Menu

Egy német nyelvzseni a Gyakorlóban

2015-06-01 10:57:26

 

 

A SZIE Gyakorló Sport Általános Iskolájának egyik 6. c osztályos tanulója, Kozma Melinda nevét már évekkel ezelőtt megismerhették a Jászkürtön keresztül a jászberényiek. Ő az a kislány, aki önszorgalma és idegen nyelvek iránti érdeklődése révén az országos német nyelvi versenyeken már harmadik osztályos korától kezdve egyenletesen kiemelkedő teljesítményt nyújt. Legnagyobb sikerét idén érte el, amikor a Nemzeti Tehetség Program német nyelvi versenyét megnyerte a hetedik osztályosok között.


Melinda korábbi szép eredményeinek rétékét növeli, hogy nem elégszik meg azzal, hogy a saját korosztályában méresse meg nyelvi tudását. A kihívást és ezzel a fejlődés lehetőségét keresve soha nem indult még a vele egyidős társai között. Már az első versenyen feltűnt aprócska, törékeny termetével, amikor harmadikosként az ötödikesek mezőnyében lett  második helyezett a Litteratum német nyelvi versenyek Budapesten megrendezett országos döntőjében. Ezzel a helyezéssel ingyenes nyelvvizsga lehetőséget is nyert, melyet az Osztrák Intézet ajánlott fel számára. Melinda ezt – az életkora miatt még nem akkreditált KID1-es típusú nyelvvizsgát – 10 évesen 99%-osra teljesítette!


Az előbb említett – elsősorban nyelvtani tudást tesztelő- versenyben évről évre azóta is szép, országos sikerekkel büszkélkedhet. Ebben a tanévben is elsőként jutott az elődöntőből a Budapesten megrendezett döntőbe, ahol több mint kétszáz, hetedik osztályos társa között ért el országos 5. helyezést május 23-án, mindössze 2,2 ponttal lemaradva a holtversenyben két első helyezettől. Azonban Melinda ennél sokkal előkelőbb hellyel is büszkélkedhet, amelyet szintén ebben a tanévben ért el a kiemelkedő idegen nyelvi érdeklődésű és szorgalmú kislány.

alt
Amikor idén márciusban benevezett a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett német nyelvi versenyre, ismét az idősebb korosztálybeli társak közötti megmérettetés volt a célja.  A most hatodikos leány a   7-8. osztályos kategóriában indult ezen a versenyen, ahol az őt annyira jellemző szerénységgel, alázattal és kitartással vett részt. Szülei támogató szeretettel, jómagam mint nyelvtanára és másodikos kora óta osztályfőnöke mély hittel és biztatással  igyekeztünk őt megerősíteni, támogatni a felkészülés időszakában. 
 



Az itt elért eredménye viszont minden várakozásunkat felülmúlta. Az iskolai írásbeli forduló 1200 tanulója közül bejutott a megyei fordulóra, amely szintén írásbeli megmérettetés volt. Ezúttal azonban már jóval magasabb szintű nyelvi felkészültség szükségeltetett  ennek a – lexikai, nyelvtani és szövegértési feladatokat tartalmazó –  tesztnek a sikeres megírásához. A megyei fordulóból már csupán azt a 20 tanulót hívták be a  május 8-i, Szolnokon megrendezett országos döntőre, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották. Nagy örömünkre megyei második helyezettként ő is közöttük volt.


Melinda felkészítése során nyelvtanárként nagy hasznát vettem eddigi nyelvvizsgáztatói gyakorlatomnak, ugyanis a döntő forduló követelménye nagyon hasonlított az Origó B2-es típusú (középfokú) nyelvvizsga felépítéséhez és szintjéhez, de nem túlzás azt állítani, hogy ennek is a magasabb színvonalon történő változatához. A versenyzőknek egy rövid bemutatkozáson túl képleíráson, illetve egy rövidebb, német nyelvű szöveg frappáns, szóban történő összefoglalásán keresztül kellett meggyőzniük a háromfős, nyelvtanárokból álló zsűrit szóbeli kifejező készségükről, valamint választékos, rutinos és fordulatokban bővelkedő nyelvhasználatukról. A verseny helyszínén felemelő érzés volt látni ennyi értelmes, jól felkészült, folyékonyan, gazdag szókinccsel németül beszélő fiatalt együtt: akik az ország minden részéből érkeztek, Szombathelytől Budaörsön át Battonyáig.


A valóban nagyon szoros versenyben, 2015. május 8-án, pénteken délután egy egész napos kitartó várakozás után a Nemzeti Tehetség Program német nyelvi versenyének eredményhirdetésén a hatodikos Kozma Melinda Boglárka neve hangzott el legutoljára, aki fölényesen megnyerte a 7. osztályosok idei döntőjét!


Teljesítményére szülei mellett mindannyian nagyon büszkék vagyunk, és a továbbiakban is hasonló szép sikereket kívánunk Melindának!


Forgács Lászlóné

német tanár, SZIE Gyakorló Sport. Ált. Iskola és Gimnázium

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít