Menu

Mackónadrág és kurblis korcsolya

2016-10-14 08:54:19

 

A Szikra Galériában a gyűjtemény egy újabb darabját láthatja a közönség október hónapban.  Szikra István Sáros András egy olyan képét választotta, melyen korcsolyázó gyerekeket láthatunk a jól ismert Sáros-féle kékes szürkületben. A festményt nemrég Varga József felújította, így szinte eredeti valójában vehetjük szemügyre.
 

A Hónap Műtárgya sorozat e havi eseményén nagy volt az érdeklődés. A műkedvelő és műértő közönségen kívül sok berényi rajztanár ott volt a galériában, és a Sáros család tagjai: Katalin, László, az Ybl-díjas építész és Miklós, a Munkácsy–díjas grafikus, a három testvér is.


Szikra István koreográfiája szerint most is zene fogadta az érkezőket. A kiválasztott képről Sáros László – Jászberény egykori főépítésze – beszélt. Nem volt nehéz dolga, hiszen a téli korcsolyázásról – a Fehértói temető közelében a vájkos gödrök egyikén – volt emléke bőven. Így aztán arról, hogy az 1950-es évek cseppet sem vidám korszakában milyen mackónadrág jutott a Sáros fiúknak, milyen bakancs (Durabel) járt mellé, s a korcsolyát hogyan szerelték fel, rögzítették a cipőre, részletesen tudott mesélni.  Az is ismerős volt a közönség számára, hogy mi történt akkor, ha a jég beszakadt a korcsolyázók alatt, s ki hogyan jutott haza az esemény után.

 

alt




Az emlékidézés szinte véget nem érő volt, mert a korcsolyás korszakról és Sáros tanár úrról sokaknak jutott eszébe egy-egy történet. A gimnázium udvarán is volt jég, felöntötték az udvart, s ott korcsolyázhattak a diákok. Erről is számos érdekességre derült fényt. Az 1950-es évek szomorú korszaka volt hazánknak, de aki akkor volt gyerek másként élte meg.


Szántai Katalin tanárnő a bemutatóra hozott magával két akvarellt, amit Sáros tanár úr készített, s ő büszkén őrzi azokat. Így Sáros Bandi bácsi művészetének rejtelmeiről, a sajátos kékes-szürke hangulatról is szó esett a mackónadrág és kurblis korcsolya mellett. A jelenlévő rajztanárok mindegyike elmondta, sokat köszönhet máig Sáros tanár úrnak.


Jászberény számára Sáros András művészete mellett műemlékvédelmi és helytörténeti munkássága is kiemelkedő. Szerencsére erről is sokat tudhatunk, mert a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja három könyvet is kiadott Sáros András hagyatékából, így a főtemplom, a ferences templom és a város műemlékeinek történetét is ismerhetjük széles körben. Sáros András tanári hivatása is maradandó és sosem feledhető, de a műemlékek védelmében elért eredményei is jelentősek. Arról nem is beszélve, hogy a főtemplom 1956-ban leégett tornyának helyreáállítása során 1968-ban is múlhatatlan segítséget adott. Sőt, e munka fázisait is lerajzolta.


Az emlékidézést Metykó Béla zárta, aki kigyűjtötte az összes létező és felkutatható sajtóhírt, ami Sáros Bandi bácsi munkásságáról valaha megjelent. Ez sem volt kevés!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít