Menu

Mi lesz veled csemegetömb?

altA város központjában járva már évek óta tapasztalhatjuk, hogy a jászberényiek által „csemegetömb” néven emlegetett terület egyre nagyobb része leromlott, vagy éppen üresen áll.

 

A város központjában járva már évek óta tapasztalhatjuk, hogy a jászberényiek által „csemegetömb” néven emlegetett terület egyre nagyobb része leromlott, vagy éppen üresen áll.
Sokakban felmerült a kérdés és szerkesztőségünknél is többen érdeklődtek, vajon mi fog a banki csomóponttal szemben lévő területen épülni, mi lesz a város frekventált részével? A kérdésre most látszik a legaktuálisabbnak a válasz, hiszen vannak tervek a hasznosítására, amelyről Tamás Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke tájékoztatott.

A legutóbbi – tavaly decemberben – megtartott képviselő-testületi ülésen is szó volt a csemegetömb beépítésének tervéről. Milyen elképzelések vannak ezzel kapcsolatban?

    * Az előző ciklusban is foglalkoztam ezzel a kérdéssel a városfejlesztési bizottság tagjaként. A korábbi főépítésznek is volt elképzelése, terve a terület beépítésére, ezek azonban nem valósultak meg. Azt fontos megemlíteni, hogy a város azon részének négy tulajdonosa van, köztük a legnagyobb rész az önkormányzaté. Az egész tömböt, 5000 m2-t, mind építési, mind rendezési terv értelmében egy területként kell kezelni. Tizenhat éve azért nincs ott semmi, mert a tulajdonosok érdekeinek egyeztetése nem volt sikeres.
      Már volt két befektetői csoport, amely fantáziát látott a területben, azonban a tulajdonosokkal nem tudtak megegyezni, és az elképzeléseik, terveik sem voltak megfelelőek. Éppen ebből okulva javasoltam az újabb cégnek, a szombathelyi székhelyű Bereczki Kft.-nek, hogy először a másik három tulajdonossal egyezzen meg, kérjen tőlük legalább szándéknyilatkozatot (ez már megvan), és utána forduljon az önkormányzathoz.
      A tervek szerint a területen mélygarázs épülne, mintegy 180 férőhelyes. A következő szinten, 3800 m2-en, üzletek kapnának helyet. A további emeleteken főleg lakások, irodahelyiségek lennének. A tetőtérben pedig exkluzívabb, vagyis saját kerttel ellátott lakások.
    * Mikor kezdődhet az építkezés?

    * Reményeim szerint az idei év nyarán. A beruházó elképzelése szerint – ha az időjárási viszonyok is kedvezően alakulnak - 2010 év végére a kivitelezés befejeződhet.
      Az vitathatatlan, hogy a területtel valamit kezdeni kell, hiszen eddig nemhogy pénzt hozott volna a városnak, hanem inkább ráfizetéses volt, hiszen rendben kellett tartani, bekeríteni stb. A megvalósítani kívánt beruházás a város értékét növelné, nem beszélve arról, hogy szebbé tenné a belvárost. Az előzetes elképzelések szerint önkormányzati bérlakások és szolgálati lakások is lennének az épületben. Összesen 60-70 lakás férne el a tömbben, ezenkívül kávézó és üzletek is. A kialakítandó mélygarázsok pedig jelentősen javítanák a város több éve tartó parkolási gondját.
    * A városnak mibe kerülne ez a beruházás?
    * A beruházás összértéke 2-2,5 milliárd forint, azonban a városnak nem kell ehhez pénzt adnia, hiszen a beruházó ezt vállalja. A városfejlesztési bizottság még decemberben felkért egy jászberényi és egy gyöngyösi független értékbecslő céget, hogy alkosson véleményt a területről. Amikor ennek eredménye meglesz, az önkormányzat bizottságai tárgyalni fogják a csemegetömb megvalósításával kapcsolatos elképzeléseket. Az viszont már eldöntött, hogy a város a felépítendő épületben ingatlanokat kér.
      Vannak látványterveink, amelyek természetesen még előzetes elképzelések, és változhatnak.
      Januárban, legkésőbb februárban a testületnek és a többi tulajdonosnak meg kell egyezni, majd azt követően első lépésként meg kell valósítani a terület összevonását a beruházónak. Azt követően lehet elkezdeni a bontási munkálatokat. A nyár folyamán pedig elkezdődhet a mélygarázs építése, majd folyamatosan a többi épületrész. Szeretnénk az idén látványos haladást elérni a csemegetömb területén. B. É.

Forrás: Jászkürt, 2009/1.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít