Menu

Orbán: megállapodás született a Szolnok és Budapest közötti útfejlesztésről

2015-06-03 16:06:29

 

 

Megállapodás született arról, hogy legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze, mégpedig a "klasszikus nyomvonalon", a ferihegyi repülőtértől induló 4-es főút nyomvonalán - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon, miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Szalay Ferenccel (Fidesz-KDNP), a Tisza-parti város polgármesterével.

   
Szolnok polgárváros, ehhez azonban anyagi alapokra, munkahelyekre, vállalkozásokra van szükség, amelyet a város biztosított is az elmúlt években - hangoztatta a sajtótájékoztatón Orbán Viktor. A kormányfő elmondta: a polgári, nemzeti, keresztény közösségnek különös felelőssége van Szolnok iránt, hiszen a városban töretlen bizalmat szavaztak a lakosok az általuk támogatott polgármesternek az elmúlt években.    
   

Felidézte, hogy a kormány 22 milliárd forint adósságot vállalt át Szolnoktól.     Orbán Viktor azt mondta, az együttműködési megállapodást "könnyű kézzel és szívvel" írta alá. Más olyan várossal megállapodást kötni, amelyet nem csak kívülről, hanem belülről is ismer - utalt arra, hogy a nyolcvanas évek második felében ő maga is Szolnokon élt.
   

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi kormányzati, illetve önkormányzati ciklus végéig, 2018-2019-ig állami forrásból megépül a négysávos autóút Budapest és Szolnok közötti szakasza "egyszerűsített tartalommal", ami még vonzóbbá teszi majd a várost a beruházók szemében. Szavai szerint a jövő évben már elkezdődnek a munkálatok.
   

A városnak jelenleg kétsávos déli elkerülője van, de épül majd egy kétszer kétsávos északi elkerülő út is. Ennek érdekében egy munkacsoportot állítanak fel, a szerda délutáni kormányülésen pedig valószínűleg már kormányhatározat is születik az elkerülő ügyében. Uniós források hiányában állami költségvetésből biztosítják az ehhez szükséges forrást - ismertette a kormányfő. Kérdésre válaszolva úgy összegzett: meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban "mindent újra kell gondolni, újra kell számolni".
   

Szalay Ferenc ezt részletezve elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább": ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal, nem autópálya, hanem autóút lesz - foglalta össze.
   

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy egy 300 hektáros új ipari parkot hoznak létre Szolnokon, a területet a kormány vásárolja majd meg. Az együttműködés részeként a Véső úti MÁV-sporttelep fejlesztésére 529 millió forintot adott a kormány korábban, amelyet további egymilliárd forinttal egészítenek ki a strandfürdő fejlesztése érdekében - mondta.
   

Hozzátette: a művésztelep fejlesztésére egymilliárd forintot, a tiszaligeti strandfürdőére 3 milliárd forintot ítéltek meg, kikötőfejlesztési programra egymilliárd forintot ad a kormány. Tárgyalnak továbbá az országos vízügyi irányítás Szolnokra költöztetéséről, ennek érdekében egy munkacsoportot hoznak létre. Az ügyben év végére születhet döntés - közölte Orbán Viktor.
   

A kormányfő utalt arra, hogy Szolnok vasutas hagyományokkal rendelkező város, és a kormány fejlesztési tervet készít arról, "hogyan lehet a jövő magyar vasútjába bevonni" azokat a szerelvényeket, amelyeket Szolnokon gyártanak. Kérdésre válaszolva jelezte, több száz milliárd forintot tervez a kabinet a jövőben vasútfejlesztésre költeni.
   

Szalay Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, Szolnok és a megyei jogú városok is elkészítették városfejlesztési stratégiájukat, amelyben tájékoztatták a kormányt arról, milyen fejlesztésekre van szükség.
   

A polgármester kitért arra, hogy a városban 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség. További pozitívum, hogy az ország gazdasági fejlődéséhez hasonlóan Szolnok is megerősödött gazdaságilag, a 124 hektáros ipari park megtelt, a városban kiemelkedően jó az adófizetési morál - folytatta, hozzátéve: a város büszke lehet arra, hogy a szolnoki gyerekek 80-90 százaléka felsőoktatási intézményekben tanul tovább, de a kultúra is virágzik a megyeszékhelyen.
   

Kérdésre a városvezető elmondta: a Véső úti sporttelep fejlesztéséhez 600 millió forintot ad Szolnok.
   

Orbán Viktor kérdésre válaszolva beszámolt arról is: több nagyváros küzd azzal, hogy beteltek ipari parkjai, ezért szerda délután tárgyal a kormány arról, hogy területeket vásárol majd fel és ad használatba a városoknak a fejlődés érdekében.
   

Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében mind a 23 megyei jogú városba ellátogat, ahol a vidéki városok fejlődését elősegítő együttműködési megállapodásokat köt a helyi vezetőkkel.


(Forrás: MTI)

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít