Menu

Működik a CT a kórházban

2015-07-09 11:30:29

 

Hosszú ideje, sok-sok éve várt már arra a Jászság lakossága, a Szent Erzsébet Kórház vezetése és dolgozói is, hogy végre ismét legyen CT-vizsgálat az intézményben.  Amint arról korábban már beszámoltunk, az év elején, januárban a Szent Erzsébet Kórházban átadták a GE Optima CT 540-es modern CT berendezést. Arról azonban akkor még nem tudott az intézmény vezetése tájékoztatást adni, hogy mikor kezdi meg működését az új, korszerű vizsgálati eszköz, mert annak finanszírozásáról az OEP-pel meg kellett egyezni.


Most végre eljött az idő, amikor arról számolhatunk be, hogy az új CT megkezdte a működését.  Július 1-jétől él a működtetés finanszírozásáról szóló szerződés. Amint azt dr. Csiki Zoltán, az intézmény főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, egy felfutási időszak után, várhatóan szeptember első felétől már 24 órában működik majd a CT. Ettől kezdődően a nap minden szakaszában végzik az előjegyzett betegek, valamint a sürgősségire érkezett sérültek vizsgálatát a GE Optima CT 540-es berendezéssel, amely olyan vizsgálati anyag előállítására is alkalmas, amelyre az országban csak 2-3 helyen képesek.


Az 1 milliárdos, sikeres kórházi pályázat keretében beszerzett CT berendezés tehát már működik. A pályázat keretébe tartozó további fejlesztésekkel is jól állnak, tudtuk meg dr. Csiki Zoltántól. Az új épületrész építése, az új sürgősségi osztály kialakítása szeptemberben befejeződik, s a tüdőgondozó beköltöztetése is várhatóan októberben megtörténik. Menet közben folyamatosan szerzik be az új, korszerű diagnosztikai eszközöket is, melyek ide, illetve a felújított épületrészbe kerülnek. Utóbbiba már július második felébe áttelepítésre kerül a két ultrahang készülék. De beszereznek egy digitális röntgengépet és több korszerű diagnosztikai eszközt is. Arra vonatkozóan viszont még nem tudott pontos adatokat mondani, hogy a CT-vizsgálat elindítása és a sürgősségi betegellátás, valamint a diagnosztikai részleg fejlesztése mennyiben járul hozzá a várólisták rövidüléséhez. Az viszont biztos, hogy a hatvani és a szolnoki kórház mellé becsatlakozó jászberényi CT-vizsgálati lehetőség sokat fog segíteni a gördülékenyebb betegellátásban.

 

alt

 

 

Azzal kapcsolatban, hogy a környék lakossága hogyan veheti majd igénybe az új CT adta lehetőségeket, elmondta, a háziorvosok nem jogosultak CT-vizsgálat elrendelésére, csak kórházi osztályokon dolgozó szakorvosok rendelhetik azt el.

 

– Szakmailag jelentős előrelépést jelent ez a 1 milliárdos fejlesztés kórházunkban. Egyrészt a korábbi SZTK épület felújításával, valamint az új rész megépítésével azt érjük el, hogy jobb, korszerűbb körülmények között fogadhatjuk a betegeket. Másrészt a tüdőgondozó áttelepítésével, a korszerű diagnosztikai gépek, berendezések beszerzésével a gyógyító munkánk színvonala is jobb lehet. Azaz, az ellátási területünkön élők számára magasabb szintű ellátást tudunk biztosítani a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően – mondta dr. Csiki Zoltán. Hozzátette, az új épületrész kialakítása, az új berendezések munkába állítása jelentős átszervezéseket és logisztikai feladatokat jelent. Emiatt a járóbetegek türelmét kérte, is megerősítette, hogy minden változásról igyekeznek időben és pontosan tájékoztatni a betegeket.
 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít