Menu

A jól átgondolt tervek egyszer valóra válnak

 

2015-05-20 10:03:35

 

Az Európai Unió eddig is jelentős támogatásokat adott Magyarországnak különböző beruházások, fejlesztések megvalósítására. Ilyen forrásból épült-szépült Jászberény is az elmúlt években. A csapot az EU nem zárta el, eztán is lesznek támogatások. Azonban tudni kell, hogyan is kell sikeresen pályázni. Jól átgondolt városfejlesztési stratégia révén folytatódhat a város arculatának formálása és megvalósítása.


Jászberényben elkészült az aktuális uniós támogatási ciklusra szóló fenntartható településfejlesztési stratégia. Alvári Csaba főépítész adott erről tájékoztatást a napokban a városházán a vállalkozók és a lakosság számára is. Elmondta, hogy a város és a Jászság fejlesztési céljait a megyei koncepcióba illeszthetően kellett megfogalmazni. Most 15-20 éves távlatba is tekintettek, ami segíti, hogy versenyképes és dinamikusan fejlődő városban élhessünk. A település vonzerejét növelő fejlesztési célokat vették számba. Az EU-s forrásokból Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 53,78 milliárd forint érkezhet a Területi Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ebből juthat Jászberénynek is, ha jól megfogalmazott, megvalósítható stratégiát készít. Olyan átgondolt városfejlesztési programot állítottak össze, ami természetesen változhat, ha a lehetőségek úgy alakultnak.

 

alt




Földi Zsuzsa projektmenedzser, a stratégiai szemléletű városfejlesztés szakembere ismertette részletesebben azokat a sarokpontokat, melyek köré lehet a projekteket megfogalmazni. Jászberény vonzereje a hagyományőrzésben és a turizmusban rejlik. Ezek hatással vannak az egész Jászságra, ezt a tényt kellett figyelembe venni. Négy olyan terület van, melyek fejlesztése elengedhetetlenül szükséges Jászberényben, s ezeket EU-s forrásokból meg is lehet valósítani.


Első a belváros, ennek fejlesztése több helyszínen. Ennek során a piac és a buszpályaudvar környékének átalakítása, a Jász Múzeum, a Jászkaszinó épületének felújítása, a Zirzen Janka és a Táncsics utcák összekötése, valamint az idegenforgalom növelése fontos szempont.


A második terület a Fürdő utca és környéke, ahol a malom épületének kulturális célú hasznosítása a cél. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria számára méltó helyet, valamint egy vállalkozói központot is ide álmodtak a koncepció kidolgozói. Szintén a városközpont távlatos kérdése, hogy kell-e a városnak két strand, mi legyen, mi lehet a benti és a városszéli létesítmény jövője. Erről majd a későbbiekben lehet és kell is vitákat lefolytatni.


A Ferencesek tere és környéke szintén a stratégiai fejlesztés kiemelt helyszíne. A Szántai-kert, a park rendezése szükséges már ma, újabb tornapálya, játszótér lehetne a város azon részén.


A negyedik, s talán legnagyobb jelentőséggel bíró fejlesztési terület a vasútállomás és környéke, amihez közlekedés-fejlesztési stratégia is kapcsolódik. Ez az állomás épületének felújításával is járhatna, ha az anyagiak rendelkezésre állnának, de a környék közúti közlekedésének jelentős átszervezését is magával hozná. Ezt az elképzelést a koncepció tartalmazza, igaz erre a lehetséges források még bizonytalanok.

 

alt




A fórumon a képviselő-testület tagjai közül többen is jelen voltak. Közülük Balogh Béla a volt hűtőgépgyári sportlétesítmények helyzetét hozta szóba. Úgy vélte, a kinti csarnok felújítása meggondolandó. A laktanya eladásával ugyanis arról is szó volt, hogy a jelenlegi tulajdonos ott sportcsarnokot létesít, de ennek jele nincs még. A malommal kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy az rossz üzlet volt a város számára, a vállalkozóknak nincs szükségük ott inkubátorházra. Szabó Tamás polgármester viszont azt hangsúlyozta, a malomépület számára a fenntartható hasznosítást meg kell keresni, s bízik benne, oda a vállalkozók telepítenek hasznos dolgot.


Alvári Csaba szerint az EU-s forráselosztási rendszerhez illeszkedő stratégiai tervezés elengedhetetlen. Az elképzeléseket alaposan át kell gondolni, mert forrásokat csak a stratégiai tervben szereplő fejlesztésre lehet elnyerni. A város gazdagodott, szépült az elmúlt öt évben is.  Szóba került az utak fejlesztése is, ami nem a városfejlesztési stratégia része, hanem országos projekt. Az elkerülő út 3. szakaszának megépülésében pedig bíznak a város vezetői, mert ez a belső utak helyzetén sokat változtatna.

 
Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít