Menu

Sajtórabszolgaság Jászberényben - Gedei József a DK jászberényi önkormányzati képviselőjének sajtónyilatkozata

Sajtórabszolgaság Jászberényben - Gedei József a DK jászberényi önkormányzati képviselőjének sajtónyilatkozata

Jászberényben 2010 óta kiegyensúlyozatlan a helyi sajtó tájékoztatása, mert a Fidesz polgármestere, Szabó Tamás olyan hatalmi és gazdasági nyomás alá helyzete, amelyben a szabadság nem érvényesülhet. A helyi médiát a polgármester uralja a Fidesz önkormányzati frakciójának támogatásával, a városi költségvetési források és támogatások nyújtásával vagy éppen megvonásával.

A hiteles, gyors, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás elvei helyett, Szabó Tamás szempontjai érvényesülnek. Többnyire Ő számol be a helyi TV-ban a testületi ülésekről, ahol a korábbi időszak közéleti vitáit megszüntették és megjelent már a 12 oldalas városi lapban egyszerre 12 fotó is a polgármesterről.

A helyi sajtó nem láthatja el a társadalom éber őrei szerepét, így nem vizsgálhatja a helyi kormányzat tevékenységét, visszás ügyeit sem. A sajtó a minapi testületi ülésen újabb béklyót kapott!

Szabó polgármester a „Kiegyensúlyozott tájékoztatást segítő média-munkacsoport megalakítására” címet viselő javaslatára a testület Fidesz tagjai olyan munkacsoportot hoztak létre, amely Szabó szavai szerint KONTROLL-t állít a helyi sajtónak.

A munkacsoportot – amelynek feladata a hírek koordinálása, összehangolása, a közérdekű megjelenések hatékonyabb képviselete, az előző hónap híranyagának áttekintése, vitás ügyekben vélemény formálása - a HÍR Tv-ből jól ismert Szentesi Zöldi László polgármesteri sajtóreferens vezeti.

A polgármesteri KONTROLL azonban sérti az alaptörvényt és a sajtóra vonatkozó szabályokat.

Magyarország Alaptörvénye elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

A sajtótörvény rögzíti, hogy a „sajtószabadság kiterjed az államtól, valamint bármely szervezettől és érdekcsoporttól való függetlenségre is.” Az önkormányzati szervek a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a médiatartalom-szolgáltatók számára, megfelelő határidőben történő rendelkezésére bocsátásával kötelesek elősegíteni a sajtó tájékoztatási feladatának elvégzését.

A törvény szövegéből tehát az következik, hogy a munkacsoport ún. ’elősegítő szerepe’ a szükséges felvilágosításoknak és adatoknak a médiatartalom-szolgáltatók számára, megfelelő határidőben történő rendelkezésére bocsátásában nyilvánulhat meg és nem a hírek koordinálásában vagy összehangolásában. A munkacsoport ilyen tevékenysége sértheti a sajtószabadságot, a vitás ügyekben történő ’mukacsoportos’ állásfoglalások pedig a jelenleginél is nagyobb függést eredményezhetnek a jászberényi Fidesz városvezetés irányában.

Miután a sajtó a jogszabályok keretei között önállóan dönt a médiatartalom közzétételéről, ezért abban a kérdésben, hogy milyen hírek jussanak el, vagy éppenséggel milyenek ne a választópolgárokhoz, az önkormányzatunknak sem koordináló sem összehangoló szerepe nem lehet. Önkormányzati képviselői feladatunk pusztán a kért felvilágosítás megadása és a nyilvános adatok rendelkezésre bocsátása lehet.

Álláspontom szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatást nem egy munkacsoport létrehozásával lehet elősegíteni, hanem annak a hatalmi és gazdasági függésnek a megszüntetésével, amelyet a Fidesz gyakorol a helyi sajtóra, vagyis a sajtó szabadságának és függetlenségének biztosításával.

Jászberény Fideszes városvezetése szembe megy a jogállamisággal, új keletű munkacsoportjával gátat szab a sajtó maradék függetlenségének teljes rabszolgaságba taszítva a helyi sajtót.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.