Menu

Más-Ké(p)pen is történhetett volna - Búcsúzás Máté György szobrászművésztől

Más-Ké(p)pen is történhetett volna - Búcsúzás Máté György szobrászművésztől

Napokig keresgéltem azokat az írásokat, melyeket Máté György szobrászművésszel vagy róla készítettem. Kutakodtam a fotók között is, hiszen Jászberényben sok helyen található általa készített portré-szobor, vagy emléktábla. Azt, hogy örökre elment, napokig nem tudtam elhinni, hiszen ahogy élete, munkássága, úgy halála sem hétköznapi. Elkészítette legújabb portré-szobrát – a Szent István Egyetem helyi általános iskolájának udvarára - Szent Istvánról, majd elutazott feleségével Angliába, meglátogatni az ott élő gyermeküket, és együtt ünnepelni az 50 éves házassági évfordulójukat is. És elment egy másik világba… Tisztelői hétfőn kísérték utolsó útjára.

Vannak dolgok égen s földön, melyek nem ok nélkül történnek meg. Ezek közé tartozik az is, hogy a budapesti Máté György Jászberénybe került, hogy itt, a Tanítóképző Főiskolán folytassa munkáját. Valójában pilótának, vitorlázó repülőnek készült, de ilyen képzésre – többszöri próbálkozás ellenére - sem jutott be. A Képzőművészeti Főiskolára viszont felvették 1968-ban, és ’72-ben sikerrel diplomázott is. Már korábban megnősült, gyermek is érkezett már a családba, így az otthonteremtés fontos szempont volt számára. Jászberényben állást és lakást is kapott a fiatal házaspár, hát így kerültek ide.

Máté György a Tanítóképző Főiskolán művészettörténetet tanított, de az idő múlásával a szobrászat is egyre inkább előtérbe került munkája során. Amikor olyan otthonuk lett Jászberényben, ahol műtermet is ki tudott alakítani, egészen más világ köszöntött rá. Hiszen tanult szakmáját, a portré-szobrászatot is művelhette. A jászberényi művészekkel is jó kapcsolatot ápolt, így az Alkotárs Művészeti Egyesület tagjaival 1994-ben ő is részt vett egy közös kiállításukon.

Gyakran kisplasztikákat, portré-szobrokat, domborműveket készített, megrendelésre. Ezek olykor fából, de főként bronzból készített alkotások. Munkáinak legtöbbje Jászberényben található. Naponta elmegyünk mellettük, előttük, s nem is gondoljuk, hogy ő készítette a főtéri parkban lévő békás szökőkút békáit, ahol a kicsik gyakran fülig vizesek lesznek. Emléktáblákból sok van, de ezek sem akármilyenek. A fontos adatok mellett portrék is megjelennek ezeken, hogy tudjuk, ki az a tiszteletre méltó ember, akire a mai jászberényiek is büszkék lehetnek. Klapka György, Hamza Dezső Ákos, Sipos Orbán, Sáros András, Vuics István és mások emléktábláit a városközpont különböző részében találjuk. A bíróság falát díszítő, monumentális, az 1849-es történelmi emléket őrző különleges alkotása pedig egyedülálló.

Jászberény város vezetése készíttetett 2010-ben II. Rákóczi Ferenc emlékére egy portré domborművet, hogy így tisztelegjünk a történelem nagy alakja előtt, aki a szabadságharc idején itt is tartózkodott több héten át. Ehhez Máté György hosszas és alapos történelmi tanulmányt is folytatott, mert számára mindig fontos volt a hitelesség megjelenítése – mondta egy 2010-ben adott interjúban.

A város történelmének jelentős alakja volt gr. Apponyi Albert a XIX-XX. század fordulóján. Róla Máté György két munkáját is őrizhetjük. Az egyik, egy portré-szobor a tanítóképző főiskolán kapott helyet, a másik, egy mellszobor, a városközponti Apponyi tér dísze 1996 óta. A jászberényi hívek számára jelentős személyiség volt Farkas Mátyás apátplébános, így őróla is készített portré-szobrot, mely a főplébánián található.

Jászberény jelképes határát munkássága során kétszer hagyta el. Jászjákóhalma 1956-os emlékművének készítésére kérték fel. Tápiószelén található az 1992-ben készített, a település számára meghatározó Blaskovich-testvérek emlékét őrző portré-domborműve.

Ha most áttekintjük ezeket a portrészobrokat, domborműveket, emlékhelyeket, felfedezhetjük a hiteles ábrázolás fontosságát, az erre való törekvést. Máté György minden alkotása tervezetten készült, a hitelesség elérése miatt kutatott, majd tanulmányrajzokat is készített. Minden apró részletet kigondolt és alaposan kidolgozott. Egységbe komponálta a több részből összeállított kompozíciót. Harmóniát teremtett a készülő alkotás minden apró részletében, így téve teljessé és hitelessé azokat.

A kisplasztika kategóriába illik az éremkészítés. Egy összefoglalóban olvasható, hogy Máté György ilyet száznál is többet készített munkássága során. Így a Jász Múzeumon kívül műveit megtalálhatjuk a Magyar Nemzeti Galériában és az Orvostörténeti Múzeumban is.

MÁS – KÉ(P)P címmel 2015-ben, a Jász Múzeumban volt Máté György alkotásainak exkluzív bemutatója, mintegy életmű-kiállítása. Itt azokat az absztrakt-szürreális műveit, egy gondolat sajátos megfogalmazásait is a látogatók elé tárta, melyek a világlátását is mutatták. „Ezek egy része nem megrendelésre, nem emlék-állításra készültek, hanem a művész saját gondolatait, érzéseit, belső világának megtestesüléseit mutatják. Az emblematikus szobrok, fa és bronz alkotások a harcot, a férfi hegemóniát, az erőszakot öltik formába, a maszkulin szimbolika jellemzi őket. A Monománia több alkotását is láthattuk már korábbi kiállításán, de most itt szinte a teljes kollekciónak jutott tér” – jelent meg erről a kiállításáról a korabeli tudósításban. „Máté György sokrétű munkásságának bemutatása is maga egy alkotás. Rendkívül elegáns, formájában, elrendezésében és színeiben is megtervezett installáció készült, ami kiemeli Máté munkáinak érdekességeit, értékeit”- olvashatjuk a tudósítás folytatásában.

Jászberényben az egykori Jászkürt Fogadó épületének egy részét, az udvari nagytermet hosszú idő időn át kiállító-teremként használhattuk. 2016-ban itt volt egy nagyszabású kiállítás, melyen két pályatárs – a Jászberényi Tanítóképző két tanára - Telek Béla és Máté György munkáit együtt láthattuk. Ekkor is tapasztaltuk a pontosan eltervezett bemutatást, magának a kiállításnak a gondos megalkotását is. Egyetlen egyszer sem gondoltunk arra, hogy ez volt az utolsó alkalom a találkozásra, az alkotások megismerésére. Búcsúzásra pedig egyáltalán nem gondoltunk, hiszen a művészet örök.

Csak az élet nem……

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.