Menu

Csodák csodája – a Költészet Napján

2015-04-21 14:10:52

 

A Költészet Napja április 11-én van Magyarországon 1964 óta. József Attila születésnapjára, de minden költőre, íróra, alkotóra és alkotásra is emlékezünk e napon. A Hamza Múzeum és Jász Galéria ezen alkalomra már több mint 10 éve versillusztrációs pályázatot ír ki általános és középiskolás diákok számára. 2015-ben Várnai Zseni: Csodák csodája c. versét választották. Ezt kellett „megrajzolni, megfesteni, papírra tenni” valamilyen formában.


A jászsági iskolák diákjai nagyon aktívak és ötletgazdagok voltak, szabadon szárnyalt a fantázia. Negyvenkilenc tanuló készített valamilyen technikával alkotást e pályázatra, és 55 művet küldtek el a zsűrinek.


A pénteken délután tartott eredményhirdetésre sokan eljöttek, hogy lássák más iskolák diákjai vajon milyen alkotásokat készítettek. Előbb azonban más művészetek is bemutatkoztak, a Palotásy Zeneiskola négy gitáros hölgye – Erős Dénes tanítványai – muzsikált, s egyben a tavaszi hangulatot is a múzeumba varázsolta.    


Farkas Edit, a múzeum igazgatója elmondta, idén nagy örömükre szolgált, hogy a jászsági iskolák közül a Klapka SZKI Eltérő Tantervű tagozatának diákjai – első alkalommal – nagy kedvvel vettek részt a pályázaton. Innen 11 pályamunka érkezett.  Az értékelésről és a díjakról Kerekné Mihalik Judit, a zsűri elnöke beszélt. Kiderült, sok jó munka érkezett, nagyon tágan értelmezték a gyerekek a csodák csodáját, amit a tavasz is elhoz minden évben, így változatos és gondolatgazdag műveket kellett értékelni. Ezek közül az eredményhirdetéssel együtt megnyitott kiállításon 22 látható is.


Négy díjazottat szólítottak és két különdíj is gazdára talált. A harmadik díjat Duruc Dorina (LVG) vehette át. Második díjas Kiss Henrietta (Apponyi Ált. Isk.), aki két alkotását is elküldte. Szintén második díjjal jutalmazták Végert Ágnest (Gróf Széchenyi István Gimnázium – Jászapáti). Az elsődíjas alkotást Gulyás Eszter (LVG) készítette, mely egy különleges grafikai kompozíció. A különdíjasok egyike Nagy Fanni, a Lehel Vezér Gimnázium tanulója. A másik Orosz Sas László, a Klapka SZKI Eltérő Tantervű Tagozatának diákja.


A csöppnyi kiállítótérben a gyerekek is nagy örömmel és kíváncsisággal nézték egymás munkáit, de tanáraik is. A tárlatot május 8-ig tekinthetik meg a múzeumlátogatók.


KE

 

alt

1. helyezett

 

alt

2. helyezett

 

alt

3. helyezett

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít