Menu

Kicsi torta, nagy FIDESZ szeletek

2015-05-22 12:42:03

 

A 2014. évi zárszámadással kapcsolatos polgármesteri beszámolót minősítette a címben jelzett módon dr. Gedei József, a DK önkormányzati képviselője hétfőn, a városháza földszinti tanácskozótermében tartott sajtótájékoztatóján. A képviselő szólt arról a levélről is, melyben a testület többsége köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek a Dalkia-ügyből várost terhelő 750 milliós perköltség átvállalásáért.


alt– Az én álláspontom Dalkia-ügyben egészen más, mint azoké, akik aláírták azt a köszönő levelet, melyet a polgármester terjesztett a testület elé a májusi ülésen. Miért is kellene Orbán Viktornak köszönetet mondani azért, amit ők idéztek elő – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Gedei József.


– Az előzmények ismerete nélkül nem lehet jól megítélni a Dalkia-ügyet. Még 2007-ben döntött úgy a FIDESZ, hogy nem támogatja a kórházak külső üzemeltető által való működtetését, pedig ott volt a körmendi példa, ahol fideszes polgármester vezetésével döntött úgy a testület, hogy külső befektetőt keres. Ez a jó példa sem volt azonban elég, hogy a fideszeseket meggyőzze. Ők Jászberényben két gazdasági társaságot hoztak létre, de ez a modell közel sem vált be. Ez az út a Fidesz által előírt út volt, s oda vezetett, hogy a város 750 milliós pert veszített a Dalkiával szemben. Most pedig azért kellene köszönetet mondanunk, hogy akik ezt okozták, kifizették a kárt, s úgy gondolják, hogy ezzel minden rendben van. Hát bizony nincs rendben, mert miből is fizették ki ezt a büntetést? Az adófizetők pénzéből, amit valahonnan el kellett venni a rossz döntésük miatt – mondta dr. Gedei József, aki szerint sem a formája, sem a tartalma nem fogadható el a köszönő levélnek.


A sajtótájékoztató második felében a polgármester 2014-es zárszámadáshoz kapcsolódó beszámolóját kritizálta a képviselő. – Maga a polgármester is elismerte, hogy a 2014-es költségvetés nem egy jó költségvetés volt. Ebből adódóan annak zárszámadása sem lehet jó. Szerintem a Fidesz tavaszi és őszi újraválasztásának a költségvetése volt ez. Miközben a Fidesz eredeti, választási céljainak megvalósítását sem szolgálta ez a büdzsé. Jól érzékelteti ezt az, hogy az ígért beruházási célok mindössze 35%-osan teljesültek. Hol a termálfürdő, a szálloda, a mélygarázs, az elkerülő út 3. szakasza? Mindez azt bizonyítja, hogy a 2014-es városi költségvetés bizony választási költségvetés volt – jelentette ki a DK-s képviselő.


Dr. Gedei József az ingatlanügyekre is kitért. Véleménye szerint az önkormányzat az értékesítések során több esetben is nem az optimális megoldásokat választotta. Az pedig nagyon sokakat felháborított, hogy a polgármester egy önkormányzati lakásra is kivetette a hálóját, s meg is szerezte azt egy 3 gyermekes család elől. Ez botrány, pedig tudomása szerint több képviselő is figyelmeztetette a polgármestert ezzel kapcsolatban.


– A polgármester és a fideszes többség szembe megy a redemptioval is. Mert mit is szerettek volna és értek is el őseink? A decentralizáció volt a céljuk, hogy minél több ügyben saját maguk dönthessenek. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy a város sorra adta át intézményeit az államnak, s ezzel folyamatosan csökkenti önállóságát. Azaz nem a hagyományok alapján vezetik a várost mostani elöljárói. Változásra van szükség, hogy Jászberény ismét régi fényében csillogjon, s a Jászság fővárosa legyen – jelentette ki sajtótájékoztatója zárásaként dr. Gedei József.


Szántai Tibor

 

***

Meghívó lakossági fórumra

Tisztelettel tájékoztatom Jászberény lakóit, hogy

2015. június 01. (hétfő) napján, 17.00 órakor,

Jászberényben, a könyvtár emeleti tanácstermében

önkormányzati képviselői fórumot tartok

mint a Demokratikus Koalíció (DK) jászberényi önkormányzati képviselője.

Vendégeim:
-Debreczeni József a DK elnökségi tagja,
-Gregor István a DK önkormányzati külsős bizottsági tagja.

Debreczeni József a fórumot követően megjelent könyveit dedikálja.


 dr. Gedei József a DK önkormányzati képviselője/

Lakossági fórumomra várom az érdeklődőket!

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít