Menu

Déryné emléke örökké tarthat

2016-10-14 09:10:10

 

A jászberényi Patyikás Rózsinak ma már emléke sokkal nagyobb, színesebb, szerteágazóbb, mint azt életében talán remélni sem lehetett. A különleges énekesi és színművészi tehetséggel megáldott lány pályája során a magyar nyelvű éneklés és színjátszás nagyasszonyává vált. Szülővárosa pedig hűen őrzi emlékét.


A Városvédő és Szépítő Egyesület, a Jászkerület Nonprofit Kft. és Jász Múzeum idei megemlékezése a múzeumban volt. Déryné emlékét rendhagyó tartalommal Gál-Dobos Bea kulturális intendáns jóvoltából hallhattuk, láthattuk vetített képeken is. Előadásában azt vette számba, hogy a mai korban hol, s mi módon őrzik Déryné Széppataki Róza (Jászberény, 1793-1872. Miskolc) emlékét hazánkban. Ehhez persze nagyban hozzájárult az, hogy idős korában megírta emlékeit pályájáról, a magyar nyelvű színjátszás érdekében folytatott küzdelmeiről. Az első köztéri szobrot 1935-ben Budán állították emlékére. Jászberényben a Margit-sziget bejáratánál is van mellszobra 1961 óta, de Miskolcon, Törtelen is, ahol élete egy jelentős részét töltötte. Gál-Dobos Bea sorra vette a különböző Déryné emléktáblákat és síremlékét is. Épületek, közintézmények is viselik nevét szerte az országban. Számos festmény őrzi arcmását. Kávéházak cukrászdák is felvették nevét sok helyen, de még sütemény is kapta az ő nevét.  Filmeket is készítettek életéről, s a mai színművészek, énekesek – Csongrádi Kata, Csomor Csilla, Pitti Katalin, Kóródi Anikó – is szívesen adnak emlékműsort tiszteletére. Jászberény méltó módon emlékezik minden évben rá.


altA Déryné emlékplakettet a Városvédő és Szépítő Egyesület alapította, s 1990 óta minden év szeptemberének végén – a Jászkerület Nonprofit Kft.-vel közösen – át is adják két jeles személynek, aki zene, előadó- vagy táncművészet terén – jeleskedik. Az idei díjakat egyikét egy hölgy – a táncművészet és néptáncoktatás terén kifejtett jeles munkássága elismeréseként – Dudásné Mosóczi Lívia vehette át. Ő néptánc pedagógus, 2007 óta férjével együtt a Barkóca Gyermek Néptáncegyüttes vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere is. Néptánc-oktatói munkása igen sokoldalú, számos koreográfusi díjat nyertek el a csoportok az ő szakmai vezetése során.


A 2016-os esztendő másik Déryné-díjasa Csillik György, a Déryné Vegyeskar elnöke, aki már gyermekkorában is kiváló énekhangjával tűnt ki társai közül. Felsőfokú tanulmányai után, visszatérve Jászberénybe 2000-ben lépett az egykori Vasas Kórus – később Déryné Vegyeskar – tagjai sorába. Hamarosan az együttes elnöke is lett, s a kórus körüli szervezési feladatokat végzi nagy lelkesedéssel. A kórus nemzetközi kapcsolatokat is ápol, számos fellépésen vesz részt, a testvérkórusokkal is gyakran szerepelnek együtt. A Déryné Vegyeskar elnöksége során kétszer is elnyerte a hangverseny-kórus minősítést, mely a legmagasabb elismerésnek számít az amatőr kórusok világában.  Csillik György szép tenor hangja most is elbűvölte a díjátadó közönségét, mert Ferencz Sándor karnagy vezetése és zongorakísérete mellett az ünnepeltet a kórus is köszöntötte. A szólót természetesen Csillik György énekelte.
 


alt

 


A múzeumi eseményeket követően hagyományosan a Déryné utcában – a csodás hangú művész családjának egykori lakháza helyén – folytatódott az ünneplés, ahol a Déryné emléktábla koszorúzása következett.


Kiss Erika
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít