Menu

Kaukázusi kalandok – „Mi egy vérből valók vagyunk”

 

2017-09-28 10:09:04

 

Jászberény és Vlagyikavkáz kapcsolata nem új keletű. A jász gyökerek miatt több évtizedes múltra tekinthetnek vissza a felek, ám ezt a közelmúlt történelmi-politikai változásai is árnyalják. Idén újabb lehetőségek nyíltak a kapcsolatok szélesítésére, ugyanis meghívás érkezett Vlagyikavkázból egy tudományos és kulturális programon való részvételre, amelyhez Jászberény önkormányzata biztosította az utazás költségeit. Így a város kulturális delegációját öt fő alkotta, két fiatal történész, két régész és a tolmácsuk, Erdő Éva. Az augusztusi, 10 napos oszétiai élményeikről a Jász Múzeumban tartottak érdekes, jó hangulatú élménybeszámolót szerdán délután.


A delegációt Gulyás András Zoltán, a múzeum régész munkatársa vezette, aki nem először járt a Kaukázus távoli tájain. Beszámolójában elmondta, hogy egy nemzetközi konferencia részesei lehettek, s nagyon gazdag, sokoldalú programban vettek részt. A helyi sajtóban is többször is szerepeltek a többi küldöttség tagjaival együtt. A résztvevők között voltak litvánok, grúzok, oroszok, ukránok, tadzsikok. Találkoztak Temina Tuajeva filmrendezővel is, aki 20 éve járt hazánkban, Jászberényben, és az itt készített filmjét is láthatták a konferencia résztvevői.


A berényi delegáció tagjai - a jelenleg Grúziához tartozó - Dél-Oszétiába is elutazhattak. Itt az egyetemre is ellátogathattak, ahol történelmet és régészetet kiemelten oktatnak, és külföldi diákokat is fogadnak.


Dr. Farkas Kristóf Vince történész már harmadik alkalommal járt Vlagyikavkázban, így hatalmas gyűjteménye van ősi építményekről, templomokról, erődítményekről, a hegyoldalba vájt sírkamrákról, az őrtornyokról, a dombtetőre épített templomokról és kolostorokról készített fotókból. Az ott élők nagy része ortodox vallású, így a hitélet számos érdekessége is felvillant a vetített képeken. Ő a tíznapos utazás és konferencia alkalmával az épített környezet szépségeit, értékeit kereste, gyűjtötte, vizsgálta, gazdagította a már meglévő adatbázisát és fotógyűjteményét.
 

alt

 



Jancsik Balázs egyetemi hallgatóként az örökségvédelemmel foglalkozik döntően, így csatlakozott a delegációhoz. A tárgykultúra volt számára a fontos és megismerendő feladat  a konferencia során, s erre volt bőven lehetősége. Vlagyikavkázban van hatalmas és modern múzeum, ahová a múlt tárgyainak nagy része Moszkvából került oda. A történelmi múlt feltárása és feldolgozása pedig most zajlik csak igazán, amióta erre is van lehetőség Oszétiában. Gazdag régészeti leletanyagot láthattak a konferencia résztvevői. A néprajzi anyag is nagyon sokrétű, lehet mit kutatni – állapította meg a régésztanonc.  A tíz nap során a résztvevők jártak egy XIII- XIV. századi erődben is, ami még Timur Lenk idejéből őrzi a múltat. A temetkezési szokásokról sok érdekességet fedezhetett fel a berényiek delegációja. Részben a pogány kultusz elemeit is a hegyoldalba vájt  kripták láttán - mesélte a fiatalember.


A beszámolók sorát Cseh Dániel történelemtanár zárta, aki először járt Oszétiában. Életmód-történettel foglalkozott ez alkalommal behatóbban. A nagy Oroszországban a mintegy 500 ezres oszét közösség megmaradása sok száz éve nagyon fontos, s ez ma is így van. A hagyományaik megőrzésének számos formáját tapasztalhatták a konferencia résztvevői. A vallási szokásoktól az étkezési rítusokon át az öltözetek, a viseletek is szóba kerültek. A zenei és tánc-hagyományok is felvillantak a vetített képeken, de a Dani számára is fontos sütés-főzés elemeit és finomságait is láthattuk a beszámolója során. A kalandok között szerepelt, hogy az egyik templomban a pópa megáldotta őket, de más szakrális alkalmak is emlékezetessé váltak a berényi fiatal tudósok számára.


Az bizonyos, hogy sok hasznos tapasztalattal tértek haza, melyet tudományos munkájuk során majd fel kell dolgozniuk. Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató zárszavából kiderült, hogy az oszétek régóta nagyon szeretnék, ha testvérvárosi kapcsolat lehetne hivatalos is Jászberény és Vlagyikavkáz között, de erre még várni kell, mert a bonyolult oroszországi közigazgatási rendszerben ezt nem egyszerű megvalósítani.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít