Menu

Gáláns ajándék - Három megújult festmény

2017-09-19 09:27:32

 

A Jász Múzeum – bár kis múzeum – hatalmas kincsekkel rendelkezik, melyek raktárak mélyén lapulnak, s ritkán érinti meg őket valaki. A kincsek egy része festmény, műalkotás, sok esetben jeles alkotók művei. Ezen képek felújítása, restaurálása csak valamilyen felajánlás, vagy adomány révén történhetett meg az elmúlt évtizedek során. Idén egy jászberényi vállalkozó család tett felajánlást. Az eredményét pedig szeptember 13-án láthatta meg a széles közönség.


Dr. H. Bathó Edit, a múzeum igazgatója mondta el részben a múzeum, és a képek restaurálásának történetét. Czinege Károly és felesége Jolika kereste meg azzal az ajánlattal, hogy három, a raktárban lévő festmény felújítását, restaurálást támogatnák anyagilag. Az igazgató asszonnyal ki is választották a képeket, melyek a XIX. században készültek, s bizony nem voltak a legjobb állapotban. Egyik át volt szakadva, és a szín is matt és homályos volt mindegyiken. A sajtó képviselői és a közönség most megszépülve, színeiben ragyogva láthatta a bemutatáskor. 


Farkas Kristóf Vince, a múzeum munkatársa ismertette a képek történetét. Az elsőn Alekszandra Pavlovna Romanova (1783-1801), egy szép fiatal hölgy látható, aki József nádor (a jászok legfőbb bírája) felesége volt. A képet minden bizonnyal 1799-ben készítette róla ismeretlen mester. Az bizonyos, hogy a kerületi székházba került ez a festmény, és sokáig ott is maradt. A bájos hölgy sajnos 1801-ben, első gyermeke születésekor meghalt, így örök emlékként szépen és fiatalon ismerhetjük a festmény jóvoltából.


A másik, szintén nagyméretű alkotás a fiatal Ferenc Józsefet (1830-1917) ábrázolja osztrák császári díszöltözetben koronával és országalmával. A festmény a szakemberek szerint 1850 körül készülhetett. Farkas Kristóf Vince elmondta, hogy Marastoni Jakab készített hasonló festményt a császárról. Az sem kizárt, hogy ezt a képet másolta le ismeretlen festő, s aztán Jászberénybe került.

 

alt



A harmadik festmény Ferenc József egyetlen fiát, Rudolf főherceget (1858-1889) ábrázolja. Ezt Rudolf halálának évében, 1889-ben a jászberényi Polgári Géza (1862-1919) festette, mégpedig egy fotó alapján. Magyar huszár-ezredesi ruhában láthatjuk a tragikus sorsú trónörököst. Ez a festmény volt a legrosszabb állapotban, háborús sérülések nyomait is el kellett tüntetni róla.  Szutor Katalin, festő, restaurátor, a Nemzeti Galéria munkatársa, nagy és kiváló munkát végzett, mert mindhárom alkotás gyönyörű színekben pompázik, mintha most készültek volna.


A bemutatón első alkalommal egy díszes aranydiplomát adott át a múzeumigazgató a Czinege házaspárnak nagyszerű adományukért, köszönetképpen. A Jász Múzeum támogatói számára most alapította ezt a fajta elismerést, hiszen nagyon fontos, hogy a helyi közösség kiváló tagjai támogatását ilyen gesztussal is megköszönje.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít