Menu

Felhívás a Jászkun Redemptio 270. évfordulója alkalmából

2015-04-13 09:14:04



Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Felhívásunkkal arra kérjük, csatlakozzon a Jászkun Redemptio megünneplésének programjához. Célunk az, hogy óvodás kortól a nyugdíjasokig a legszélesebb körben idézzük meg ezt a nagy eseményt ünnepi megemlékezésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, vetélkedőkkel, kulturális, hagyományőrző programokkal, és történelmi jelentőségének hangsúlyozásával építsük be a köztudatba.


A Redemptio a jászkunok életében évszázadokra volt hatással, meghatározta a térség gazdasági és kulturális fejlődését, identitását. Máig él az önmegváltásban részt vevő települések lakóiban őseik tettének emléke, akik az anyagi megváltáson kívül ezer felfegyverzett, maguk által hadtápolt huszárt küldtek Európa különböző hadszíntereire.


Ezt az emlékezetet, az ebből fakadó kultúrát méltányolta, erősítette, ismerte el az Országgyűlés 2014-ben hozott határozata, amely május 6-át, a Jászkun Redemptio kihirdetésének napját, nemzeti emléknappá nyilvánította. A döntéssel számos kulturális és hagyományőrző szervezet munkája hozta meg gyümölcsét, és sokak álma vált valóra. Az Országgyűlés a jelenkori jász-, kis- és nagykunkapitányok jelenlétében hozta meg ezt az egyhangú határozatot, majd felállva, tapssal üdvözölte a Jászság és Kunság karzaton helyet foglaló delegációját.


Hagyományaink erős történelmi alapokon nyugszanak, és immáron az ügy mögött a hagyományőrző szervezetek, múzeumok, helytörténeti kutatók mellé az ország politikai vezetői is felsorakoztak. Az a lendület, amely a rendszerváltás óta jellemzi a jászkun hagyományok felélesztését, továbbélését, továbbra sem lankad, sőt újult erőre kaphat ezzel a döntéssel, ezért indítványozzuk a redemptiós ünnepségek, megemlékezések kiterjesztését. Célunk, hogy a meglévő lelkes híveink mellé újabb támogatókat állítsunk, és felkeltsük az ifjúság érdeklődését ügyünk iránt. Emlékeztessük a fiatalokat az ősök tetteire, és ösztönözzük őket a hagyományok felvállalására és továbbfejlesztésére. Az identitás megtartásával a hit századok óta nagy szerepet játszik a jászok, kunok életében. Így van ez ma is. A katolikus és a református egyház is az ügy, a megemlékezések és az ünnepségek mellé áll, és együtt munkálkodik azzal a sok jó szándékú emberrel, akik a Redemptio szellemében adják át az emlékezetet a jövő nemzedékének.


Szeretnénk, ha tovább erősödnének a jászkun hagyományőrzés rendezvényeivel a közösségeink és a méltán elismert magyarságtudatunk.


A jászok és a kunok csak úgy tudják megtartani identitásukat, hogy közben buzgólkodnak a magyarság, a magyar haza erősödésén is. Ebben nyújthat segítséget az Ön megértése, segítsége, munkája. Kérjük, segítse a helyi redemptiós megemlékezések, a jászkun hagyományokkal összefüggő rendezvények szervezését. Az elmúlt évben, május 6-án, Jászberényben az iskolákban nagy sikerrel tartottak Jászkun Redemptióval kapcsolatos vetélkedőket, előadásokat, megemlékezéseket, egyéb eseményeket rendkívüli tanítási nap keretében. Ezt a kezdeményezést szeretnénk kiszélesíteni, s arra kérni Önt, hasonló rendezvénynek legyen kezdeményezője a térségében. Konkrét segítséget ehhez Birinyi János tankerületi igazgatótól kérhet (0630/626-6316). A Jászkun Redemptio központi emlékünnepségét 2015. május 6-án tartjuk Jászberényben.


A jászkun települések elöljáróit, delegációit várjuk a rendezvényre, éppen úgy, mint 270 éve. Az ünnepség az 1745. június 12-i helyszíneken zajlik. Ekkor kerül sor az új jászkun főkapitány beiktatására is. (A programot a Jászkerület Nonprofit Kft. és a Jász Múzeum koordinálja.)


Május 6-án este 19 órakor meggyújtjuk az emlékezés gyertyáit. Régen még a legszegényebbek is kihelyeztek egy gyertyát az ablakukba, amikor valamilyen nagy, sorsfordító eseményre emlékezett az ország. Arra bíztatunk mindenkit, hogy ezen az estén gyújtson egy gyertyát a Redemptiót megvalósító ősökre, a jászkun hagyományokra emlékezve. A világ minden táján élők tegyék meg ezt, akik fontosnak tartják a jász-, kis- és nagykun gyökereiket.


Jelképezze ez a gyertya identitásunkat, összetartozásunkat. Kérjük, készítsenek egyszerű technológiákkal az ünnepi alkalomra utaló feliratos gyertyákat, amiket ajándék- illetve emléktárgyként is hasznosíthatnak. Egyesüljünk több ezer gyertya lángjában! Ma már internetes virtuális gyertyagyújtás is lehetséges, az akció megvalósításához használjuk ki az internet és a facebook által adott lehetőségeket.


Tisztelettel kérjük Önt arra, hogy segítse a jászkun hagyományőrzés továbbfejlesztését, sok szakember áll készenlétben, hogy segítse Önt ennek megvalósításában.


Reméljük, hogy Önt is segítőink, támogatóink soraiban köszönthetjük e magasztos cél megvalósításában, hogy a Jászkun Redemptio ünnepével a jász és kun identitás erősödhessen, és a közösségformálás ügye előrehaladhasson.



Jászapáti, 2015. április 3.



Tisztelettel:
Borbás Ferenc
Regnáló jászkapitány

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít