Menu

Aratónap és kakaspörkölt-főzőverseny Jászapátin

2015-07-13 12:36:35

 

Szombaton immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az aratónapot és ennek keretében tizenhatodik alkalommal a kakaspörkölt-főzőversenyt a Jászapátiak Baráti Egyesülete. Húsz bográcsban főtt az étel, s a kulturális program is sokakat vonzott. Az égiek pedig kegyeikbe fogadták a szervezőket, hiszen nagyszerű időben zajlott a program.


Reggel nyolc órakor a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. irodaháza előtti parkolóból indultak az aratók a cég Jászszentandrás felé vezető úton található központjába. Ott az aratópálinka elfogyasztása után korhű öltözetben és eszközökkel, lovas kocsi kíséretében mentek az aratópárok az aratás helyszínére, ahová a Muskátli Népdalkör tagjai is elkísérték őket. Érdekesség, hogy az aratók között volt egy német házaspár is, melynek férfi tagja a kakaspörkölt-főzőverseny zsűrijében is helyet kapott.


Míg az aratók végezték munkájukat, a főzőverseny csapatai sem tétlenkedtek. Húsz nevezés érkezett a versenyre, s minden bogrács körül nagy volt a sürgés-forgás. A napsütéses nyári időben egyre emelkedett a hangulat, melyhez az is hozzájárult, hogy a színpadon egymást váltották a dalos, táncos produkciók.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




A tanyamúzeumban és annak udvarán tárlatvezető és játszóház is várta az érdeklődőket. Az út másik oldalán pedig íjászbemutatót is rendeztek, ahol mindenki ki is próbálhatta íjász tudományát. Sokan tekintették meg a mezőgazdasági eszközök és muzeális gépek bemutatóját is.


Látnivalóban tehát nem volt hiány, s ahogy telt az idő egyre többen is lettek az érdeklődők. Köztük volt Jászapáti polgármestere, Farkas Ferenc és a térség országgyűlési képviselője, Pócs János is.


Ahogy a programban előre jelezték, 13 óra körül a zsűri a színpadra vonult és megkezdődött a főzőverseny eredményhirdetése. Négy kategóriában is értékelték a csapatok munkáját. A csapatbemutatkozás gyanánt például rövid kis verset kellett írni a versengőknek. Ebben a Babos Kakas-ok voltak a legjobbak. A második a B&B Kukorik, a harmadik a Jó Barátság Nyugdíjasklub lett.


Az ételnév választást is külön értékelték. Ezt a kategóriát az Őszidő Nyugdíjasklub nyerte (Pimasz kakas fekete ágyon), a Tarka Kakasok (Sarkantyús, tarajos paprikással) és a Csirkefogók (Bugázott kakas nokedlivel) előtt. A megjelenés alapján is díjazták a csapatokat. Egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy ezt a versenyt a Tyúkudvar rémei nyerik. Mögöttük a Kanyarkakas csapata végzett a második, a Babos Kakas-ok pedig a harmadik helyen.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




A végére maradt a lényeg, az ételek íze alapján történő eredmények kihirdetése. A már említett német vendég mellett Szabari Zoltán (zsűri elnök) és Kende Tamás alkotta az ítészek háromtagú csapatát. Utóbbi értékelte a csapatok teljesítményét, s nem csupán a jó tapasztalataikat említette. Elmondta, hogy milyen problémákat észleltek (túlfűszerezettség, sótlanság, kis odakozmálás), s azt is, hogy az első három helyezett főztje kiemelkedett a többi közül. Ezek közül is a Kanyarkakas csapat által készített kakaspörköltet minősítette mindhárom zsűritag a legjobbnak. A győztesnek járó nagy fakanalat ők vehették át, s ezt jövőre vissza is kell hozniuk. A Tyúkudvar rémei lettek a másodikak, míg a harmadik helyet ezúttal a két évvel ezelőtti győztes, a Kormos Klement csapat szerezte meg.


Az eredményhirdetést tombolasorsolás követte, s közben a csapatok és az érdeklődők is jó ízűen fogyasztották el a bográcsok tartalmát. Remek időben, remek hangulatban telt ez a nap a Jászapátiak Baráti Egyesülete jóvoltából. Köszönet érte nekik.


Nem véletlen, hogy mindazok, akik részesei voltak ennek a napnak, mind úgy köszöntek el egymástól, hogy: Találkozunk a XIX. Aratónapon, amikor a XVII. Kakaspörkölt-főzőversenyt is megrendezik majd!


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít