Menu

A digitalizálás az egyházaknak is fontos

2016-09-27 09:01:11

 

 

A Szakrális Művészeti Hetek keretében szeptember 24-én a Jászberényi Városi Könyvtárban és a Jász Múzeumban egy konferenciára került sor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja szervezésében. Az igen érdekes programon sok – nemcsak jászberényi -, helytörténettel foglalkozó érdeklődő vett részt.


A könyvtár tanácstermében a Bukréták dalai köszöntötték a vendégeket. Az énekes hölgyek a helyi KÉSZ barátaiként Ipolybalogról érkeztek. A vendégeket Vargáné Deme Katalin, a vendéglátó szervezet elnöke köszöntötte, s felelevenítette a helyi csoport tagjainak szakrális emlékek terén végzett eddigi kutatásait. A konferencia levezetője dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője volt. Egy igazán érdekes és altalapos módszertani előadást prof. dr. Barna Gábor, a magyarországi egyháztörténeti kutatások jeles alakja, egyetemi tanár tartott, ami igazán jó fogódzót adott a kutatók számára.


A professzor a vallásgyakorlás formáiról és színtereiről, az egyházközségek történetének kutatásáról, annak időszerű kérdéseiről beszélt. Szó volt a helytörténeti és a vallási kutatások  kapcsolatáról. Az előadás során fontos eligazító pontokat említett. Ezek közül a legfontosabb talán a plébániák levéltára, de a városi, egyházmegyei levéltárak anyagai sem hagyhatók figyelmen kívül. Egy kutatónak a népszámlálási adatoktól a statisztikákig, a papok életútjától a visszaemlékezésekig nagyon sokféle írásos forrás állhat rendelkezésére. Ugyanígy fontosak a fotók, az anyakönyvek, a szakirodalom, a visszaemlékezések, családi iratok, s ma már az internet is segítségünkre lehet. A vallási szertartásoktól a templomok történetén és felszereltségén át, a papok életútjának ismerete mellett számos szakrális „tudásra” is szükség van. A kutatás módszertanáról is szó volt az előadásban, és számos hasznos javaslat is elhangzott.


A jászberényi születésű Varga Kamill ferences szerzetes arról szólt, hogy a hitközségekben  található Historia Domus is óriási forrást jelent a kutatók számára. Jászberényben a ferenceseknél ez már részben digitalizálva is megtalálható. Kiss Csaba két éve Jászárokszállás plébánosa. Itt is jelentős dokumentum gyűjteménye van az egyháznak, már csak azért is, mert hosszú időn át volt ott egy zárda is, ahol kedves nővérek éltek. Van könyvtáruk és saját levéltári anyaguk, melyet Földi József árokszállási kutatóval nagyrészt rendeztek.

 

alt




A tanácskozás után a városi könyvtárat, a gazdag helytörténeti gyűjteményt is bemutatta Kovács Péter az intézmény vezetője. A Jász Múzeumban folytatódott a program, ahol Hortiné dr. Bathó Edit igazgató a 142 éves intézményt mutatta be. A tudományos kutatóhely nagyon sokrétű adattárral, információs bázissal, különböző könyv- és iratgyűjteménnyel áll a kutatók rendelkezésére. A könyvtárában 14 400 kötet található. Őrzik Porteleki József, Gosztonyi Ernő, Komáromy József könyvtárait, amit a múzeumnak adományoztak.  A folyóiratok és periodikák mintegy 28 ezer darabot számlálnak.  A kutatókat szakemberek segítik.


A múzeumi tájékoztató után a jelenlévők leginkább a digitális elérhetőségről, a feldolgozhatóságról beszéltek. A már csak digitális készült fotók kutathatósága is új kihívásként jelentkezik, derült ki a beszélgetések során. 


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít