Az olajpasztell titkairól

2018-02-13 17:38:25
 
 
Mindig meglep, hogy a csöppnyi kis múzeum, a Hamza Galéria mennyi arcát tudja mutatni. Most, január végén a nagy „kiállító teremben” Hamza D. Ákos munkáiból láthatunk ismét válogatást, s felesége, Mária divatrajzai is helyet kaptak az egyik sarokban. A Műhelytitkaink sorozat 14. rendezvényén azonban nem ők, hanem Telek Béla művész-tanár és olajpasztell alkotásai voltak a főszereplők. Tíz alkotása látható az egyik kisebb teremben. Ennek kapcsán aztán az olaj-pasztellről beszélgethettünk kicsit részletesebben.
 
 
Móczó Árpád virtuóz hegedűjátéka nyitotta meg a délutáni eseményt. Utána Kerekné Mihalik Judit múzeum-pedagógus, a múzeum munkatársa beszélt részletesebben az olajpasztell technika történetéről, mely 20. századi „vívmány”. A sorozatban most ezt választották a bemutatás tárgyául. A festészet megújulását, fejlődését is eredményezte ez az új anyag.  Egy japán festő „találta fel”, mely aztán nagy karriert futott be a XX. században szerte a világban, óriási üzleti sikert is eredményezve. Kétségtelen, hogy a Párizsban működő Gusztav és Henry Sennelier kereskedőknek is voltak ebben érdemei. Az általuk készített és – újdonságnak számító – tubusokba zárt, eredetileg gyermekeknek szánt festék-anyag hamarosan a művészeknek is kedvence lett. Picasso, Gauguin is gyakran alkotott ezzel. Könnyű vele festeni. Az olajpasztell festékeknek sokféle – több száz – színárnyalata is van, s könnyen lehet vele dolgozni papírra, fémre, fára, üvegre. 
 
alt
 
 
Farkas Gattyán Adrien művészettörténész Telek Béla művész-tanár köszöntésében felsorolta tanári munkásságának főbb állomásait, az érdemeit, s azt is, hogy 2017 óta Jászberény díszpolgáraként is tisztelhetjük. A kis bemutatóteremben most 10 képet láthatunk tőle, s általa az olajpasztell felhasználását, alkalmazását, a széles színskálán való megjelenését is szemügyre vehettük. Telek tanár úr azt mondta, hogy három képe volt otthon, s most e kiállítás kedvéért gyorsan festett még hetet, hogy a közönség hadd lássa, milyen egyszerű ezzel dolgozni. Kétségtelen, hogy az iskolákban is szívesen használják, s a gyerekek is könnyen tudnak vele alkotni – tette hozzá a tapasztalt pedagógus. Szóval, a műhelytitkokról is megtudhattunk még valamit, de az alkotások látványa is szívderítő volt a téli szombat délutánján. Érzelem-dús a látvány, ez kétségtelen. 
 
 
A Hamza Múzeumban a kiállítás 2018. március 31-ig látogatható.
 

Kiss Erika
 

Hír megosztása