Menu

Sissi és Ferenc József emlékét idézték

Sissi és Ferenc József emlékét idézték

Százhatvan évvel ezelőtt, 1857-ben történt, hogy Ferenc József és felesége Sissi magyarországi körútja alkalmával Jászberénybe látogatott.  Az utazás során az akkori Pesti út mentén található – ma már a felsőszentgyörgyi útelágazásnál lévő – Cserőhalmi keresztnél meg is álltak pihenni egy kicsit, majd tovább hajtattak a városba. Ez az esemény adott okot arra, hogy a 160. évfordulón emlékezést tartson az utókor. A Jász Múzeum tudományos konferenciát szervezett az évforduló kapcsán.



Május 26-án a városháza díszterme megtelt érdeklődőkkel, amikor az ünnepség elkezdődött. Szatmári Antalé alpolgármester asszony, Pócs János országgyűlési képviselő, Borbás Ferenc hagyományőrző jászkun főkapitány és Csikós Miklós jászkapitány is köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepség szervezője és levezetője, a Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit volt.

A tudományos konferencia előadói Ferenc József életútján át magyarországi utazásairól, az Erzsébet-kultuszról, a császári pár jászberényi látogatásáról is szóltak. Borovi Dániel művészettörténész Ferenc Józsefről különböző időszakokban – 1849 és 1896 között –  készített portrékat, műalkotásokat vette sorra. Bizony sok ilyen kép készült róla, de egészalakos festmények is. Van olyan, melyen magyar egyenruhában örökítették meg a császárt. Az előadó azt is elmondta, hogy a képekhez csak nagyon ritkán állt-ült modellt, a festőknek nem volt könnyű dolguk tehát. A kivetítőn legtöbbször császári egyenruhában láthattuk Ferenc Józsefet, mert ez volt a leggyakrabban, a hétköznapokban viselt öltözete. Barabás Miklós, Anton Eisle, Vasary János, Benczur Gyula festményei mellett, Koller Károly néhány fotója is elénk került az 1880-as évek utáni császárról.

Dr. Vér Erzsébet Virág történész előadásában a magyarországi Erzsébet-kultuszról beszélt. Ismert tény, hogy Erzsébet királyné számára nem volt egyszerű az élet a bécsi császári palotában. Okos, jó asszony volt, de Ferenc József az évtizedek során megkeserítette az életét. Sissinek – ahogy mindig is nevezték – nagyon sokat köszönhetnek a magyarok, ő is jelentősen segítette, támogatta az 1867-es kiegyezést, ez történelmi tény. Az Erzsébet-kultusz már 1857-től kibontakozott Magyarországon. A szabadság és az őszinteség jellemezte, ezért is szerették őt oly nagyon a magyarok.

Ferenc József magyarországi utazásairól szólt dr. Manhercz Orsolya történész. Megtudtuk, hogy életében először 1843-ban, 13 évesen egy rövid kirándulás során járt az országban, majd 1847-ben is. 1848-ban a bécsi forradalom szemtanúja volt, és 1849-ben, már császárként a szabadságharc leverésében vett részt. Győrnél harcolt is a magyarok ellen. 1852-ben járt ismét Magyarországon, a „meghódított tartományt” vette szemügyre kéthónapos útja során. Jászberénybe is eljött pontosan június 22-én, amikor 1200 fős lovas bandérium várta és tisztelgett előtte. Ekkor Ferenc József itt is aludt, sőt a jászkürtből még ivott is.

Ezt követően már a császári család járt Magyarországon 1857-ben. Az országjárás során először Jászberénybe vezetett útjuk. Eközben a Cserőhalomnál is megpihentek. Erről az eseményről részletesen dr. Farkas Kristóf Vince történész tartott előadást.  Maga a látogatás 1857. május 23-án történt. Akkora nagy esemény volt, hogy a hármas kerület kis- és nagykunsági bandériumainak délceg huszárai is – 2300 fős csapat – Jászberényben köszöntötték a császári párt. Ferenc József császár a bandérium élén, lóháton vonult be a városba. A vendégek a főtemplomban szentmisén vettek részt. A hármaskerületi székház előtt volt egy hatalmas sátor felhúzva, ahol az ünnepség eseménye zajlott. A vendéglátók Carl Radnitzky (1818–1901) híres bécsi szobrász és éremművész az ünnepre készített ezüst érmét adták át a császári párnak ajándékul. Egyik oldalán Ferenc József és Erzsébet portréja, másik oldalán pedig a Jászkun kerület címere látható.

A népélet eseményeit mutató képeket is átadtak ajándékba a császári párnak.  Erzsébet császárné – a látogatás emlékére kb. egy év múlva – két zászlót adományozott a jászkun bandériumnak. Az egyik ma is megvan a Jász Múzeum gyűjteményében. Hiteles másolata is van, s nagyobb hagyományőrző ünnepségek alkalmával a jász lovas bandérium tagjai viszik magukkal. A császári pár a látogatás során itt is aludt, majd másnap magyarországi utazásuk következő állomására, Ceglédre mentek tovább.

Az emléknap résztvevői kilátogatottak ahhoz a bizonyos Cserőhalmi kereszthez, melynek eredetijét még a császári pár is látta, előtte megálltak, kicsit megpihentek. Itt Besenyi Vendel helytörténeti kutató a kereszt állításának és nemrég történt felújításának történetéről adott ismertetést, s itt is koszorúk kerültek az emlékhelyhez. 

Utoljára frissítve:csütörtök, 20 július 2017 11:40
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.