Menu

Emlékszilánkok a Költészet Napján

2017-04-24 09:13:14

 

A Főnix Fészek Műhelyházban két előadással is ünnepelték idén a Költészet Napját Jászberényben. Délelőtt Földes László Hobo József Attila-előadását láthatták-hallhatták a fiatalok. Ennek címe: Tudod, hogy nincs bocsánat volt, s igencsak elgondoltatta a hallgatóságot. Este két vendég érkezett a porondra, Szilágyi Tibor színművész és Heilig Gábor zenész.


Ez a nap azért is a költészetről szólt, mert Szilágyi Tibor és Heilig Gábor lelke is dalból van. Erről a közönség megbizonyosodhatott. Megismerhettük Szilágyi Tibor verseit, amihez Heilig Gábor gitárján és énekszóval is „hozzátette” a magáét. A Kossuth-díjas színész gyakran papírra vetette érzéseit, fennkölt gondolatait. Sőt, egy könyvben ezek meg is jelentek, mert barátai 60. születésnapjára meglepték azzal, hogy kiadták azokat.  Így e könyv néhány darabját hallhattuk, olykor gitár- és énekszóval kísérve.


Az élet nagy dilemmáiról is szóltak Szilágyi Tibor versei, de a szerelemről is. A közönség megtudhatta, hogy milyen érzelmes versekre képes a színművész. Az Emlékszilánkok pedig egy nagyobb lélegzetű verses mű, mely a színész életútját is összefoglalja. Szól ez a családjáról, az 1942-től történt élet-eseményekről, 1956-ban átélt dolgokról. Nagy átéléssel adta elő Szilágyi Tibor azokat a strófákat, melyek számára sorsfordító történeteket tartalmazott. A főiskolai évek, a pályakezdés, a szerelmek. A férfilélek rezdülésiről, az öregedés pillanatairól, majd az elmúlás gondolatairól írt versek is sorra kerültek, de a humoros megközelítés is kitűnt az este során. Színészi pályájának alakulásáról, változatos családi eseményekről, a vidéki színészéletről is hallhattunk, s közben egy-egy, a témához illő dal is felcsendült, olykor Heilig Gáborral közösen. Aztán a máig tartó szerelem története, a jelenlegi felesége iránti érzelem strófái következtek, melyek a humort sem nélkülözték. A nagy taps igazán megérdemelt volt a művészek számára!


A Költészet Napján valójában egy költőt hallhattunk egy nagy színész előadásában egy kiváló muzsikus közreműködésével. Igazán nagyszerű és lélekemelő volt!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.