Menu

TÁNCPANORÁMA – egységben a múlt és a jelen tánc művészete

2015-05-22 09:36:25

 

Mindeddig páratlan programsorozatra készül Jászberény a Nemzeti Táncszínház, valamint az Új Színházért Alapítvány szervezésében. TÁNCPANORÁMA  néven jelenünk értelmezésében szeretnék a közönség előtt megmutatni a néptánc értékeit hazánk legjobb táncosaival.

 

A rendezvénysorozat promóciója már elindult, a szervezők nemrégiben sajtótájékoztatón ismertették a program hátterét és részleteit. Itt Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester méltatta a tánc és a város kapcsolatának fontosságát, valamint annak jelentőségét, hogy Budapest mellett a programsorozat másik helyszíneként Jászberény vállalhatott szerepet.
 

Várszegi Tibor, a Malom Film-Színház művészeti vezetője elmondta, az általa vezetett befogadó színház, valamint az azt működtető alapítvány 2009 óta havi rendszerességgel tűz műsorára táncprogramokat, legyen az kortárs- vagy néptáncprodukció. Ez alatt az idő alatt a Malom Film-Színház színpadán megfordult Jászberényben a hazai táncélet, és a szakma krémje. Ezek a programok 2014 óta már a Nemzeti Táncszínházzal közösen, velük együttműködve valósulhatnak meg a városban. Ebben az együttműködésben gyökerezik a június 5-én induló programsorozat is.

 

alt


 

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, aki koreográfusként is részt vesz a programban, szakmai és tánckedvelő emberként fejezte ki örömét, hogy Jászberény adhat otthont a Táncpanoráma rendezvényeinek. A program lényegét abban látta, hogy a tánc a mindenki számára érthető mozdulatok segítségével áttöri a verbális gátakat, így képes arra, hogy közelebb vigye a művészethez az embereket.
 

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója azt emelte ki, hogy a program segítségével a néptánc találkozhat a kortárs tánccal, valamint lehetőséget ad azoknak a komoly társulatoknak és csoportoknak a bemutatkozásra, amelyekkel a táncszínház együtt dolgozik.
 

Az idén első ízben megrendezésre kerülő Jászberényi Táncpanoráma Magyarország legjobbak között számon tartott táncegyütteseit és szólótáncosait vonultatja fel több műfajban. A felnőtt korosztálynak szóló esti előadások mellett, a gyermekekre is gondolva, táncos mesedarab is műsorra kerül.
 

altA Jászberény négy különböző helyszínén zajló fesztivál célja, hogy a várost bekapcsolja az egyetemes táncvilág közegébe és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a táncművészet szerelmeseinek.
 

A fesztivál nyitásaként május 11-én a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében készült tánc/színházi nevelési előadás, a Horda2 került bemutatásra. Júniusban egy gyerekelőadással folytatódik a program, A Láda Titka című darabot láthatják a nézők a Fitos Dezső Társulat előadásában.
 

Június 5-én Lakatos János Nívó-díjas koreográfus, táncpedagógus hihetetlenül szórakoztató tánctörténeti előadása, a Táncoló filmkockák folytatja a sort, ahol közelebbről megismerkedhet a publikum a 40-es, 50-es évek legnagyobb táncos legendáival. Kiderül, miért köszönhette Fred Astaire karrierjének 10 évét egy balesetnek, vagy, hogy hogyan kerül egy síró szépségkirálynő a zongora alá, és kinek biztosították a lábait 5 millió dollárra.
 

A fesztivál egyik különlegessége a Sivasakti Kalánanda Táncszínház táncjátéka, amely egy indiai eredetű társasjátékhoz kapcsolódik. Az előadás a hagyománynak megfelelve az életet tanítja, nem játszhatja akárki, csak akit erre a játékmester alkalmasnak ítél. A játék nem „igazságos”, nem kiszámítható: néha élvezetes, néha bosszantó és érthetetlen, de minden esetben izgalmas és elgondolkodtató.
 

A Jászberényi Táncpanoráma záróeseménye a Duna Művészegyüttes Feketetó című előadása, amely az Erdély történelmi határán fekvő Feketetón évszázadok óta megrendezésre kerülő vásár változásait, átalakulását mutatja be. Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak (voltak) a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy az előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira (román, magyar és cigány táncokra) épül.


***

Fitos Dezső Társulat: A Láda Titka – táncos mesejáték
(Június 5., péntek 11 óra – Lehel Film-Színház)
videó

 

Táncoló filmkockák
(Június 5., péntek 18.30 – Főnix Fészek Műhelyház)
Lakatos János előadása

 

Karma, az élet játéka
(Június 6., szombat 18.30 – Főnix Fészek Műhelyház, szabadtéri előadás
Sivasakti Kalánanda Táncszínház

 

Feketetó
 (Június 6., szombat, 20.30 óra – szabadtéri színpad)
DUNA Művészegyüttes
videó

 

További információk, és részletes program:
www.malomszinhaz.hu és www.nemzetitancszinhaz.hu
 

alt



Jegyárak:
 

Fitos Dezső Társulat előadására: felnőtt: 1500 Ft., diák- és nyugdíjas: 800 Ft.
 

DUNA Művészegyüttes előadására: felnőtt 2000 Ft., diák- és nyugdíjas: 1000 Ft.

 

Mindkét előadásra: felnőtt: 3000 Ft., diák- és nyugdíjas: 1600 Ft.
25 db feletti vásárlás esetén további 100 Ft./fő kedvezmény.
Csoportkísérők számára díjtalan.

 

Jegyrendelés:
Lehel Film-Színház, Jászberény, Fürdő u. 3. tel.: 57/411-607
online: www.lehelfilmszinhaz.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 30/908-1656
www.nemzetitancszinhaz.hu
A helyszíneken előadások előtt 1 órával.

***

„Ars poétikánk a hitelesség! Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, mely magas szintű tudást igényel,

hogy a mozdulat kifejező ereje is láttassa azt az erőt ,amely régről jön és minden táncművészeti ág alapja!

Hiszünk a néptánc kortárs művészeti megmutatkozásában!”
Fitos Dezső

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít