Menu

Körvonalazódik a Nemzeti Vágta jászsági előfutamának programja

2015-04-21 14:01:06

 

Egyelőre három jász település jelezte, hogy saját lovasával indulni kíván a Nemzeti Vágta augusztus 15-i jászsági előfutamán. A szervezők nemrégiben írták alá a szerződést az első jászsági előfutamról, melyhez a következő hónapokban támogatókat és indulókat egyaránt szívesen fogadnak.


A program szinte már teljesen összeállt az augusztus közepén rendezendő előfutamhoz, melynek gondolata először két éve merült fel a szervezők fejében. Nagy János,a Lehel Huszárbandérium és Lovas Egyesülettel, valamint újerdei lovasokkal szervezi a vágta előfutamát, melyhez helyszínt Fiala Károly biztosít a volt állami gazdaság területén. A program háziasszonya Kondor Katalin lesz, fővédnöke pedig Balogh Donát külterületi önkormányzati képviselő. Utóbbi reményét fejezte ki, hogy először, de nem utoljára rendezhet Jászberény előfutamot.

 

alt




A vágta fő arca Csomortányi Lajos, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc huszár főhadnagya lesz, aki a világosi fegyverletétel után hetekkel, a jászkun huszárok élén még győztes csatát vívott az osztrákok ellen. Nagy János elmondta, azért is választották őt az előfutam arcának, mert szeretnék, ha a székely vágta mintájára a jászsági előfutam is az összefogás és az identitástudat erejének méltó példája lenne.


altBendes Csaba, a Nemzeti Vágta főszervezője úgy nyilatkozott, nemcsak a vágta megszervezése jelent komoly kihívást, hanem a marketing-kampány felépítése és a támogatók megnyerése is. A rendezvény nyolcéves története során azonban már sok hasznos tapasztalatra szert tettek, melyek nagy segítséget jelenthetnek egy előfutamot elsőként rendező stáb részére. A vágta előfutamait májustól szeptember végéig tartják országszerte, sőt, a 19 elővágtából 4-et határainkon túl rendeznek. Idén a Jászság mellett a Felvidék és Zirc csatlakozott. Az utolsó előfutamot augusztus 24-én, Kaposváron tartják, a döntőre pedig Budapesten, szeptember 19-20-án kerül sor. A jászsági futamon 18-20 lovas vehet részt, ám az előzetes tapasztalatok alapján a szervezők 10-12 indulóval is elégedettek lennének.


A vágta jászberényi előfutamának megszervezéséhez, az ahhoz szükséges infrastruktúra kialakításához minden segítségre, támogatásra szükség van, hiszen ez embert próbáló feladat lesz. Nemcsak a pálya kialakítására kell szakértő szemmel odafigyelni, de meg kell teremteni a közönség, a lovasok és a lovak biztonságát is. A szervezők szerint a vágta nemcsak verseny, hanem a ló és lovas kapcsolatát, az összefogás erejét és a magyar tradíciókat erősítő rendezvény is. A biztonság mellett pedig az esélyegyenlőséget is szem előtt tartják. Emiatt tiltották ki a telivéreket a versenyből, és vezették be, hogy a helyi versenyzők saját lovaikkal indulhassanak. A szervező települések a jászkürt hangjára megnyíló budapesti döntő rendezvényein a vágta korzón kapnak egy bemutatkozó sátorhelyet, valamint szabadkártyával biztos résztvevői a Hősök terén megrendezett versenynek is. Ha tehát a jászberényi futamról a helyi versenyző nem jutna tovább, szervezőként szabadkártyával ott lehet a döntő futamon. Ha anélkül is kivívja magának a továbbjutást, akkor a szervező település a helyi futam indulói közül valaki mást segíthet hozzá a döntőbe jutáshoz.


A Nemzeti Vágta jászsági előfutamára eddig három település adta be a nevezését. Jászberény színeiben Nagy Zsuzsanna, Jászapáti képviseletében Kovács István, Jászfényszaruról pedig Sík Pálma indul majd.

 

alt




Nagy János érdeklődésünkre elmondta, hogy az aznapi program szinte teljesen összeállt. A megnyitót és a protokolláris feladatokat délelőtt 11-ig szeretnék lebonyolítani, akkor indul ugyanis az első futam, amelyből összesen négyet láthatnak majd a kilátogatók. A versenyzők a ló és lovas ökumenikus megáldása után állhatnak rajthoz. Ebédre várhatóan a vágtával párhuzamosan zajló főzőverseny indulóinál lehet majd ebédjegy alapján jelentkezni, miközben jászsági nóta járul majd hozzá a jobb hangulathoz. Délután három órától pónilovagoltatás, íjászkodás és a mentőkutyások bemutatkozása mellett lehet sziesztázni. Kuriózumként szeretnének tartani egy jászsági szekértoló versenyt 17 órától, melyre szintén várják a jelentkezőket. Ezt követően rendezik majd az elővágta döntő futamát. A Jászmagyarok együttes koncertje után pedig az egész napos program ünnepélyes zárásaként meggyújtják majd a jászok tüzét is.

 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít