Menu

Dometic Zrt.- bővítik a kompresszoros termékek gyártását

 

2017-07-12 09:51:41

 

A soros gyárlátogatásra július 4-én indult a képviselő-testület, most csak hét taggal. A Necsőre vezetett az útjuk, a Dometic Zrt.-hez. Kicsit szokatlan időpontban, 13 órakor léptek be a céghez a látogatók a polgármester vezetésével. Aztán megtudtuk, az üzemben döntően egy műszakban dolgoznak, 14 órakor leállnak a gépsorok, a dolgozók hazamennek. Márpedig a gyártást, az újabb fejlesztéseket szeretné Hubanov Mihály ügyvezető igazgató megmutatni.


Erre a helyre, a necsői telepre 2012-ben költözött a 2001 óta a Dometic svéd cég leányvállalataként működő gyár, ahol a termelés bővítése, korszerűsítése és hatékony megvalósítása azóta is fontos cél. A főként abszorpciós hűtőszekrényeket – elsősorban a szállodaipar számára – gyártó cég jó hírneve a nemzetközi piacon megvolt és ma is megvan. A jó minőség, a pontos szállítás elsőrendű szempont számukra. Termékeiket főként európai cégek keresik, de szállítottak már Japánba és Ausztráliába is. A Dometic cégcsoport részeként a stockholmi tőzsdén ott van a berényi cég is.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon

 


Egy-egy ilyen találkozás során manapság a munkaerő kérdése szinte első helyen szerepel. A Dometic Zrt.-nél jelenleg stabilan 280 a dolgozói létszám, akik saját dolgozóik. A létszámban a 48 fő szellemi dolgozó is benne van. Néha előfordul, hogy a termelésben bérelt munkaerőre is szükségük van. Így 37 főt, ideiglenes szerződéssel foglalkoztatnak. Közöttük pedig 8-10 ukrán munkavállaló is van – mondta el Hubanov Mihály.


Az érdeklődés során a bérekről is szó esett, ami a környezethez igazodó mértékű – tudtuk meg a tájékoztatóból. Tavaly 5, ez évben pedig 10%-os emelést adtak, ami a környezeti kihívás miatt is szükséges lépés volt. A fizikai dolgozók teljesítményük szerint kapják a fizetésüket, s ebben van bónusz is. Akik nem hiányoznak, pontosan bejárnak, feladatukat pontosan teljesítik, azok havi 9 ezer forint pluszt is kaphatnak. A cégvezető úgy fogalmazott: a dolgozónak és a vezetőnek partnernek kell egymást tekinteni, s ez esetben minden probléma megoldható.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




A Dometic Zrt. termelési értéke 5,6 - 5,8 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy iparűzési adó címén mintegy 60 milliót fizetnek évente a város kasszájába.  Az igazgató úgy jellemezte a céget, hogy stabil, megbízható, pontos vállalat, az anyacég is és a berényi gyár is. A piac pedig az ilyeneket „szereti”.


A gyártósorok mellett az alkatrészek, részegységek készítésének folyamatát végigjárva láthattuk az üzemi munkát, a gyártási, szerelési folyamatokat. A legújabb termékek, a kompresszoros készülékek gyártását is megmutatták. Ez a termék viszonylag újnak számít a Dometic-nél. Most ezen a vonalon két műszak is megy.  Az autóipar számára gyártják a készülékeket, idén 60 ezer darab a terv, de szeretnék majd ezt a jövőben 100-110 ezerre felfuttatni.  Ezek a készülékek lakókocsikba, lakóautókba kerülnek majd. A jászberényi gyár azonban további, évi 20 ezer darab aggregátot is gyárt az anyacég részére, azaz ezzel is nőtt a termelésük. Gyártmányaikhoz tartalék-alkatrészeket is készítenek, ami szintén fontos egy jó hírű gyártó számára.


Az üzemlátogatás során szó esett arról is, hogy új, 14 ezer négyzetméteres raktárat is építettek az üzemcsarnok mögött a megnövekedett gyártási feladatok miatt. Azaz, a termelés bővülése, újdonságai mindig hoznak valami újabb feladatot is.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít