Menu

Új jászkun főkapitányt is választottak

2015-05-07 15:26:32

 

A május 6-i Jászkun Történelmi Emléknap ünnepi alkalom volt a fiatalság számára is. A jászberényi önkormányzat rendkívüli tanításai nappá nyilvánította, ami azt jelenti, hogy a diákok nemcsak az iskola falai között töltik mostantól e napot. Vetélkedődön, erőpróbákon vesznek részt, melynek során felidézik az 1745-ös történelmi eseményeket, a jász hagyományokat és vetélkedések során erejüket, rátermettségüket is bizonyítják. Ezzel telt számukra a szerdai nap. A redemptiós díszünnepségen pedig új jászkun főkapitányt választottak az arra érdemesek.

 

A felnőttek, a Jászberénybe érkezett jász, kis- és nagykun hagyományőrzők, vendégek délután  a főtemplomban tartott hálaadó szentmise után a Déryné Rendezvényházban díszünnepségen vettek részt. A látványos és felemelő ceremónia során a történelmi zászlókat délceg huszárok – jász- és kunkapitányok kíséretével – hozták a terembe, ahogyan a jászkürtöt is. A ceremónia részesei voltak a Lehel Vezér Gimnázium Férfikara, a Jászmagyarok Együttes és a Jászapáti Hagyományőrzők. A magyar és a jász himnusz elhangzása után Bartha Júlia a kun miatyánkot mondta el eredeti nyelvén.

 

alt




A díszvendégek köszöntőinek sorát Szabó Tamás jászberényi polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg. Szabó Tamás beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Jászságban húsz éve kibontakozott hagyományőrzés olyan erős, hogy 2014-ben a Parlamentben egyhangúan fogadták el a képviselők a Jászkun Emléknapra tett javaslatot. Pócs János is felidézte a tavalyi, felemelő pillanatot. Beszédében feltette a kérdést: vajon ma, az itt élők képesek volnának-e nagy áldozatra, tudnának-e olyan összefogást teremteni, ami 270 évvel ezelőtt a visszaváltáshoz kellett. A nagy dolgok megvalósítása érték - hangsúlyozta, ami példa a jelenben is.


Fábián József jászkun főkapitány is azt emelte ki, hogy a jelen kötelessége a hagyományok őrzése, s ez a Jászságban, a Kis- és Nagykunságban egyre erősebb. Erre pedig büszkék lehetünk. A közösségek fejlesztése, a gyermekek tudatformálása mindennél fontosabb a jövőben is. Az ünnepségen a Jászapáti Hagyományőrzők előadása azt idézte, milyen is lehetett 1745-ben az egyszerű jász családok élete, a gondolkodásukat, értékválasztásukat mi határozta meg. Szólt ez a kis előadás arról is, hogy a mai fiatalság miért és hogyan kapcsolódott jászsági hagyományőrzéshez.


Az ünnepség során ez évben második alkalommal adták át a Jászkunság Hagyományőrzéséért díjakat, melyet tavaly a jászkun kapitányok tanácsa alapított. Ez évben is három személy kapott elismerést. A kiskunok részéről Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum nyugalmazott igazgatója, az MTA doktora, egyetemi oktató, Jászságért Díjas történész, levéltáros vehette át az elismerést. A nagykunok közül a karcagi Györfi Sándor szobrászművész – a berényi jászkapitány szobor alkotója –, a nagykunsági hagyományok fáradhatatlan ápolója nyerte el a kitüntetést. A jászságiak részéről ez évben Tajti Erzsébet viseletkészítő munkásságát díjazták, akinek munkássága nélkül a XIX. századi jászsági paraszt-polgári viselet újjászületése nem történhetett volna meg.

 

alt




A hagyományőrző berkekben ismert, hogy jászkun főkapitányt három évre választanak a jász, a kis- és nagykun kapitányok. Fábián József főkapitány mandátuma most lejárt, ezért új főkapitány beiktatása következett. Borbás Ferenc jászapáti vállalkozót találták erre legalkalmasabbnak, aki egyszer volt már – és jelenleg is – a jászok kapitánya. A látványos beiktatási, eskütételi ceremónia végén a díszvendégek kivonulása, a zászlók, a jászkürt elvitele következett. A népes ünneplő közönség a főtéri Jász Emlékműhöz ment koszorúkkal, virágokkal. A Jász Huszárbandérium is tisztelgett a ceremónia zárásában, és a Jászmagyarok Együttes itt is muzsikált a szobor mellett.


Kiss Erika

Köszönjük a fotókat a Jász Trió Televíziónak

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít