Menu

Rés a pajzson - avagy elfogyott a közösség ereje?

2016-08-10 12:00:56

 

Gyönyörű március végi nap volt, amikor a Faiskola utcai bérházak hatalmas udvarán – egy nyertes pályázat anyagi támogatása révén – facsemetéteket, vesszőket ültetett a környék apraja nagyja. Közel százan – nagymamáktól a közeli ovi gyerekeiig –segítették, hogy a fiatal vesszők a földbe kerüljenek, s legyen általuk szép zöld környezet, a hasznos növények gyümölcseiből pedig majd egyszer szörpöt is készíthessenek. Tavasszal szépen indult a dolog, s a környékbeliek önzetlen segítsége, az összefogás is értékként jelent meg. Azóta teltek a hetek, a hónapok, s gondot jeleztek többen is az ott élők közül. Nincs ugyanis, aki gondozná a sok elültetett csemetét, locsolná a fák tövét.


altAugusztus első napjaiban jártam arra ismét, amikor egy fűnyíró messzi hangzó „üzenete” jelezte: a füvet van, aki lenyírja, ez jól látható is a jókora területen. Látva, hogy fotózom a csemetefák és a szörpölde köralakban telepített vesszőit Kohári Tamás szóba elegyedet velem. Ő is fájlalja, hogy a drágapénzen vett és telepített növényeket nem gondozza senki.  Mert egy dolog, hogy támogatást nyerve, nem kis lakossági összefogással elültették azokat, de a gondozást is meg kellene oldani. Ahogy körbesétáltunk láttuk is, hogy vannak a csemeték közül jócskán olyanok, melyek elszáradtak, talán már a kiültetést sem élték túl. Mások azonban sikerrel vették az akadályt, de nem indultak fejlődésnek. Öntözésükről gondoskodni kellene.


Így hát adódott a nagy kérdés – kinek is kellene gondozni a területet?


Elsőre Gáspár Csaba közfoglalkoztatási referens neve jutott eszünkbe, hiszen ő az, aki a Faiskola utcai szegregátumban élő, hátrányos helyzetűek egyik fő támogatója. Amikor telefonon beszéltünk azt mondta, hogy a terület közterület, és azt a JVV Zrt. gondozza, tartja karban. Így a szörpölde és a csemetekert – mely nem válik el a bérházak területéből – gondozása is az ő feladatuk lenne. Ám munkaerőhiány van, így nem jut erre ember. Úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen ez a helyzet rendszerhibának mondható, valami – nem kis anyagi és más támogatással, összefogással – létrejött, de nincs, aki utána gondozza.


A füvet rendszeresen nyíró JVV Zrt.-nél azonban a csemetekert gondozásáról nem tudnak, nem tartozik a feladataik közé. A telepítésre a pályázatot elnyerő „Helyet!” Alapítvány az, mely a kert létrehozásához támogatást nyert, s tavasszal meg is valósította. Sikerrel működteti a Faiskola utcában a Tanodát, mely most, a nyári hetekben is a gyerekek tucatjai számára sokféle programot, elfoglaltságot, kirándulást kínál, de a környékbeli, hátrányos helyzetűek is naponta járnak oda.  Azaz, működnek, szolgáltatnak.

 

alt




Az alapítvány elnöke, Ali Kitti szociálpedagógus elmondta, hogy a telepítésre, a csemeték megvásárlására nyerték a támogatást, s azt meg is valósították. Ehhez sokféle szakmai segítséget is kaptak. Elmondta, a kialakítást, a megvalósítást megelőző lakossági fórumok alkalmával érzékelhető volt, hogy a gondozás kérdése kapcsán nem alakult ki megfelelő gyakorlatias alternatíva a lakosság körében arról, hogy mi lesz, ki/kik segítik majd ezt a munkát. Számukra is utóbb derült ki, hogy a JVV Zrt.-nek nem feladata a gondozás megoldása, melyre nagy szükség lenne. A városi főkertész, Faragó Péter arról adott tájékoztatást Ali Kitti számára, hogy keresik a megoldást a gondozási munkák elvégzésére. Igen ám, de miből fizetnék ezt, hiszen a telepítésre kapott összeget az alapítvány már felhasználta, hiszen eleve arra nyerte el, hogy a facsemetéket, cserjéket megvásárolják.


A megoldást keresni kell, s lehet, hogy az élet maga ad segítséget ehhez. Ali Kitti elmondta, hogy az alapítványt nemrég megkereste egy hölgy, aki szociális támogatásban részesül. Ám ennek egyik feltétele, hogy önkéntes munkát kell végeznie, s így talált rá a Helyet! Alapítványra. Más azt javasolta, hogy a középiskolások is segíthetnének, akiknek ötven órát érettségi előtt közérdekű munkával kell tölteni.

 

alt




Eltelt pár nap, s kiderült, a csemetekert ügyével egyre többen is foglalkoznak. Gáspár Csaba a riport kapcsán a következőkről értesített: „A program tervezési szakaszában láttuk, milyen módon kívánjuk biztosítani a terület gondozását, de sajnos az azóta megváltozott feltételek, körülmények nehezítik a munkánkat. Jelenleg erre keressük a mihamarabbi megoldást a településrendezési feladatokat ellátó JVV Zrt.-vel közösen.” Ali Kitti viszont egy nem túl kellemes hírrel keresett meg. Az elültetett fák közül sajnos ismeretlenek vagy 10 darabot elloptak. Ezzel a ténnyel most szembesültek. A rendszeres gondozást azonban elkezdték, s ennek eszközeit – pl. locsolási lehetőség –, feltételeit is igyekeznek biztosítani.


Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít