Menu

Rossz pénz nem vész el

Rossz pénz nem vész el

Sok régi, ismerős arcot látok, de ma este nem az Ismerős Arcok fog játszani, hanem a Harakyru Band (Benkő Zsolt, gitár, 2021)… Megnyugtató. Ismét Jászberényben tehát a Harakyru Band, tavaly szeptember végén jártak legutóbb erre, a nagy bezárások előtt másfél hónappal. Eljöttek, hogy megint betakarítsák a rhythm and blues virágos-szamárkórós, szúrós-szexis mezejéről a növényzet javát. Mértékadó mesterek, leveszik a klasszikusokról a méretet. Jól áll nekik, jól áll nekünk.

Az élő zene iránti kereslet nagyon megcsappant, kevés buli van. Budapesten ugyan sok klub működik, de nem jönnek el az emberek, mert a tulajdonosok nem vállalják a koncertekkel járó rizikót. Azt gondolnád, hogy milyen nehéz közönséget toborozni egy kisvárosi klubkoncertre, pedig ez könnyebb, mert itt nincs akkora konkurencia az esti programokban. Az ország súlyos bajai a zenéhez való viszonyunkban is megmutatkoznak. Olyan ez, mintha golyónyomokat látnál a házfalakon, valahol egy háborús övezetben. Figyelmeztet. Ha kínálkozik fellépési lehetőség, olyan kollégákat hívok el, akikkel zeneileg egy nyelvet beszélünk. Nincs mit próbálni, mert szeretjük, ismerjük egymást, ez mindig örömzene. Bármikor jó. A blues rétegzene. A műfaj nyelve az angol, a klasszikus nóták eredetiben jók, és ez így van rendjén. (Benkő Zsolt, gitár, 2012)

Rendben. Akkor keményen, vagy csak félig, de blues, soul, funky: már megint itt van a szerelem, már megint csak akarok egy jó nagyot. Mindenütt jó, de a legjobb messze. Messze a felhőkkel. A Harakyru Band négy tagjából három szakállas, egy meg alig, de nem szakállas vicc, ahogy muzsikálnak, és szedhetnek valamit a trendi zenék ellen. 2007 óta tartják életben - szerelemből - a kedvenceiket, a kedvenceik pedig őket.

Ha a srácok egy garázsban Guns n’ Rosest kezdenek el játszani, ott még mindenki egálban van, de mi, ennyi idősen, valami olyasmit akarunk összegurítani, amire az anyja se ismer rá. (Benkő Zsolt, gitár, 2021)

Nincs menekvés, mindenkinek ismerkedni kell. Tényleg ekkora a hőség, vagy ez már a klimax? Van, aki zászlót lengetni született, csillagos vásznak lobognak, s mikor a zenekar a himnuszba kezd, téged az ágyúk elé tolnak. A szerencse fia nem én vagyok, nem én. (Creedence Clearwater Revival: Fortunate son) Betegen és dühösen fekszem kórházi ágyamon, doktor, doktor, hozz morfint, mielőtt meghalok, a Nemzeti Mindenségtől, óh, fáj a fejem nagyon. (Ez nem hangzott el, kakukktojás, de éreztem, hogy ott van, a járvány miatt, találjátok ki, honnan…) Ha nehezedre esik a szerelem, ne vidd fel a harmadikra. I got a big fat heart, with lots of love on top. (Buddy Guy: Heavy love) Dideregtem legbelül. Ilyen egy féltékeny fickó. (John Lennon: Jealous guy) Mert nem tudom a legjobbat kihozni magamból neked, hacsak nem forog velem a szoba. (John Mayall: Room to move) Jézus összetört, édes mama. (Zucchero: Mama) You are my inspiration, baby, you could make me be a king, but if you don’t come to my rescue, I couldn’t never be anything. (Robben Ford: Help the poor) Ezt jól szétszólózták, de nem tudtak elsodorni vele. A szám B.B. King és Eric Clapton által előadott változata sokkal ölelősebb. Tizenhét éve, az esküvőmön is az szólt. A dal jó választás volt.

Well, like a bad penny you have turned up again, you’re in my sights, there’s a mist on my lens, I think you know how it was when I tripped and fell, well, you double-dealed me, baby and I broke like a shell. (Rory Gallagher: Bad penny) Rossz pénz nem vész el. Csak átalakul, hogyha a Harakyru Band is úgy akarja.

****

A Harakyru Band (Benkő Zsolt: gitár, Tomor Barnabás: basszusgitár, Radovics László Kyru: ének, Móré Attila: dob) 2021. június 25-én a Lehel Film-Színházban koncertezett. Jól szóltak és jó hangosan. Szétverejtékezték a játszós ruháikat.
Felhasznált irodalom: Megint lelőtték a seriffet (2012), Három szakállas, egy meg alig (2015), Soha nincs túl késő (2020), vagyis saját magam.

Utoljára frissítve:hétfő, 28 június 2021 09:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít