Menu

Mi is az a Csörsz-árok?

2012-01-17 09:47:04

 

Január 23-án, hétfőn 10.20-kor tartják a Csörsz-árok vándorkiállítás megnyitóját és a vele kapcsolatos rendhagyó történelemórát a jászberényi Városi Könyvtár kamaratermében. A történelem óra programja: Harkányiné Dr. Székely Zsuzsanna (SZIE MKK KTI) egyetemi docens: Történelmi, kulturális örökségünk a Csörsz-árok; Farkas Kristóf Vince Jászfényszaru kulturális szervezője, a Zarándokúton a Jászságban című könyv szerzője: A Csörsz-árok mondavilága, nyomai a Jászságban.

 

Mi az a Csörsz-árok?

 

A Csörsz-árok ókori védmű, ami 1260 km hosszan húzódik végig a történelmi Magyarország területén. Az átlagosan 3,4-10 m széles és 2,5 m mély sánc-árok erődrendszer minden bizonnyal a Kárpát-medence legnagyobb ókori építménye. Építői hatalmas munkát végeztek, mintegy 15 millió köbméter földet mozgattak meg. Jelentősége túlmutat mai ismertségén és elismertségén. Már csak helyenként látszódnak a nyomai.

 

Az árok jászsági nyomvonala: Jászfényszaru, Pusztamonostor, Jászágó, Jászberény, Jászdózsa, Jászjákóhalma, Jászapáti, Jászivány.

 

A vándorkiállítást összeállította a SZIE- Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Gödöllő. Céljuk a Csörsz-árok bemutatása és megszerettetése.

 

Mottójuk: „Csak az védhető meg, amit szeretünk, csak azt szerethetjük igazán, amit ismerünk.”

 

A kiállítás megtekinthető 2012. február 17-ig a könyvtár nyitvatartási idejében: H, K, Cs, P: 9-18, Szo: 9-13

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít