Menu

A jászok ünnepe, a jászok dicsősége - egy könyv születése

2017-10-09 11:19:23

 

A Jászok Egyesülete jelen korunkban igen aktívan működik a fővárosban 1991 óta. A berényi, de a többi jászsági település kulturális életében is jelentős szerepet játszanak Sokféle rendezvényt tartanak, igen jelentős a kistérséget érintő könyvkiadásuk, de a közösségi élet más formáit is segítik, elég csak a jász világtalálkozók szervezésére gondolnunk.  Most, 2017 októberében az 1991-es alapítású Jászok Egyesülete a korabeli „Jászok Egyesülete Budapesten” nevet viselő elődszervezet tiszteletére adott ki könyvet.


altAz ünnepélyes bemutatót Jászberényben, a városháza dísztermében tartották nagy érdeklődés mellett. A 260 oldalas, igen színvonalas kötetet dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna írta és szerkesztette. Hatalmas munkával készült el a könyv, hiszen több száz irat és dokumentum, valamint fotó található benne, melyek az egyesület 25 évét foglalják össze, mutatják be. Az egyesület a fővárosban 1921 és 1946 között működött. Főként a Jászságból elszármazott fiatalokat, a fővárosban tanuló és élő elit közönséget tömörítette, de a szülőhellyel is élénk kapcsolatot ápoltak. Bálok, majálisok, más szórakozási lehetőségek adtak teret a kapcsolatok ápolására, a találkozásra.
 

A könyvbemutató megnyitó beszédében Szabó Tamás jászberényi polgármester kiemelte, hogy a jász származás, az identitás megőrzése jelen korunkban is igen fontos. A kötet a diaszpóra emlékeinek nagyszerű összefoglalója. Úgy fogalmazott, hogy a kiadvány üzenete: megtartani az elszármazottakat. Jelen korunk megtartóerejeként említette az évenkénti jász világtalálkozókat is, melyek szintén hasonló célt szolgálnak.
A könyvbemutatón dr. Dobos László, az egyesület ügyvivője, s egyben a kötet kiadója, felelevenítette a szervezet 1946-os megszüntetésének körülményeit. Az akkori elnököt, dr. Czettler Jenőt (1879-1953) – az egyetemi tanárt, az MTA tagját, korábbi országgyűlési képviselőt – bebörtönözték, s minden civil szervezetet felszámoltak hazánkban. A kötet egyben tisztelgés is eleink előtt. A szerző a jászsági helytörténetírás nagyasszonya több éves munkájának eredménye ez a kiadvány, mely 31 nagyobb életrajzot, kisebb esszéket, 100-nál is jóval több képet, illusztrációt tartalmaz – mondta el dr. Dobos László. 
 

A Jászságért Díjas dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna elmondta a hallgatóságnak, hogy milyen sokféle segítséget kért és kapott kutatómunkája és a könyv megírása során. Nem győzte sorolni azokat, akik képekkel, információkkal, korabeli iratokkal, anyakönyvi adatokkal segítették. Férje latinos műveltsége is kellett ahhoz, hogy hiteles és pontos leírások kerülhessenek a könyv lapjaira. A mai egyesület sok tagja is szolgált korabeli dokumentumokkal, visszaemlékezésekkel, hogy minél gazdagabb információkkal teli kiadvány születhessen az olvasók számára.

 

 

alt


 

A kiadvány lektora, a Jászságért Díjas Papp Izabella nyugalmazott levéltáros elmondta, lektorként is élmény volt számára olvasni a kéziratot. Tudta, érezte, hogy a könyv szeretettel íródott, s a 25 év alapos összefoglalója jelenhet meg a szerző munkája nyomán. A jász öntudat erősítését szolgálja, és a hazaszeretet is táplálja az elkészült könyv.
 

A bemutató során Sas Dániel, ifjú jászberényi zongoraművész a történethez és a korhoz illő muzsikával szolgált, Tarnay Alajos műveiből játszott. Persze ezzel még nem ért véget a könyvbemutató, sokan ekkor vehették kézbe a könyvet, vásároltak belőle, s aki csak tehette a szerzővel dedikáltatta is a vaskos és súlyos kötetet.
 

Kiss Erika
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít