Menu

Kiállítás, díszünnepség a redemptio 270. évfordulóján

2015-05-07 16:01:38

 

Május 6-án koradélután folytatódott az ünneplések, megemlékezések sora. A Zagyva partján lévő szabadtéri kiállítás állványai új bemutatni valót kaptak. Ez alkalommal a redemptio eseményeit, a támogató személyeket és a dokumentumokat mutatják.

 

Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója tartott részletes ismertetőt az 1745-ben bekövetkezett eseményeket megelőző történésekről. A törökök kiűzése a magyar királyság népei számára újabb megpróbáltatásokat hozott, mert az osztrákok uralma alá került az ország. Ráadásul a harcok sok pénzt vittek el az osztrák császár kasszájából, így I. Lipót új források után nézett. A jászok és kunok kiváltságos területeit eladta a Német Lovagrendnek 1702-ben, az ott élők kiváltságaira nem volt tekintettel. Így a jászok és kunok a korábbi szabad státuszukat elvesztették, jobbágysorba süllyedtek. Ebbe nem nyugodtak bele, s elkezdődött az önmegváltás elérésének 43 éven át tartó története.

 

alt




Számos kiváló ember – a magyar arisztokrácia tagjai közül – támogatta a jászok és kunok törekvéseit, őket is megörökítik a tablók. Mária Terézia 1745-ben engedélyezte az önmegváltást, a 750 ezer rajnai forint megfizetését és 1000 lovas katona kiállítását, akik a mindenkori király támogatására voltak rendelve. Nagy árat fizettek eleink, de olyan történelmi fejezet kezdődött el életükben, ami máig példa nélküli. A jász öntudat megerősödése, a paraszt-polgári fejlődés pedig gazdasági és kulturális területen is sajátos eredményeket hozott. Ennek megőrzése a jelenkor közösségei számára kötelezővé vált.


Példátlan a magyar történelemben, hogy egy népcsoport saját erejéből, anyagi áldozatvállalással váltotta meg önmagát. Az is nagy dolognak számít ma már, hogy a Magyar Országgyűlés 2014-ben május 6-át, az önmegváltás napját az emléknapok közé emelte, elismerve ezzel a 270 évvel ezelőtt történt áldozatvállalást. Így kettős oka van immár a hagyományőrzésben amúgy is élenjáró jászok és kunok ma élő leszármazottainak május 6-a ünneplésére.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít