Menu

Átadták a Sasközpontot – a vállalkozók továbbra is várják a pénzüket

2015-04-21 08:40:58

 

Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között is átadták Jászberénytől 5 kilométerre, a Jászárokszállásra vezető út mellett felépült Sasközpontot, melynek létrehozását az Európa Unió Nature programja és a Magyar állam finanszírozta a „Helicon – A parlagi sas védelme Magyarországon projekt keretében. Az esemény szépséghibája, hogy információink szerint az építkezésben részt vett jászberényi vállalkozók továbbra is várják, hogy kifizessék őket.

 

Néhány hete arról számoltunk be, hogy az elkészült Sasközpont előtt jászberényi vállalkozók demonstráltak. Ennek oka pedig az volt, hogy bár az általuk vállalt munkákat elvégezték, annak ellentételezése nem történt meg. Nos, amint azt az egyik érintettől, Szöllősi Zoltántól, a Téba Tüzép tulajdonosától az ünnepélyes átadón megtudtuk, ez a helyzet azóta sem változott. Ő azért is jött el az avatóra, hogy az ott megjelent vezetőket minderről tájékoztassa. Hogy milyen sikerrel járt, az a közeljövőben várhatóan kiderül.

 

alt




Április 17-én, pénteken a sasközpont átadásához kapcsolódott az itt látható kiállítás és tanösvények, valamint a Jászberényi Állat- és Növénykert projekthez kapcsolódó oktatóházának átadása is. Mint megtudtuk, a látogatóközpont nem véletlenül itt épült fel. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található ugyanis jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadózó madaraknak, köztük a parlagi sasoknak, s ezért kezdte el működését az a sas etetőhely is, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.


Az épületegyüttes kivitelezését a HNPI végeztette 2012 és 2014 között, míg az itt található kiállítás és a két tanösvény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában került kialakításra 2015 első negyedévében. A Sasközpontot és a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertet egy, az állatkertben bérelhető kerékpárokkal bejárható, mintegy 30 kilométer hosszú tanösvény körút köti össze, amely a Jászság természeti értékeit mutatja be. A Sasközpontból a látogatók egy 4 kilométeres gyalogos tanösvényt végigjárva ismerkedhetnek meg a parlagi sasok életével.


Az intézmény a tervek szerint egyaránt fontos helyszíne lesz a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának, mivel a bel- és kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, egy 12 és egy 10 fős, valamint egy kétfős tanári szállás, továbbá játszótér is kialakításra került. Mindemellett bemutatják a Jászságra jellemző ragadózómadár-fajok azon sérült példányait is, amelyek nem elengedhetőek vagy a gyógykezelésüket követően elengedésre várnak.

 

alt




A létesítmény ünnepélyes átadásán Schmidt András (Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkárság) kiemelte, hogy Magyarország 2001 óta vesz részt a Life-programban, s azóta 34 természetvédelmi és 18 környezetvédelmi projekt valósult meg 73 millió eurós uniós támogatással.


– A nemzetközi szakértők is elismerik a magyar szakemberek vonuláskutatásban és környezetvédelemben elért eredményeit. Ez a mai nap nagy előrelépés a ragadózóvédelem életében, hiszen egy nagyszerű központot adhatunk át, amely a szakmai munka mellett a szemléletváltásban is sokat segíthet – mondta Schmidt András.


Bécsy László (Európa Bizottság, Life-program menedzser) azt hangsúlyozta, hogy az immár 20 éves program keretében sokat tettek a természetvédelem és az élőhelyek, valamint a fajok védelmében. Mint jelezte, sok esetben a korábban okozott károkat kellett helyrehozni.

 

alt




A Sasközpontot ünnepélyesen Kapocsi István a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, igazgatóhelyettese és Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ügyvezető igazgatója adta át. Ők vágták át a nemzeti színű szalagot, majd a meghívott vendégek Horváth Márton a HELICON Life projektvezetőjének kalauzolása mellett megtekinthették a létesítményt. Az ünnepélyes átadóról élőben jelentkezett be a közszolgálati televízió hírcsatornája.


Szántai Tibor
 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít