Menu

Leépíti a porszívó- és a fagyasztóláda-gyártást az Electrolux Jászberényben

Leépíti a porszívó- és a fagyasztóláda-gyártást az Electrolux Jászberényben

Bár hivatalos megerősítést az Electrolux Lehel Kft. még nem adott ki a történtekről, a cég svéd központjának honlapján már olvasható az a mai keltezésű sajtóközlemény, amely beszámol a jászberényi porszívógyár teljes, illetve a hűtőgépgyártás részleges felszámolásáról, illetve a nyíregyházi gyártelep fejlesztéséről. Az átszervezés 800 ember foglalkoztatását érinti.

  • Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület polgármester-jelöltje az Electrolux mellől posztolta a facebookra, hogy a gyárban állománygyűlésen közlik a leépítés hírét a dolgozókkal.
  • Az Electrolux angol nyelvű közleményben tájékoztat a magyarországi átszervezésekről, kiderül, hogy 800 fő foglalkoztatását érinti az "ésszerűsítés".
  • A magyar nyelvű közlemény első sorban a nyíregyházi gyárba tervezett 100 milliós beruházásra helyezi a hangsúlyt, de Gönczy Sándor nyilatkozatából már kiderül, hogy a jászberényi dolgozók egy részére bármilyen büszkék is, a jövőben nem számítanak, viszont egyeztetnek sorsukról a munkaügyi szervekkel és a szakszervezettel.
  • Az MTI már nyíltan 800 dolgozó elbocsátásáról ír.
  • A Pénzügyminisztérium kiemelten figyel az elbocsátott dolgozók sorsára, legalábbis erről fontosnak tartották közleményben tájékoztatni a lakosságot. Megjegyzik, hogy nem lehet nagy gond, hiszen a megyében "mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van".
  • A hírek egyelőre nem érintik azt a kérdést, hogy az állásukat elveszítő magánszemélyek mellett hány olyan környékbeli kis- és középvállalkozást érint majd érzékenyen a gyár átszervezése, amelyek bevételeik jó részére az Electrolux beszállítóinként tettek szert.

 

A déli órákban terjedt a hír Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület polgármester-jelöltjének Facebook-bejegyzése nyomán, hogy az Electrolux jászberényi gyárában gyűlést hívtak össze, melynek témája egy komolyabb létszámleépítés. A helyszínről jelentkező képviselő arról számolt be, hogy a cég megerősített biztonsági szolgálattal, mentőautókkal és rendőri jelenléttel készül a bejelentésre.

Az Electrolux központi honlapján pedig már olvasható egy közlemény (lentebb egy részlet a magyar fordításból), amely arról számol be, hogy a cég életében olyan fejlesztések mennek végbe, amelyek a versenyképességet és a növekedést szolgálják. A közel 100 millió eurós automatizálási és digitalizációs beruházás a nyíregyházi gyárat érinti, ahol csúcskategóriás hűtőszekrények gyártásával foglalkoznak. A cikk szerint a magyarországi gyáregységek versenyképességét áttekintették, és a cégvezetés úgy döntött, hogy a porszívók és a hűtőszekrények gyártásának jelentős részét kiszervezik a jászberényi telephelyről. A termelés ebből következő csökkenése 800 ember munkáját érinti a gyárban. Hogy közülük hányan vendégmunkások és mennyien élnek a Jászságban, arról egyelőre nincs információnk. A közlemény szerint azonban folynak az egyeztetések, és a szakszervezetekkel is tárgyalnak a további lehetőségekről. 

A gyár magyarországi vezetése egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott a leépítésekről, hivatalos közleményt 15.30-ra ígértek szerkesztőségünknek, jelenleg a dolgozókat tájékoztatják.

Az Electrolux angol nyelvű közleményének nem hivatalos és nem teljes fordítása: 

 

Globális ésszerűsítési intézkedéseket és magyar gyártási beruházásokat jelent be az Electrolux

  1. szeptember 10

Az ez év elején megkezdett stratégiai áttekintést követően az Electrolux vezetése ma úgy döntött, hogy a hatékonyság javítására az egész csoporton belül egy átfogó terv végrehajtásába kezd. A társaság ma bejelentette azt a tervét is, hogy jelenlegi gyártásának egyes részeit kiszervezi Magyarországon, és beruház a Nyíregyházi gyártóegységbe. 

Mint korábban közöltük, az Electroluxnál jelenleg is gyártási beruházási programot hajtanak végre, amely 2018-tól kezdve 4-5 év alatt összesen 8 milliárd svéd koronát eredményezhet a versenyképesség erősítése és a jövedelmező növekedés ösztönzése érdekében. Ennek részeként a társaság úgy döntött, hogy kb. 100 millió eurót invesztál az automatizálás, a digitalizálás és az innováció területére a csúcskategóriás hűtőszekrények gyártásába Nyíregyházán. Ezenkívül a magyarországi gyártási tevékenységek általános versenyképességének áttekintésekor az Electrolux úgy döntött, hogy kiszervezi a porszívók gyártását Jászberényi üzeméből és az ott jelenleg gyártott szabadon álló hűtőszekrények gyártásának jelentős részéből. Ez várhatóan körülbelül 800 termelőt érint, és sorsukat érintően szakszervezeti konzultációkra kerül sor.

A ma bejelentett intézkedések várhatóan további kb. 500 millió svéd korona éves megtakarítást eredményeznek 2022-től kezdődően. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő hatékonysági tevékenységekből és beruházásokból származó éves költségmegtakarítások várhatóan körülbelül 3,5 milliárd svéd koronát tesznek ki 2024-től.

 

Frissítés:

 

Szerkesztőségünk az alábbi közleményt kapta a bejelentéssel kapcsolatban:

Közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux Magyarországon 2020-ban, egyúttal átszervezi gyártókapacitásait

Jászberény, Magyarország, 2019. szeptember 10. Az Electrolux Group ma bejelentette, hogy közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban. Ezzel egyidőben a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet, az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége.

Az Electrolux Group vezető háztartásigép-gyártóként továbbra is innovatív megoldásokat nyújt fogyasztóinak világszerte, s kiaknázza a versenyelőnyét biztosító csúcstechnológiájú gyártókapacitásait. Az Electrolux felső kategóriás termékei tekintetében a kiváló minőséget nyújtó, magas hatékonyságú üzemeit fejleszti, míg azon termékek esetében, ahol a magas minőség és hatékonyság leginkább külső gyártókkal való együttműködés által érhető el, az Electrolux a gyártást külső partnereinek szervezi ki.

“A kiemelkedő nagyságrendű beruházás nyíregyházi üzemünkben azt bizonyítja, hogy az Electrolux Group számára Magyarország fontos helyszín az európai gyártókapacitásai sorában. Az új befektetés, valamint jászberényi telephelyünk több évtizedes tapasztalata és kiválósága együtt erős bázist és komoly versenyelőnyt jelentenek az Electrolux számára” - mondta Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft.ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke.

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon. Mind a jászberényi, mind a nyíregyházi üzem fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában, innovatív megoldásokat szállítva a fogyasztóknak. Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását - mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét - 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A versenyképesség fokozása érdekében a porszívók gyártását az Electrolux Group Jászberényből külső partnereknek szervezi ki 2020 folyamán. Ezáltal további beruházásokat eszközölhet a cég innovatív, fenntartható, s kiemelkedő felhasználói élményt nyújtó termékek és megoldások fejlesztésére.

"Az Electrolux Group befektetése új és ígéretes fejezetet nyit hazai üzemeink számára. Tudjuk azonban, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozónk számára nehéz helyzetet teremt. Büszkék vagyunk kollégáink tapasztalatára és az elért eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk. A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztattuk terveinkről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgozunk” – tette hozzá Gönczy Sándor.

Változások az Electrolux magyarországi egységeiben

2020 és 2023 között közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux a nyíregyházi üzeme fejlesztésébe. A beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.

A porszívógyártás, a fagyasztóládák és a felülfagyasztós hűtőgépek gyártásának kiszervezése Jászberényben körülbelül 800 Electrolux munkavállalót érinthet. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül. Az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. Az Electrolux elkötelezett a hatóságokkal és egyéb szervezetekkel való együttműködés iránt, hogy támogassa érintett dolgozóit és kölcsönzött munkavállalóit.

Az Electrolux felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.

Az üzleti átszervezésnek semmilyen hatása nincs az Electrolux-termékek kiszállítására, valamint a cég ügyfeleire és fogyasztóira.

 

Frissítés

 

Az MTI 14.50-kor hozta le a hírt, amelyben már nyíltan elbocsátásokról számolnak be. A helyszínen kollégáink műszakváltáskor beszéltek gyári dolgozókkal, akik a körülményekhez képest nyugodtan fogadták a hírt, bár a tájékoztatásukról sokat elmond, hogy ahány embert megkérdeztek, mindannyian másként vélekedtek az elhangzottakról. Volt, aki egyenesen cáfolta, hogy bezárna bármelyik üzem is, mások viszont kétkedéssel tekintenek a gyár jövőjére. Elmondásaikból úgy tűnt, a számukra tartott tájékoztató inkább az átszervezésről szólhatott, illetve a vezetés igyekezhetett megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy nem engedik el a dolgozóik kezét. Arról azonban, hogy ez a gyakorlatban majd mit jelent a következő hónapokban, még nem lehet tudni.

Mintegy nyolcszáz embert bocsát el az Electrolux Jászberényben

Mintegy nyolcszáz embert bocsát el az Electrolux Jászberényben, erről kedden tájékoztatták az érintetteket - közölte a cég közleményben az MTI-vel.

A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezi át az Electrolux Group  a versenyképesség fokozása érdekében, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet - írták.
    

Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy csaknem 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában 2020 és 2023 között. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban - tették hozzá.

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben az Electrolux európai alelnöke a közlemény szerint azt mondta: tudják, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozójuk számára nehéz helyzetet teremt. "Büszkék vagyunk kollégáink tapasztalatára és az elért eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk"- fogalmazott. A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak - tette hozzá Gönczy Sándor.
    

Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége - közölték. Továbbá az Electrolux felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki.
    

A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül. Az üzleti átszervezésnek semmilyen hatása nincs az Electrolux-termékek kiszállítására, valamint a cég ügyfeleire és fogyasztóira - írták.
    

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon. A jászberényi és a nyíregyházi üzem is fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában.
    

Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását - mint például a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét - 2020-tól megszünteti, és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.
    

A nyíregyházi beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.
    

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási  és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az Electrolux csoport forgalma 2018-ban 12,4 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma 54 ezer.

 

Frissítés

 

A Pénzügyminisztérium arról adott ki közleményt, hogy kiemelten figyel az állásukat elveszítő Electrolux-dolgozókra. Jelzik, hogy mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van Jűsz-Nagykun-Szolnok megyében, így ha átképzésekkel is, de megoldódhat a leépítésnek áldozatul esők sorsa. Arról azonban nem szól egyetlen közlemény sem, hogy a leépítés és az átszervezés hány környékbeli kisvállalkozást érint, amelyek az Electrolux beszállítóiként komoly bevételkiesést szenvedhetnek el a jövőben.

A PM fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux-dolgozók sorsát

A Pénzügyminisztérium (PM) fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux jászberényi üzemében dolgozók sorsát, az elbocsátással érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését - közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

Az Electrolux mintegy nyolcszáz embert bocsát el Jászberényben, erről kedden tájékoztatták az érintetteket. A porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét ugyanis a versenyképesség fokozása érdekében Jászberényből külső partnerekhez szervezi át a cég, az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor. Az Electrolux Group kedden bejelentette azt is, hogy nyíregyházi hűtőgépgyárában csaknem 100 millió eurós befektetést tervez 2020 és 2023 között.
    

A PM szerint a cég dolgozóinak újbóli munkába állását segítheti, hogy csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végi adatai szerint. Az elbocsátott munkavállalók elhelyezkedését könnyítheti, hogy a megye is egyike azon térségeknek, amelyekben már elindult a munkaügyi hivatalok hatékonyságát, illetve a vállalatokkal való szoros kapcsolattartást erősítő munkaerő-piaci reformprogram. Ennek keretében az érintett munkavállalók elhelyezkedését szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással is segítik.    
    

A legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben. A kormányzat mobilitási támogatásai szintén könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását - írja közleményében a tárca.
    

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az Electrolux csoport forgalma 2018-ban 12,4 milliárd euró volt, alkalmazottainak száma 54 ezer.
    

Az Electrolux-csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben zöldmezős beruházással hűtőszekrénygyárat épített Nyíregyházán.

 

Utoljára frissítve:kedd, 10 szeptember 2019 16:22
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.