Lehel a Lehelben – különleges tárlat nyílt

2018-03-07 10:52:48

 

Különleges, sőt igazán érdekes és egyedi, felkavaró és elgondolkodtató képek borítják a Lehel Film-Színház emeletének falait.  A kiállítótérnek használt épületrészben február 23-án nyílt újabb kiállítás. Egy nem ismert, sőt méltatlanul elfeledett alkotó, Lehel István (1917-1973), szegedi egyetemi tanár életműve jelentős részének (60 alkotásnak) a bemutatását vállalták a szervezők, rendezők.

 

A tárlat megnyitásán azonban a különleges látványon kívül további érdekességek is kiderültek. A Jászberénybe került képek Nagy Gyula műgyűjtő tulajdonában vannak, ő adta most ezeket oda egy kiállításnyi időre. A tárlatot pedig fia, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester nyitotta meg. 

 
 
Nagy Gyula műgyűjtő elmondta, hogy szerette volna ezt a gyűjteményt szülővárosában bemutatni, s ezt most sikerült is elérni. Az absztrakt képek azt mutatják, hogy alkotójuk a mikro- és makrovilágot hogyan látta. Meg kell hagyni, nagyon is színesen és változatosan, így a tárlat is változatos, érdekes és elgondolkodtató. Nagy Gyula pedig, amikor megismerkedett Lehel István hagyatékával, rögtön arra gondolt, hogy egyben kellene azt tartani. Így történt meg aztán a vásárlás. 
 
 
Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester édesapja hobbija, szenvedélye tárgyai között, egy varázslatos mesevilágban nőtt fel. Ez a kiállítás pedig édesapja ízlésének is tükre. A tárlatra hozott képeken az energia, de gondolatok is sűrűsödnek, a monumentalitás, a végtelenség és saját kicsinységünk felmérésére is lehetőséget adnak. 
 
 
alt
 
Fotó: jasznaplo.hu/Bíró János
 
 
A kiállításra egy művészettörténészt is meghívtak a rendezők. Dr. Nátyi Róbert  Lehel István szegedi munkásságáról több dolgot is elmondott. Rudnai Gyula bajai művésztelepén kezdett a festészettel ismerkedni, de könyvillusztrációkat is készített. Sőt, ő maga is műgyűjtő volt. Szőnyegeket, bútorokat, XVI-XVIII. századi ikonokat is gyűjtött. Díszlettervezőként is dolgozott. Valójában a szegedi egyetemen biológiát tanított, ez volt a fő tevékenysége. Ám természettudósként egy új világképet alkotott páratlan, egyedülálló festészetében. A színpompás képek az élet és a halál, az elmúlás nagy kérdéseit tárják elénk. 
 
 
Lehel Istvánnak életében két kamara kiállítása volt 1962-ben és 1969-ben. A széles közönség nem ismerhette. A nonfiguratív, organikus és absztrakt alkotásokkal pedig nem illet bele művészete abba korba, abba a politikai rendszerbe, melyben élt. Természettudósként egy új világ képeit alkotta, ami így mára heroikus teljesítménynek számít.  Képei csipkerózsika álmot aludtak, valójában csak halála után derült fény hatalmas és egyedülálló festői életművére, s ennek értékeire, különlegességére. A XX. század magyar festészetének máig feltáratlan értékeiből láthatunk most Jászberényben, a Lehel Film-Színházban egy kis ízelítőt – fogalmazott dr. Nátyi Róbert művészettörténész. 
 
 
A kiállítás megnyitásakor a látványhoz illő muzsikai is szólt. A Palotásy János Zeneiskola tanárai – Rigóné Csirke Tímea (fuvola) és Puskás Andrea (zongora) – olyan darabokat választottak, mely nézők hangulatát a képek látványának befogadásában segítették. S mindezt Góg Zoltán kulturális menedzser szervezte, komponálta így egybe. Szóval a megnyitó is élmény volt. A képek látványa pedig április 10-ig várja a művészetek iránt érdeklődő közönséget a mozi galériájában.
 
 
Kiss Erika
 

Hír megosztása