Menu

Táborozás Isten házában meg a kertjében

2017-07-14 10:02:23

 

A katolikus Jászságban is élnek más vallásúak, legtöbben reformátusok, főként Jászkiséren és Jászberényben. A jászsági „főváros” szívében, a református templom kertjében, udvarán, a gyülekezeti ház összes termében gyermekzsivaj jelzi, nagy élet van ott. Nyári táborozásra gyűltek össze a gyerekek, összesen 120-an, immáron második alkalommal július első hetében.


A táborozás tavaly is nagyon sikeres volt, s ehhez sokféle – főként anyagi – segítséget is biztosított a berényi gyülekezet számára a Délpesti Református Egyházmegye. Mező István lelkipásztor és felesége Ildikó asszony alaposan megtervezett egyhetes programra hívták és várták a gyerekeket. Mint kiderült, nem csak helybeli, de a környékbeli falvakban élők gyermekei is eljöttek. A 120 gyermek között 6 évestől 18 évesig voltak a résztvevők. A programot pedig hét korcsoport szerint úgy alakították, hogy a kisebbek mellett a kamaszoknak is volt komoly, szép lehetőség az őket érdeklő, érintő előadásra, beszélgetésekre.


A kisebbek egy percre sem unatkoztak, mert a gyülekezeti házban és annak udvarán is, koruknak megfelelően sokféle ügyességi és logikai játék várta őket. A református oviból a dadusok, az óvónők is segítettek, de több szülő és önkéntes (összesen 30-an) azon voltak, hogy minden tábori  nap élménnyel teli, boldog legyen a gyermekek számára.


Az egyhetes tábor költsége 6 ezer forint volt, s mint kiderült, ha két testvér jött, akkor csak 5.500 forintot kértek fejenként a szülőktől. De voltak, akik nagyobb kedvezményt is igényelhettek. Ez pedig közel s távol a legkedvezőbb összeg egy élménydús hétért. Mező István elmondta, hogy Jászberény Város Önkormányzatától pályázati támogatást is nyertek, ami a kiadásokat enyhítette. Az ebédet a tanítóképző éttermében biztosították.


A gyerekek sokféle, a hitélet kérdéseivel való foglalkozáson vettek részt életkoruknak megfelelő formában és tartalommal. Minden nap volt egy bibliai alapigazság, ami köré csoportosultak a foglalkozások. Idén ez a Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan a Reformációban újra felfedezett öt bibliai igazság volt, úgymint „Egyedül hit által”, „Egyedül kegyelemből” van üdvösségünk. „Egyedül a Szentírás” hitünk és életünk zsinórmértéke, „Egyedül Krisztus” az út az Atyához az örök életre, melyért „Egyedül Istené a dicsőség”.


A református templom körül, az udvaron is sokféle játékot játszhattak a táborozók. A felsősök a gólyalábazást, a kisebbek a hintázást, tollaslabdázást szinte egész nap nem unták meg. Kisebb csoportokban – egy-egy pedagógus, vagy felnőtt segítő vezetésével – memória játékokat is játszottak, de a homokozó körül is zajlott az élet, a bokrok alján pedig az elgurult labdák bújtak meg esténként. Asztali játékokra, szellemi próbákra is volt többféle lehetőség. A kerti asztalokon pedig mindig ott volt a Biblia is.

 

alt




A középiskolásoknak minden nap volt lehetőség arra, hogy egy-egy hitéleti kérdéssel jobban megismerkedjenek. Például a Tékozló fiú témájában egy olyan fiatalember történetét hallgathatták meg, aki ivott, drogozott, bűncselekményeket követett el, s meg is büntették, mígnem rájött, hogy az, amit csinál nem folytatható, emberhez méltatlan. Amikor ezt felismerte, megváltozott az élete. Erről beszélt a középiskolások előtt a templomban, s kérdezni, beszélgetni is lehetett vele sok kérdésről.


A táborozás a Thököly úton nagyon kellemesen telt. Szervezők elmondták, hogy hálásak a szomszédos Apponyi Általános Iskola vezetőségének, hogy az iskola sportpályáit is megkaphatták a szabadidős tevékenységekhez. A 120 gyerek számára így még változatosabb, sokféle sportversennyel gazdagabb lehetett ez a hét a táborban. A gyerekek kivétel nélkül most is úgy köszöntek el: jövőre is itt leszünk!                                               


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít