Menu

Május éjjel ajkat nyúzni és ájlavjúzni

2016-09-28 14:15:48

 

Amint látható, én a szexuális forradalom idején voltam fiatal, és forradalmár – informálta a Főnix Fészek Műhelyház közönségét Hernádi Judit. A változatlanul vonzó és hasonlóképpen tehetséges szórakoztató („szeretek szórakoztatni, nem is tudok mást csinálni”) töltötte meg önálló estjével a nyolcadik évadát indító színház széksorait.


A Hernádi pont című gyűjteményes mondatkiállítás (rendezte: Pelsőczy Réka) bemutatója áprilisban volt Budapesten. A színésznőt Várszegi Tibor, a Főnix vezetője beszélte rá a szeptember 22-i, jászberényi stúdió-előadásra, mert a produkció eredetileg nagyobb léptékű, zenekarral, kivetítővel, ami a helyi színházterem paramétereivel összeegyeztethetetlen.

 

alt




Hernádi Judit 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, s bár osztályfőnöke, Várkonyi Zoltán lustának nevezte, a „lazy girl” példás karriert futott be a Vígszínháztól a Heti hetesig. Friss műsorához megőrzött, összehajtott, zsebbe gyűrött szavak és mondatok között keresgélt. S talált olyanokat, amelyeket már elmondott, elénekelt, mert neki szánták őket, és rábukkant olyanokra is, melyek foglalkoztatták, de soha nem mondta és énekelte el egyiket sem, mivel nem neki íródtak, de íródhattak volna, csak a szerzők nem voltak elég figyelmesek.


Mi odafigyeltünk: levetett és felvett bluesok a zongorán (mögötte Nagy Gergő), kiegészítők a fogason, megbízhatatlan, göndör hajú férfiak a képernyőn, egy kihagyhatatlan leánygyermek, botrányosan jó költők versei, jó lábak (verslábak is, igen!), és egy bűvös nő, aki bárhová nyúl, bennünk köt ki. A nő, aki számot ad az életéről és a humoráról, számba vesz szerepeket és pasasokat. Az igazat mondja, énekel a keze és a szeme is. Önzetlen, mint az a hölgy az óceánjáró hajón, aki az utolsó éjszakán enged a hajó elsüllyesztésével fenyegetőző kapitány ostromának. A spanyol végül beveheti a várat, és megmenekül nyolcszáznegyven utas…

 

alt




Egyre kevesebb dolgon kell meglepődni, jobb ájlavjúzni, gondolkozni ezer évig. Ha megérte, jöhet egy pont.


Kun Tibor
Fotó: Szalai Györg
y

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít