Menu

Májusi madarászprogramok országszerte

 2015-05-06 08:38:34

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és Fák Napja tiszteletére egész májusban izgalmas programokra hívja az érdeklődőket. A rendezvények között lesz esti fülemüle-cserkelés, kishajós parifecsketelep megfigyelés a Felső-Tiszán és sasmegfigyelés. Az idei madármajális két új rendezvényt is életre hív. Első alkalommal ünnepeljük a Magyar Természet Napját és gyűlnek össze a természetfilmezés nemzetközi képviselői is hazánkban. Május 31-én pedig Fiókanap lesz a közelmúltban átadott jászberényi Sasközpontban.


Tokaji partifecske hajózás - május 9.


Az MME Nyíregyházi Helyi Csoportja szeretettel meghív minden érdeklődőt Tokajba, hogy egy közel két órás hajózás során közösen tekintsük meg Európa még megmaradt és egyben egyik legnagyobb, több ezer páros partifecsketelepét.

A kishajós vízi túra alkalmával Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, azok példáján a vonuló madarak életét, a veszélyeztető tényezőket, és természetesen a hajózás során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit. A partifecske telepeken jelenleg a párválasztás zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében.

Részletek: http://www.mme.hu/tokaji-partifecske-hajozas-2015-ben 

Videók korábbi partifecske hajózásról:

https://www.youtube.com/watch?v=x8RhNIzyDr0 

https://www.youtube.com/watch?v=JwGRyt8n2Yo 

 
Madarak és Fák Napja nyílt nap - május 9.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket a két szervezet központjául szolgáló Jókai-kertben, Budapesten, 2015. május 9-én, szombaton.

Az egész napos, ingyenes eseményen többek között madárgyűrűzési és odúellenőrzési bemutató, az év kétéltűje és hüllője kapcsán „Tarajosok és Búbosok” szépségversennyel, fotókiállítással és „Csipogó” játszóházzal várja az érdeklődőket 10.00-17.00 óra között.

Részletek: http://www.mme.hu/madarak-es-fak-napja-jokai-kertben-2015-majus-9-szombat 

 
I. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – május 14-17.

A magyar természetfilmes szakma első alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált 2015. május 14-17. között Gödöllőn. Az esemény szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az Egyesület Gödöllői Helyi Csoportja színes programmal: madárgyűrűzési bemutató, szakmai előadások, kvízjáték várja a gyermekcsoportokat, családokat, látogatókat az Alsóparkban.

A filmfesztivál kísérő rendezvényeként az MME a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott „Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken” projektje keretében eredményértékelő konferenciát is tart 2015. május 15-én. A konferencián a Svájci Hozzájárulás által hazánkban már megvalósult és folyamatban lévő, a természeti sokféleség megőrzését célzó projektek mutatkoznak be.


 
Magyar Természet Napja – május 22.

Új hazai jeles napként a Magyar Természet Napja időpontjául május 22-ét választottuk, amely világszerte a biológiai sokféleség világnapja is egyben. Budapesten, a Margitszigeten, a Holdudvar ad helyet a hagyományteremtő rendezvénynek, ahol május 22-én, pénteken, 10.00-17.00 óra között játszóházak, madárgyűrűzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odúkukucskáló túra és még számos érdekes program várja az érdeklődőket.

 
Fiókanap a jászsági Sasközpontban – május 31.

Gyermeknap alkalmából Fiókanapot tartunk a Sasközpontban (Jászberény – Négyszállás, Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett) május 31-én, vasárnap. Az érdeklődők 10.00-15.00 óra között többek között vetélkedő keretében ismerkedhetnek meg a Központ interaktív kiállításával, sasokról készült filmeket nézhetnek meg, teleszkópos madármegfigyelésen vehetnek rész, és megismerkedhetnek „Falco”-val, Közép-Kelet-Európa egyetlen méreg- és tetemkereső kutyájával.

 
Fülemülék éjszakája – egész májusban

Az MME országszerte 54 helyszínre hívja az érdeklődőket május folyamán, hogy egy rövid esti séta keretében közösen hallgassuk meg a világ egyik legszebb énekhangú madarának koncertjét. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran kézben is látni lehet ezt az egyébként rejtőzködő madarat, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik.

Részletek: http://www.mme.hu/fulemulek-ejszakaja-2015


(A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye)

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít