Menu

Őszi kínálat Lackfi Jánostól Mácsai Pálig

 

2016-09-30 09:21:30

 

Szép évszak az ősz is. A szüretelés, a kellemes kirándulások mellett kulturális kínálat özöne is várja a berényieket, mert Jászkerület Kulturális Kft., a könyvtár, a Lehel Film-Színház és más kulturális szervezetek sem hagyják, hogy unatkozzunk.


A szervezők sajtótájékoztatója napján talán már le is késtünk az október 2-i színházról, mert a jegyek elővételben el szoktak fogyni. Így a Kaktusz virága c. zenés vígjáték talán nélkülünk fog kinyílni október 2-án. Lackfi János költő, író, műfordító, tanár, fotós és Nyugat-kutató vonzerejében bízva az író-olvasó találkozó színhelyéül a Déryné Rendezvényházat választották a szervezők. Így október 4-én van remény arra, hogy jut még nekünk is hely.


altA helyi előadókat is kedvelik a berényiek, így a könyvtárosok is bízhatnak abban, hogy október 6-án, csütörtökön Cseh Dániel ifjú történész előadására is sokan elmennek a Bercsényi úti intézménybe. Érdekes témát választott: Jászberény az átmenet éveiben 1945-48 a címe.


Lajkó Félixet sokan szeretik szerte az országban. Október 7-én, pénteken 21 órától a Lehel Film-Színházban ad koncertet. A virtuóz hegedűs két muzsikus társával érkezik, Brasnyó Antal brácsás és Szabó Csobán Gergő bőgős is részt vesz a koncerten.


A város kicsit már korosabb lakossága minden évben kitüntetett figyelmet fordít az egészségnapra, mely idén október 14-én, pénteken lesz. A szokásos helyszínek: a Becsényi úti sportcsarnok, az Ifjúsági Ház és a Városi Könyvtár.  A tékában 17 órától Monspart Sarolta tájfutó világbajnok lesz a vendég.


A sokféle kínálatból egy különleges évforduló is figyelemre méltó. Telek Béla (80) és Máté György (70) kerek évfordulót ünnepelhet idén. A két művésztanár a Tanítóképző Főiskolán 30 évig dolgozott együtt, egy tanszéken. Közös tárlatukat október 22-én, szombaton 15 órakor nyitják meg a Jászkürt Fogadó kiállítótermében. Ezt a kiállítást november 5-ig láthatják az érdeklődők.


Október 23-a, nemzeti ünnepünk szentmisével kezdődik a Ferences templomban 9 órakor, s utána a megemlékezés is ott lesz. Az ’56-os emlékműnél a koszorúzás 11 órakor következik, majd utána a városházához is elmennek az ünneplők, ahol egy újabb emléktábla avatására is sor kerül. A Zagyva-parti sétányon a forradalom 60. évfordulója tiszteletére szabadtéri kiállítás nyílik 16 órakor, majd a moziban következik a történelmi visszaemlékező műsor. A megemlékezések sorát a Mansfeld című film vetítése zárja.


„Azt meséld el Pista” – ez a címe Mácsai Pál önálló estjének, mely október 27-én, csütörtökön lesz a Lehel Filmszínházban 19 órától.  Ott lesz Pista is, azaz Örkény István, hiszen az ő írásaiból válogatott az előadó.


Egy jászkiséri fiatalember, Váradi László ad koncertet október 29-én, szombaton 18 órától a Szolnoki Szimfonikusok kíséretében a Déryné Rendezvényházban. Már csak azért is érdemes őt hallgatni két jászsági művész, Réz Loránd és Gulyás István is a tanítómestere volt a ma már nemzetközi hírű zongoristának.


Ezeken kívül pedig még legalább tucatnyi más érdekesség, halloween-parti, zongoraest, gyerekeknek matiné, és a moziban gasztronómiai érdekességek is várják a berényieket. A programfüzeteket már kereshetik is, ha nem akarnak lemaradni valamiről, de tájékozódhatnak a facebookról is.


KE

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít