában zenélt a Jászmagyarok együttes, elhangzott Varga Imre verse, a díjátadót követően pedig Cseh Dániel és barátai zenéltek a közönségnek. Cikkünkben ismertetjük a díjazottakat és méltatásukat.
 

 

Jászberény Város Díszpolgára cím
Hortiné dr. Bathó Edit

 

Középiskolai tanulmányait a Lehel Vezér Gimnáziumban végezte. Ezt követően a Déryné Művelődési Központ táncművészeti előadója lett, s mellette felvételt nyert a debreceni Tanítóképző Főiskola népművelő-könyvtáros szakára, ahol 1979-ben diplomázott. 1980 és 1985 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajz szakát végezte, ahol sikeres államvizsga után etnográfusi képesítést szerzett. 1993-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetemen néprajzból egyetemi doktori címet kapott. 2005 májusában a Debreceni Egyetemen Ph.D tudományos fokozatot szerzett.

 

alt


 

1977-ben a jászberényi Jász Múzeum dolgozója lett. Először mint múzeumi népművelő dolgozott, később néprajzos muzeológus, 1994-től az intézmény igazgatója lett. Munkája mellett évtizedes óraadó tevékenységet végez néprajz, táncfolklór témakörben. Több országos néprajzi, múzeumi szakmai szervezetben tölt be tisztséget. Elnöke az 1994-ben létrehozott Jász Múzeumért Kulturális Alapítványnak. Több közművelődési kiadványsorozat szerkesztője (pl.: Jászsági Füzetek, Jászság népművészete). A Redemptio, a jász és kun települések honismereti lapjának, 2006-tól felelős szerkesztője.

 

Rendszeresen végez levéltári és néprajzi gyűjtéseket. Fő gyűjtőterülete a Jászság, de működése alatt több alkalommal gyűjtött más megyékben, valamint külföldön a szlovákiai Ung-vidéken. Főbb kutatási témái: táncélet, az emberélet fordulói, méhészkedés, szőlőművelés, népviselet. Publikációi is főként ezekben a témakörökben jelennek meg. Múzeumi munkája mellett rendszeresen részt vesz a város közéletében. Alapító tagja volt a Jászság Népi Együttesnek. 1987-2007-ig művészeti vezetője volt a Barkóca Gyermek Néptáncegyüttesnek. Elnöke a 2008-ban megalakult Jászsági Hagyományőrző Egyletnek. Kiemelkedő művészeti és tudományos munkáját több alkalommal helyi és magasabb szintű díjakkal jutalmazták.

 

Jászberény Város Por Urbe Érdemérem
Bolla János

 

Bolla János az gyermekkorában Jásziványon tanyai környezetben élt és nevelkedett, itt végezte el az általános iskolát kitűnő eredménnyel. 16 évesen a szövetkezetben fogatosként dolgozott. 1960-ban a jászberényi Mezőgazdasági Szakiskolába iskolázták be. Tanulmányait a Budapesti Állattenyésztési és Állategészségügyi Felsőfokú Technikumban folytatta, majd az Agrártudományi Egyetemen Debrecenben, ahol 1972-ben diplomát szerzett, majd 1976-ban agrárüzemgazdasági szakmérnöki oklevelet. 1973-ig főállattenyésztőként dolgozott, 1973-tól főmezőgazdász a helyi Szabadság Mg. Tsz-ben, majd 1974 elején a tagság elnöknek választotta. Jászapátin mint elnökhelyettes, vezetési és üzemszervezési, tervezési feladatokat látott el.
 

Szorgalmazta a lótenyésztést és a fiatalokkal a lovassport megszerettetését lovas iskola létrehozásával. 1991-ben huszár egyesületet hozott létre a Jász Lovas Bandériumot, melynek hat éven keresztül volt az elnöke. A Jászberényi 12-es Nádor Huszárezred hagyományait ápolja, és hajdani ruházatait viseli.

 

alt


 

Alapító tagja az 1987-ben megalakult Városvédő és Szépítő Egyesületnek, melynek három év után elnökévé választották, és amellyel járó feladatokat nagyfokú elkötelezettséggel végez. A mintegy 100 tagot számláló civil szervezet a város épített és természeti értékeit, hagyományai megőrzésében vállal feladatokat.
 

Bolla János a feleségével együtt alapító tagja a Jászsági Hagyományőrző Egyletnek. Feladatuknak érzik a jászsági népi hagyományok gyűjtését, feldolgozását, megismertetését, továbbadását. Bolla Jánost 2012-ben Jászfelsőszentgyörgyön, majd 2014-ben Jászberényben jászkapitánynak választották meg. Jelenleg mint emeritus jászkapitány igyekszik minden meghívásnak eleget tenni, és képviselni a Jászságot.


Jászberény Városért - Pro Urbe érdemérem
Dr. Rédei István

 

Szakmai tudásának elsajátításául szolgált a szegedi, József Attila Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara, ahol jogi diplomáját cum laude minősítéssel szerezte meg. Jogászként dolgozott a Hűtőgépgyárban, majd 1987-től a Jászsági ÁFÉSZ-nál. 1990-1997-ig a szövetkezet elnökhelyettese volt, majd 1997. április 30-tól a Jászsági ÁFÉSZ elnökévé választották.
 

1999. január 29-én megalakuló gazdasági integráció eredményeképpen a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. elnök-vezérigazgatói pozícióját tölti be. A CO-OP Star Zrt. alapításától kezdve az integrációt, a versenyképességet, az innovációt és a minőségi szakmai munka követelményét tűzte ki zászlajára. A mára országos szintű törzsvásárlói rendszert a cég 2004-ben indította el Jászberényben.

 

alt


 

2007-től a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának tagja. A cég üzletfilozófiáját dr. Rédei István alkotta meg, mely szerint a cég elkötelezi magát a családok napi szükségleteinek kielégítését szolgáló élelmiszer, napi cikk forgalmazása mellett, ezen felül a friss áru magas színvonalú értékesítése a leghangsúlyosabb. A piac- és hálózatfejlesztés eredményeinek köszönhetően folyamatosan bővül a társaság és a CO-OP Star Zrt. Dr. Rédei István irányításával a COOP csoport a megye meghatározó vállalkozásává nőtte ki magát az elmúlt évtized alatt. Kiemelendő, hogy Rédei úr nemcsak a vállalkozása iránt elkötelezett, hanem a város több társadalmi szervezetében is fontos szerepet vállal: a Csángó Fesztivál Alapítvány Kuratóriumának tagja, Jászberény város menedzserei által létrehozott Menedzser Klub alapítója és a kezdetektől az elnöke.

 

A sport iránt is elkötelezett. Létrehozta a Sport-és Szabadidőközpontot, ahol két teniszpálya is található, amit nemcsak a dolgozói számára, hanem a város lakói számára is elérhetővé tett.

 

Jászberény Város Friedvalszky Ferenc köztisztviselői díj
Faragó Zoltán

 

Szakmai tudásának alapjait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Vállalatgazdasági Üzemmérnöki Intézetben szerezte meg, ahol gazdasági üzemmérnöki végzettséget kapott. Kitartásának és egyéniségének volt köszönhető az, hogy a záróvizsgákkal egyidejűleg mérlegképes könyvelői felsőfokú szakképesítést szerzett, illetve elkezdett egy adótanácsadói felsőfokú szakképesítést nyújtó tanfolyamot is. Az évek során szerzett tudása 1993 óta szolgálja a Jászberényi Polgármesteri Hivatalt. Kezdetben elemző közgazdászként, majd revizorként dolgozott, de gyorsan bebizonyította rátermettségét és folyamatos fejlődésének köszönhetően 1996. január 1. napjától vezetői megbízással ismerték el munkáját, s ismerik el mind a mai napig.
 

Faragó Zoltán több mint 20 éves hivatali tevékenysége során munkáját mindig kiemelkedő szakmai színvonalon és hivatástudattal végezte. Mindennapjait rendkívüli dinamizmus, illetve az új iránti fogékonyság jellemzi, melyre remek példa hogy 2010-ben önkormányzati pénzügyi szervező képesítést szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 

alt


 

Kollégáival kiváló kapcsolatot ápol, az ügyfelekkel empatikusan, udvariasan, a szükséges tájékoztatást részükre mindig megadva jár el. Vezetőjüknek köszönhetően a Számviteli Iroda feladatait határidőre, szakszerűen és zökkenőmentesen látja el, és elmondható, hogy egyes ágazati jogszabályokat, és egyéb jogszabályi változásokat, további a hivatal belső szabályzataiban meghatározott előírásokat gondosan és precízen alkalmazza.
 

Vezetőként felnéznek rá emberi és szakmai képességei, tulajdonságai miatt tekintélye csorbíthatatlan.

 

Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj
Kormos László

 

Kormos László már gyermekkorában a művészetek szerelmesévé vált, érdeklődése többféle műfajt is érintett. Iskolai tanulmányait szülővárosában végezte el. Lehel Vezér Gimnázium után a jászberényi Tanítóképző Főiskola népművelés szakán tanult, ahol számos, a főiskolához, illetve a városhoz kapcsolódó kulturális rendezvényt szervezett.

 


1988-ban, a diplomát követően budapesti művelődési házakban dolgozott, majd miután visszatért Jászberénybe, közel másfél évtizedig könyvesboltot üzemeltetett a városban. Mellette évekig részt vett a helyi rádió és tv munkájában. Társaival ezidőtájt hozta létre a nagysikerű SZEM TV műsort, melynek adásait több helyi televízió sugározta. 2004-től éveken át szervezte és irányította az Udvarfesztivál elnevezésű, egész nyarat kitöltő kulturális programsorozatot. 2005-től alapítója, szerkesztője és kiadója a Kis-város-kép című újságnak, 2009-től pedig útjára indította a jaszberenyonline című internetes lapot.

 

alt

 


Kormos László nemcsak jó tollú újságíró, de rendszeresen ír verseket is. A XIX. Jász Világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Csillagkürt -2013” verspályázaton Szép Jászberény című versével első helyezést ért el. Tagja a Városvédő - és Szépítő Egyesületnek, aktív közreműködője a Jászsági Hagyományőrző Egyletnek. Megalapította és vezeti a Berényi Színjátékos Társaságot, melynek munkájába számos korosztályt és több társművészeti ágat is bevonva készítenek kisebb alkalmi műsorokat éppúgy, mint egész estés darabokat.
 

Kormos Lászlóról joggal mondhatjuk, hogy a város kulturális életének egyik meghatározó személyisége, aki értékteremtő munkásságával példaként szolgálhat a város ifjúsága előtt.

 

Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj
Szűcsné Urbán Mária

 

Szűcsné Urbán Mária a néptánccal 1977-ben kezdett megismerkedni a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportjában, majd 1981-ben került a felnőtt táncegyütteshez. Pályafutása elején 1986-ban „C” kategóriás néptánc oktatói tanfolyamot végzett, majd 1989-ben a jászberényi Tanítóképző Főiskola tanítói szakán. 2001-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakán, 2007-ben közoktatás vezetői, majd 2013-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola mester szakán végzett.
 

A felnőtt együttes mellett 1991-től 2004-ig az Árendás Gyermek táncegyüttes, 1995-től 2005-ig pedig az Ifjúsági Táncegyüttes, míg a 2008-tól a Borbolya Gyermek táncegyüttes művészeti vezetője. A 2001-ben megalakult Viganó Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, s közel 500 fiatal táncos pályafutását koordinálja Jászberényben és a Jászságban egyaránt.

 

alt


 

Közvetlen, kapcsolatteremtő és segítőkész egyénisége miatt hamar megtalálja a hangot a táncos gyermekekkel. Szakmai felkészültségét és elhivatottságát mi sem jelzi jobban, hogy számos táncos fiatal került ki kezei közül a Jászság Népi Együttes felnőtt tánckarába. Oktatói munkásságával nemcsak a Jászság iskoláiban, óvodáiban, hanem számos magyarországi és külföldi táncműhelyben találkozhatunk. 1999-ben a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetésben részesült, illetve megkapta az Aranygyöngyös szóló táncosi díjat. 2000-ben a Martin György Országos Néptánc Szövetség művészeti vezetői nívódíjban részesítették.
 

Jászberény város kulturális és művészeti életét a Magyarországi Örökség Népművészeti Egyesület elnökségi tagjaként, valamint a Martin György Néptánc Szövetség választmányi tagjaként is képviseli.

 

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj
Deméné Ilonka Gabriella

 

altDeméné Ilonka Gabriellának már gyermekkorában megmutatkozott a zene iránti szeretete. A szülei korán felismerték, hogy az ének milyen nagy örömöt jelent gyermeküknek, ezért zenei tagozatos általános iskolába íratták. A zene számára annyira az élete része lett, hogy a gimnáziumi tanulmányait követően az egri tanárképző főiskolára ének-zene – történelem szakra jelentkezett. A főiskola évei alatt az Egri Szimfonikus Zenekarban is játszott. Jászberényben a Székely Mihály Általános Iskola zenei tagozatán kezdett el dolgozni.
 

Az iskola kórusával komoly eredményeket ért el: pl. Angliában, az olaszországi Pescarában és Conselvében, és a belgiumi Nerpeltben, ez utóbbi helyen háromszor is első díjat kaptak. A kórus munkáját 1994-ben Jászberény Város Önkormányzata Pro Urbe kitüntetéssel jutalmazta.
 

Felkérések révén még a Harmónia Óvónői Kamarakórust is létrehozta. Következő munkahelye a SZIE Gyakorló Általános Iskola, ahonnan a jelenlegi munkahelyére, a Lehel Vezér Gimnáziumba került. Ezekben az években jött létre a Gimnázium Férfikara, amely az iskola igazgatóiból, tanáraiból, technikai dolgozóiból és a szülőkből áll, s jelenleg a város egyik elismert kórusa. Évek óta magas színvonalon és töretlen lelkesedéssel végzi osztályfőnöki és szaktanári munkáját. Tanítványai ének-zenéből érettségiznek, és szívesen vesznek részt az osztályok énekversenyén, indulnak a Kodály Zoltán születésnapján rendszeresen megrendezett szólóének versenyen.
 

Deméné Ilonka Gabriella rendszeresen részt vesz a város kulturális életében, akár mint műsort adó, műsort vezető, ünnepi beszédet tartó pedagógus. Munkáját szakmai alázat, precizitás jellemzi, humánus diákjaival, közvetlen kapcsolatot ápol kollégáival.

 

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj
Németh Zoltán

 

Németh Zoltán intézményvezető-helyettes 1991. augusztus 1. óta a Klapka György Szakközép-és Szakiskola, Általános Iskola és Speciális Szakiskola pedagógusa. 1991-től 1998-ig műszaki tanárként és osztályfőnökként dolgozott. Magas szintű pedagógiai munkája igen jó szervezőkészséggel, a műszaki tantárgyak általános ismeretével párosulva tette alkalmassá az igazgatóhelyettesi teendők ellátására, amelyet 1999. szeptember 1. óta tölti be. 2007. augusztus 1. és december 1. között az addigi munkájának elismeréseként megbízott igazgatóként tevékenykedett.

 

Épületgépész mérnöki végzettsége révén a gépész szakmacsoportba tartozó szakmák elméleti tárgyait, főleg anyag- és gyártásismeretet tanít. A mérnöki végzettsége mellé tanári, majd közoktatás vezetői diplomát szerzett.
 

alt

 

Tanulói többször jutottak be a Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjébe, ahonnan számos jó eredménnyel távoztak. Feladatai igazgatóhelyettesként: a szakmákhoz tartozó elméleti oktatási anyagok összehangolása, a szakmai programok és óratervek összeállítása, a szakmai vizsgák szervezése, illetve a pályázatok koordinálása. Az iskola németországi kapcsolatának kiteljesedésében is aktív részt vállal. A Klapka Alapítvány kuratóriumának elnökségi tagja, munkája nagymértékben meghatározza az alapítvány magas színvonalú tevékenységét.

 

Pedagógusként és vezetőként végzett munkájában is megjelent a kiváló irányító képesség, a szakterületének teljes ismerete. Tevékenységére a kellő szigor, a következetesség, a kollégáival szembeni empátia jellemző. Mindig is fontos volt számára a város szakember utánpótlásának biztosítása, a szakképzés melletti elhivatottság.

 

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj
Péterné Varga Erzsébet

 

altPéterné Varga Erzsébetnek a Palotásy János Zeneiskolából indult a zenei pályája 1968-ban trombitásként. Érettségi után Jászapátin kezdett zongorát tanítani, majd 1977-ben került Jászberénybe a zeneiskolába képesítés nélküli zongora tanárként. 1991-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán szolfézstanári diplomát szerzett.

 

Pályája során a növendékeit nagy szeretettel tanítja. Nemcsak a gyermekek, de az egykori felnőtt tanítványai is bizalommal fordulnak hozzá, ha magán életi vagy családi gondjaik adódnak, vagy csak egyszerűen beszélgetésre, jó tanácsra vágynak.

 

Növendékei a városi ünnepségeknek, egyéb rendezvényeknek rendszeres szereplői. Az országos és megyei versenyekre való kiváló felkészítést, mind Péterné Varga Erzsébetnek köszönhetik a kis virtuózok, akik a megyei szolfézsversenyekről kiváló eredményekkel térnek haza. 2008-ban a Ferenczy György Országos Négykezes és Kétzongorás versenyen a „Legeredményesebb felkészítő tanár” címet kapta meg.

 


Péterné Varga Erzsébet munkáját a szakmai alázat, kiváló munka, emberség, maximalizmus, precizitás jellemzi és ennek köszönhetően növendékei közül többen zongoraművészi pályára léptek.

 

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj
Turcsányiné Pesti Edit

 

Turcsányiné Pesti Edit testnevelő tanár Jászberény szülöttje. Tanulmányait a Dr. Gyetvai János Általános Iskolában végezte, majd a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban tanult tovább. A gimnazista éveiben hamar megmutatkozott a kézilabda iránti hű szeretete, adottsága és tehetsége révén a Lehel SC kézilabda csapatában méltó helyet kapott. Így nem is olyan meglepő, hogy érettségi után a mai egri Eszterházy Károly főiskolára jelentkezett, ahol testnevelés-földrajz szakos tanárként végzett. Néhány év múlva ugyanitt megszerezte a középiskolai testnevelő tanári címet. Diplomaszerzés után a jászberényi Bajcsy-Zsilinszky Úti Általános Iskolában kezdte munkáját. A Lehel Vezér Gimnáziumban (jelenlegi munkahelyén) 1993. augusztus 1-je óta dolgozik.
 

Az elmúlt években megszámlálhatatlanul sok sporteseményen vett részt szervezőként vagy tanárként: Szántai József emlékére rendezett emlékversenynek immár sokadik éve főszervezője. Hosszú évek óta viszi tanítványait Olaszországba, a terámói nemzetközi tornákra. A Lehel Vezér Gimnázium leány kézilabda csapataival szinte minden évben kiemelkedőt alkot. Turcsányiné Pesti Edit fő célja a mozgás, a sportolás megszerettetése volt. A nyolcosztályos képzés adta lehetőségeket kihasználva már az 5. osztálytól tanítja, edzi, neveli tanítványait. Mindig optimista és a maximumra törekszik, a sport és a kézilabda iránti fanatizmusa átragad a tanítványaira.

 

alt


 

Óráira a szakmai felkészültség, igényesség a jellemző, rendszeresen részt vesz továbbképzéseken is. Jó néhány diákja folytatta később is sporttevékenységét a felnőttek között magasabb osztályokban, sőt külföldön is. Jelenleg vezetőedzőként tevékenykedik a Jászberényi TF DSE junior csapatánál a Nemzeti Bajnokság II. osztályában.

 

Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet díj
Fajkáné Lados Szilvia

 

1997 óta a Szent Erzsébet Kórház dolgozója. A Krónikus osztályon kezdett, mint adminisztrátor. Titkárnőként 2005-2014. decemberéig a kórház titkárságán végezte áldozatos tevékenységét. Évekig volt a titkárság vezetője, nemcsak feladatának, hanem hivatásának is érezte ezt a munkát. Több igazgató munkáját segítette, hogy a mindennapok nehézségei, a feladatok sokszor átláthatatlan útvesztőjében a határidős feladatok soha el ne maradjanak. A kórházban végbemenő valamennyi átalakulásban aktívan vett részt.

A titkársági munka szervezését, koordinálását, a titkári feladatok ellátását kiemelkedő érzékkel, magas szintű tudással, felelősségtudattal tette. Önmagával szemben magas szakmai követelményeket támaszt, munkája során az igényesség és következetesség jellemzi.

 

 

alt


 

Maximalizmusa, precizitása példaértékű. Feladatait mindig lelkiismeretesen, fáradhatatlanul végezte, elhivatottság, szakmai hozzáértés jellemezte. A kollégákkal, kórházi dolgozókkal, a menedzsment tagjaival korrekt, közvetlen kapcsolatot tartott fenn. Szívós, kitartó munkája, megértő és együtt érző attitűdje, konfliktusmegoldó hozzáállása miatt bárki számíthatott rá.

 

Éveken keresztül segítette a Jászság Egészségéért Alapítvány működését, aki nélkül az alapítvány munkája elképzelhetetlen lett volna, és mindezt önzetlenül, társadalmi munkában végezte. Fajkáné Lados Szilvia fontos láncszeme volt a menedzsmentnek, ötleteivel, megoldó készségével, teherbíró képességével a kórház egyik kiemelkedő tagja volt. Őszinte, de mindig következetes fellépése hozzájárult a kórházban való elismertségéhez. Munkája elismeréseként a kórház 2014-ben Semmelweis-díjban részesítette.

 

Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj
Dr. Ragó Edit

 

Dr. Ragó Edit 1978 óta él és dolgozik Jászberényben. A diploma megszerzését követően férjével Dr. Crespo Juan Carlos sebész főorvossal érkezett városunkba. Mindig is a jászberényi, jászsági gyermekek egészségéért és gyógyításáért szentelte az életét. Csecsemő- és gyermekgyógyász címzetes főorvos és mellette 2008 óta homeopata orvosként is gyógyít. A mindennapi praxisában hatékonyan ötvözi a klasszikus orvostudományt – komplementer gyógymódként- a homeopátiás tudománnyal. A gyermekek gyógyításában a holisztikus szemléletet képviseli, melybe igyekszik a családtagokat is bevonni.

 

alt


 

Pályafutását a jászberényi kórházban kezdte, majd gyógyító munkáját gyermek háziorvosként folytatta a Thököly úti rendelőintézetben, ahol a mai napig kiemelkedő hivatástudattal dolgozik. Nemcsak háziorvosi teendőit látja el, hanem szívén viseli az „iskola orvosi” feladatait is, így évek óta elmondható, hogy a Terplán Zénó Ferences Gimnázium és Szakképző Iskola orvosa is. Az előzőeken túl a Maci Alapítványi Óvoda gyermekeinek egészségügyi ellátásáért is több mint 10 éve felel.
 

Dr. Ragó Edit gyógyító munkáját az elkötelezettség, hűség a folyamatos fejlődés jellemzi, mely tulajdonságokkal egyaránt hozzájárul a gyermekek gyógyulásához.

 

Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj
Dr. Yosef Assefa

 

Dr. Yosef Assefa Etiópiában született. Az orvostudományi egyetemet már magyar nyelven, Magyarországon a szegedi Szentgyörgyi Orvostudományi Egyetemen végezte el, ahol 1990-ben doktorrá avatták. 1995-ben eredményes szakvizsgát tett belgyógyászatból.
 

Első munkahelye a jászberényi Szent Erzsébet Kórház Belgyógyászati osztálya volt, ahol ma is, lassan 25 éve dolgozik. Már fiatal orvosként elhatározta, hogy a haematológiai betegek gyógyítására szenteli ideje egy részét. Második szakvizsgáját 2000-ben haematológiából szerezte meg. Mindig is nagy energiát fordított arra, hogy a Jászságban élő haematológiai betegek gondozása magas szakmai szinten történjen meg.
Jó kapcsolatot ápol az országos intézményekkel, biztosítva ezzel, hogy a betegei mindig megfelelő ellátást kapjanak.

 

alt


 

2005-ben főorvossá nevezték ki, 2014-ben pedig osztályvezető helyettesi megbízást is kapott. Munkáját kezdettől fogva a betegek iránti mély empátia jellemzi. Nemcsak a beilleszkedési, hanem a nyelvi akadályokat is leküzdötte. Munkabírása abszolút példaértékű, munkatársai is minden helyzetben számíthatnak a segítségére. Mindig törekszik arra, hogy az új kihívásoknak megfeleljen, folyamatos továbbképzéssel igyekszik a legjobb szakmai ismereteit bővíteni. Munkatársaival a kapcsolata jó, a betegek szeretik, elismerik. Remekül beilleszkedett Jászberény társadalmi életébe, évtizedek óta megbecsült tagja a közösségnek, melyet oly híven szolgál.

Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj
Agócs Tibor

 

alt1984-ben Nagykátán ismerkedett meg a kyokushin karatéval és ott kezdte el versenyzői karrierét, majd a Nagykőrösi Karate Klub versenyzőjévé vált. 1989-1997 között a magyar válogatott tagja KO (kiütéses) rendszerű küzdelemben. Többszörös Országos Bajnok helyezett illetve súlycsoport nélküli Magyar Bajnok. Több nemzetközi versenyen szerzett tekintélyes eredményeket: Dán nyílt bajnokság, Kijevi verseny, Velencei Kupa, Belga Bajnokság, Katowice Oyama Kupa. ShihanYukioNishidla 7.Dan IKO elnök meghívására lehetősége adódott Japánban tanulni és edzeni. 3 Danos mester, amiből a 2. Dan diplomáját 1999-ben Tokió VB. szemináriumán szerezte. TF középfokú edzői képesítéssel rendelkezik, de mai napig folyamatosan vesz részt sportszakmai képzéseken. Sportmenedzseri és sportmarketing képzéseken is rendszerint rész vesz. UEF nyílt vízi búvár végzettséggel is rendelkezik.

 

1990-től vezeti a Jászberényi Yakuzát SE-t, de ez évtől szakmai vezetője, miután Dr. Rédei István lett az egyesület elnöke. Tanítványai között több EB győztes, felnőtt EB helyezett, nemzetközi verseny helyezett, Magyar Bajnok, Országos Bajnok, Diák Olimpiai Bajnok tehetség található. 2005-2008 között többen a magyar válogatott tagjai. 1998-től  a magyar válogatott egyik edzője, 2008-tól az MKKSZ (Magyar Kyokushin Karate Szervezet) szövetségi kapitánya. 2006-tól több éven át szervezője és lebonyolítója a szolnoki „Hungarian Open” rendezvénynek, amely Európa legnagyobb nyílt karate versenye. 2008-tól Jászberényben szervezi az MKKSZ egyhetes Nyári Nemzetközi Edzőtáborát. Az elmúlt 10 év alatt többször is szakkommentátora a Duna, Sport1, MTV műsorainak. 2006-tól az MKKSZ marketing albizottságának tagja, ahol komplex marketing feladatokat és reklámtevékenységeket végez.


Jászberény Város Gervich Aladár sport díj
Darázs Rózsa

 

Darázs Rózsának már az általános iskolai évek alatt lehetősége nyílott a görkorcsolyával megismerkednie, majd folyamatosan a rövidpályás gyorskorcsolya felé terelődött a figyelme. Belovai József szárnyai alatt számtalan egyéni diákolimpiai érmet szerzett a korosztályában. ’90-es években tagja volt annak a jászberényi diákolimpiai csapatnak, akik megszakítás nélkül 8 éven át Országos Bajnokok voltak.

 

alt

 

 


Jászberény SE színeiben többszörös magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. Ifjúsági korában kijutott a 2006-os téli Európai Ifjúsági Fesztiválra, ahol 3 számban is aranyérmet szerzett. Ugyancsak 2006-ban a Csíkszeredán megrendezésre kerülő junior rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon 3000 méteres váltó tagjaként bronzérmet szerzett csakúgy, mint a 2006-os Európa bajnokságon. Ugyanebben a számban 2009-es torinói Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, a 2011-es heerenveeni Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet. 2006-os torinói téli olimpián mindhárom egyéni számban a középmezőnyben végzett. A 2011-es vancouveri téli olimpián pedig a 3000 méteres váltó tagjaként az ötödik helyet szerezte meg. 2014-ban a Szocsiban rendezett téli olimpián a váltóval szintén pontszerző, azaz a 6. helyezett a csapat tagja volt. Az olimpia után aktív pályafutását befejezte. 

 

alt

Darázs Rózsa a városi díjátadó gálán vehette át a Emberi Erőforrás Minisztérium kitüntetését is
 

2010-ben Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést vehetett át, Sólyom Lászlótól Magyarország akkori köztársasági elnökétől. Darázs Rózsa a korcsolyázás mellett a tanulást sem vetette a háttérbe, diplomát szerzett angol nyelvű kereskedelmi vendéglátó turizmus szakon, napjainkban pedig jogot tanul Pécsett.


Jászberény Város Szent Klára szociális munkadíj
Szőrös Gyuláné

 

Szőrös Gyuláné Jászberényben született. Az egykori Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat Otthonában kezdte munkáját 1998-ban. Az idős emberek ellátása hatalmas nagy szakértelmet kíván maga után. Szőrös Gyuláné 2001-ben szociális gondozó és ápoló szakképzettséget szerzett. Munkáját, hogy minél hatékonyabban tudja ellátni rendszeresen részt vesz szakmai továbbképzésekben. Az idősgondozás területén már 17 éve dolgozik, ami által mély szakmai tapasztalatokat szerzett.

 

alt

 


Munkatársaival és az új dolgozókkal egyaránt együttműködik, valamint szívesen megosztja tapasztalatait és tudását. Szerénységével és türelmes magatartásával képes mindig elnyerni az idősek bizalmat. Jelenlegi nevén: a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthonában lakók megértéssel és egyéni kívánságokkal is fordulhatnak Szörős Gyuláné felé, aki képes minden helyzetben tolerálni a kéréseket. Lelkiismeretes munkájával nemcsak a lakók, de a vezetőség tiszteletét is kivívta magának.

 

Jászberény Város Szent Klára szociális munkadíj
Tóth Mónika

 

Tóth Mónika Jászberényben született. Tanulmányait 1992-ben a szolnoki Tiszaparti Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában, általános asszisztens és ápoló szakon végezte el. A bölcsődei gyakorlat alatt érlelődött meg benne az elhatározás, hogy a későbbiekben gyerekekkel szeretne foglalkozni gondozónőként. A szakma akkori telítettsége révén más munkahelyi lehetőségek adódtak az életébe, így került az Electrolux orvosi rendelőjébe asszisztensként. Az átszervezések révén 1997-ben a kórház fül-orr-gégészeti osztályára került a járóbeteg szakrendelésre, ahol szintén asszisztensként dolgozott. Későbbiekben 1998-2005 között családi vállalkozást vezetett.

 

A Városi Önkormányzati Bölcsődébe 2005-ben került. Egy kis idő elteltével gondozónői munkakört tölthetett be. 2005-2007-ig Budapesten, a Szentágothai János Egészségügyi Szakképzőben tanult, ahol felsőfokú csecsemő- és kisgyermekgondozói végzettséget szerzett. 2011-2012 között bölcsődevezető helyettesi feladatokat látott el. 2012.08.29-től az intézmény megbízott vezetője. 2013. júniusától a változások révén a Védőnői Szolgálat a bölcsődéhez tartozik. Határozott egyénisége révén keményen helyt állt a bölcsőde és a védőnői szolgálat összevonásában. Azóta is mindkét intézményt példamutatóan vezeti és képviseli. Szakmai továbbképzéseken rendszeresen részt vesz, sőt 2011-től 2014-ig Egerben, az Eszterházy Főiskola pszichológia tanszék pedagógiai szakán tanult, ahol csecsemő- és kisgyermeknevelői diplomát szerzett.

 

alt


 

Munkatársaival szemben figyelmes, segítőkész, empatikus. Minden helyzetben a kollégák bizalommal fordulhatnak hozzá. Munkához való hozzáállása rugalmas. A pályázat útján nyert anyagi támogatás révén létrejött felújítási munkálatoknál maximálisan helyt állt. Tapasztalt, odaadó, szakmai munkájára igényes, kitartása révén példaértékű a pályakezdő fiatalok számára.

Jászberény Város Komáromy József sajtódíj
Halász Lajos

 

A hajdúság, Bihar és Sárrét háromszögéből származik, Bocskay szülőfalujából, ami gyermekkorának egyik meghatározó helyszínéül szolgált. A szellemi felvértezésben Berettyóújfalu, Debrecen, majd az ELTE következett: magyar-esztétika-könyvtár szakok. Lomonoszov Egyetemen hallgatott egy szemeszteren át filozófiát.

 

alt


 

Halász Lajos bejárta az újságírók tipikus útját: tucatnyi szerkesztőségeken át, üzemi lapoktól a helyi lapokig, országos hetilapokon illetve napilapokon át, több új lap indulásánál lehetett szerkesztő, lapszerkesztő, olvasószerkesztő egyaránt. Szerencsésnek vallja magát, ugyanis négy lap indulásánál:Romano Nyevipe (cigányság első rendszeres kétheti lapja), Igen ( a fiatal katolikusok lapja), Harang (ökumenikus családilap), Buda Lapja (250 ezer példányos hetilap Buda és 14 környező településén) megalakulásánál lehetett jelen. Pályája legnagyobb hozadékának tartja, hogy munkája folytán számtalan kiváló embert ismerhetett meg, akiknek életét, azóta is igyekszik nyomon követni. Szakmailag, Pethő Tibor és Czakó Gábor voltak azok akiktől sokat tanult, és akiknek köszönettel tartozhat. Kortársaihoz hasonlóan bejárta az utat az ólmos tördeléstől, a mai modern legkorszerűbb technikáig, amihez persze hozzájárult a folyamatos személyiség fejlesztés, tanulás.

 

Az iskolák másképp is elkísérik útján, mert húsz éven át tanított egyetemeken műfajelméletet, újságírást, közírást. Nemcsak az írásba kóstolt bele, hanem a könyvkiadás és szerkesztés is felkeltette az érdeklődését. Városunkba 2009 áprilisában érkezett és itt a Jászkürt illetve a tutihir szerkesztőségi munkájába kezdett bele. Jászberény város 2012-ben saját kezébe vette a lapkiadást, így az újságírót a Jászkürt Újság kétheti majd heti megjelenésének megszervezésével és a berénycafé honlap elindításával bízta meg.

 

Jászberény Város Rendészeti díj
Harmath Antal

 

Harmath Antal tűzoltó zászlós Jászberényben született. 2001. október 1-je óta teljesít szolgálatot a jászberényi Tűzoltóság állományában. Kinevezése után beosztott tűzoltó volt. Miután megszerezte a középfokú tűzoltó szakmai végzettségét, 2005. november 1-től, gépjárművezető pozíciót tölt be. Az átszervezést követően 2012. április 1-én különleges szerkezelő státuszra került, mely feladatának ellátása mellett csoportjában szerparancsnoki beosztást is ellát.

 

alt


 

Munkáját töretlen lelkesedéssel, feladatait nagyfokú lelkiismerettel és odaadással végzi, így 2003-ban és 2010-ben vezetői dicséretben és jutalomban, 2011-ben jutalomban, illetve 2014. májusában soron kívüli előléptetésben részesült.
 

Mind a káreseteknél, mind a laktanya területén a belső munkálatok során a maximalizmus vezeti, haladéktalanul és módszeresen az elérendő cél felé összpontosít. Türelmével nyugalmat sugároz, ami elengedhetetlenül szükséges, hogy a kollégák a hétköznapok terheit könnyebben viselhessék. Nemcsak a laktanyán belül, de azon kívüli is példamutató magatartásával kivívta kollégái, barátai és ismerősei tiszteletét és elismerését.

 

altJászberény Város Rendészeti díj
Nagy Gábor

 

Nagy Gábor r.alezredes 1991. augusztus 26-án szerelt fel a Rendőrség hivatásos állományába. Pályafutása során mindvégig a Jászberényi Rendőrkapitányság állományában, bűnügyi szakterületen látta el szolgálati feladatait. A Rendőrtiszti főiskolai tanulmányainak befejezését követően vizsgáló beosztásba került kinevezésre, majd fővizsgáló, kiemelt fővizsgáló, később pedig megbízott alosztályvezető volt a Bűnügyi Osztály, Vizsgálati Alosztály állományában. 2005. március 16-ától a Gazdaságvédelmi Csoport vezetője, majd 2009. január 1-től a Jászberényi Rendőrkapitányság Hivatalában az Elemző-értékelő, Megelőzési Csoport vezetője volt. 2009. november 1-től megbízással, majd 2010. február 1-jétől a mai napig kinevezéssel látja el a Helyszínelő Alosztály állományban az alosztályvezetői feladatokat.

 

Munkáját magas színvonalon, nagy elhivatottsággal, kiemelkedő lelkesedéssel és alapossággal végzi. Pontos precíz, kollégáival jó szakmai és emberi kapcsolatot ápol. Bűnügyi szakterületen végzett tevékenysége során mind a bűnüldözési, mind a bűnmegelőzési feladatokra kiemelt figyelmet fordít, ezzel is a lakosság szubjektív és objektív biztonságérzetét növeli. Magatartása, szakmai és magánélete példamutató rendőri hivatáshoz méltó.

 

Jászberény Város Mecénása díj
Id. Darázs István

 

Darázs István Jászberényben született, varrónő édesanya és autószerelő műhelyvezető édesapa harmadik gyermekeként. Iskoláit Jászberényben és Szolnokon végezte. Már tíz évesen autó- és motorszereléssel egészítette ki ifjúkori zsebpénzét. Autóvillamossági szerelőként végzett, majd baromfi- és sertéstenyésztéssel, baromfi keltetéssel kezdte magánvállalkozóként. 1979-ben baromfikeltető üzemmel tette le mostani vállalkozásának alapkövét.
 

 

1993-tól a Szolnok Megyei Gabonaforgalmi Vállalat telephelyének megvásárlásával kezdte meg a gabona kereskedelmi és keverék takarmány gyártási tevékenységét. A következő években mezőgazdasági és állattenyésztési profilú cégekkel bővítette a cégcsoportot. Mindezek hátterében az a kimagasló szándéka állt, hogy munkahely teremtő, családtámogató sikeres cégeket alapítson és üzemeltessen. Szakmai körökben munkássága elismert, alkotótevékenysége példamutató. Emberségével, tudásával és szavahihető magatartásával a környezete tiszteletét vívta ki.

 

Mindig is tevékeny, támogató résztvevője a közösségnek. Ebben a szellembe több fontos területet is rendszeresen támogat. Például a megyében az önkormányzatok kulturális rendezvényeit, sport klubokat, sportlétesítmények építését, önkéntes tűzoltókat, egészségügyi alapítványokat, fúvós zenekarokat, népdalköröket.

 

alt

 

Szívügye az egészségügy, a fiatal tehetségek, a sportolók, a kultúrkörök és az egyház segítése. Megyei szinten több kápolna felújítási munkálatait finanszírozta. A jászberényi Szent Erzsébet Kórház részére több alkalommal nagy összegű támogatást nyújtott orvosi műszerek beszerzésére.  Munkásságával, emberségével harmóniát és létbiztonságot teremtett a környezetében több száz munkavállalónak.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

TutiHír
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít