Menu

Önkéntes tűzoltók versenyeztek a városi stadionban

2015-06-02 10:24:36

 

 

Május utolsó szombatján a jászsági önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) csapatai lepték el a jászberényi városi stadiont, ahol a jászsági tűzoltóversenyen két számban – tűzoltó staféta és kismotor-fecskendő szerelés – mérhették össze tudásukat. Egyben itt tartották a tűzoltó gyermeknapot, továbbá önkéntes mentőcsoport tagokat is toboroztak.


Gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában összesen 22 tűzoltócsapat versengett egymással szombaton a jászberényi városi stadionban. Az időjárás a kegyeibe fogadta az önkéntes lánglovagokat, hiszen nagyszerű időben rendezte meg versenyüket Jászberény Város Önkormányzata, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzoltó Szövetség, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége.

alt


Ami viszont sajnálatos, hogy információink szerint régen indult már ilyen kevés csapat ezen a hagyományos versenyen. Pedig az önkéntes tűzoltók szerepe nagyon fontos lenne a lángok elleni harcban. Egy kisebb településen például ők kezdhetnék meg az oltást, amíg a hivatásosok a helyszínre érkeznek. Azt viszont mindenképpen jó volt látni, hogy a csapatok tagjai milyen nagy elánnal és elszántsággal vettek részt a staféta, valamint a kismotor szerelés versenyében.


A tűzoltó stafétát a városi stadion nagypályáját körülvevő salakos futópályán rendezték. A 400 méteres pálya teljesítése során a versenyző csapatok tagjainak csőben kellett kúszni, palánkon kellett leküzdeniük, gerendán egyensúlyozva futni és a végén egy szerelést követően értek a célba. A kismotor-fecskendő szerelése során pedig – a hátsó füves pályán – a sikeres teljesítést az jelentette, ha a célra tartás után a tartály kellő mértékben megtelt vízzel. Ez volt akinek sikerült, volt akinek nem.


A nap során egyébként a gyerekeket is várták a szervezők. A tűzoltó gyermeknapon külön sátrat állítottak számukra, ahol megismerkedhettek a tűzoltók munkájával és a IV. Jászberényi Sportágválasztóra két matricát is gyűjthettek. A polgári védelem sátránál a II. világháború hangulatát, az atomháborúra készülés időszakát, a természeti katasztrófák elleni védekezés nehéz napjait idéző tárgyakat, eszközöket, dokumentumokat és plakátokat, valamint egyenruhákat ismerhettek meg a látogatók, s fel is próbálhatták azokat. A tűzvédelem sátrában pedig a globális klímaváltozás miatt bekövetkezett események közvetlen hatásait bemutató fénykép kiállítást tekinthettek meg. Volt tűzoltó gépjárművek, támogató bázis és szakmain eszközök bemutatója is. Egyben toborzásra is felhasználták ezt az alkalmat. Jászberény Város Önkéntes Mentőcsoportjába vártak jelentkezőket, akik feladata a természeti és civilizációs veszélyhelyzetek legyőzése lesz. Azaz, igen sokrétű ismeretekkel lehettek gazdagabbak kicsik és nagyok, akik részesei voltak ennek a napnak.

 

Ahogy azt már megszokhattuk, jól szervezett, jól lebonyolított versenyen bizonyíthatták felkészültségüket a jászsági önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai. Nem is lehetett panasz a csapatokra, mert mindent megtettek, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Remélhetőleg az életben minél kevesebb alkalomal lesz szükség tudásukra, de ha igen, akkor nyugodtak lehetünk, mert jól felkészült önkéntesek is segíthetik majd a hivatásos tűzoltók munkáját a Jászságban.


A 2015. évi Jászsági Tűzoltóverseny eredményei:



ÖTE gyermek leány:

1.    Jászapáti


ÖTE gyermek vegyes:

1.    Jászágó

2.    Jászapáti


ÖTE ifjúsági leány:


1.    Jászapáti


ÖTE ifjúsági fiú:


1.    Jászszentandrás

2.    Jászárokszállás

3.    Jászapáti II.

4.    Jászapáti I.

 

ÖTE női:

1.    Jászszentandrás

2.    Pusztamonostor

3.    Jászárokszállás

4.    Jászapáti


ÖTE férfi:


1.    Jászszentandrás II.

2.    Jászszentandrás I.

3.    Jászárokszállás

4.    Jászalsószentgyörgy

5.    Jászapáti

6.    Pusztamonostor

7.    Jászjákóhalma

8.    Jászfényszaru

9.    Jászkisér

10.    Jászágó


Szántai Tibor

Fotógaléria a Facebookon

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít