Menu

Élete a muzsika volt - Búcsú Bedőné Bakki Katalintól

2016-11-29 13:15:52

 

Bedőné Bakki Katalin karnagy, zenetanár, Jászberény első női díszpolgára Jászberényben született 1944-ben. Zenész családból származott, édesapja id. Bakki József is karnagy volt, ő alapította Jászberényben az állami zeneiskolát, s a Palotásy János Kórusnak az 1940-es évek elejétől ő volt vezetője. A karnagyi pálcát előbb fia, ifj. Bakki József zeneszerző vette át. Ezt követően - 1975 júliusától - Bedőné Bakki Katalin volt a karnagy, aki 1958 óta aktív tagja is volt a kórusnak. Katika édesapja és bátyja után, a magas színvonalat tartva lelkesen őrizte a zenekultúra értékeit. A karnagyi pálcát csak a halál vehette ki a kezéből.


Zenei tanulmányait Debrecenben a Kodály Zoltán Zenetanárképző Főiskolán végezte 1966-ban vadászkürt-szolfézs szakon. 2001-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár és karvezető szakán diplomát szerzett.


1966-tól 2006-ig a Lehel Vezér Gimnázium, továbbá a jászberényi Kállai Éva Gimnázium, majd jogutódja a Liska József Erősáramú Szakközépiskola és Gimnázium ének-zenetanára volt, és karnagyaként is dolgozott több kórus élén. 1969-1985 között tanított rézfúvós hangszereket és szolfézst a Jászberényi Palotásy János Zeneiskolában. Jóval túl a nyugdíjkorhatáron 2005-től a Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskolában oktatott. Jászberényben 28 éven át volt karnagya a Vasas (ma Déryné) Kórusnak is.


A zenei életben mindig tudott újat alkotni. A Magyar Rádió Kóruspódium sorozatában több jászberényi kórust is sikerrel mutatott be az 1970-es években.


altMunkássága során a párt és városi vezetőkkel mindig szót értett, ami a város zenekultúrájának szempontjából fontos is volt. Óriási dolog volt 1985-ben, hogy elérte, a vasaskórusok országos találkozója egy nagyszabású koncerttel záruljon a katolikus főtemplomban. Így Katika irányításával csendült fel a Koronázási mise Jászberényben. Ezt követően – az ő közreműködésével is – több templomi kóruskoncertet, rangos zenei eseményt is tartottak városunkban.


Alapító tagja volt a Bárdos Lajos Társaságnak, tagja a KÓTÁ-nak, és 2002-től elnökségi tagja a Pedagóguskórusok Országos Társaságának. 2011-ben Csokonai Vitéz Mihály Alkotó Díjjal jutalmazták.


Bedőné Bakki Katalin kórusügyekben országosan ismert és elismert zenei szaktekintély, aki mindig büszke volt arra, hogy Jászberényben élt és tanított. Az általa vezetett együttesek sikereit, díjait, kitüntetéseit hiánytalanul nem is lehet felsorolni, számos hazai és nemzetközi siker fémjelzi munkásságát.


Jászberény Város Önkormányzata, a Palotásy János Vegyes Kar karnagyának több évtizedes, szerteágazó zenei tevékenységéért, kiemelkedően magas színvonalú ének-zene tanári, kórusvezetői-karnagyi munkásságáért 2004-ben Pro Urbe Jászberény elismerésben részesítette, majd díszpolgári címet adományozott számára 2012-ben. Ezzel ő volt az első nő, aki a város díszpolgári elismerését megkapta.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít