Menu

Emlékek, leletek, rejtett kincsek minden kis zugban

Emlékek, leletek, rejtett kincsek minden kis zugban

A Jász Múzeum igazgatója, dr. H. Bathó Edit tájékoztatójából megtudhattuk, hogy a város közönsége ez évben is gazdag, sokoldalú események kapcsán látogathat majd el a Táncsics utcába. Idén két kiállítás rendezésére vállalkoznak. Az elsőt márciustól láthatjuk majd. A Jászsághoz, a Jász Alkotók Köréhez kötődő Molnár János festő és grafikus alkotásaiból válogatott tárlatnak adnak teret.



Az idei második kiállítás bizonyára rendhagyó lesz. Amióta ismét van régész munkatársa is a múzeumnak, számos jászsági régészeti feltáráson dolgoztak már Gulyás András vezetésével a szakemberek és segítőik. Jászfényszaru határában 2017-ben több alkalommal volt ásatás, s az ott feltárt honfoglalás kori leletek és a hozzájuk kötődő ismeretek bemutatására vállalkoznak egy kiállítás alkalmával. Az idei Jász Világtalálkozónak is Jászfényszaru ad helyet, így ezzel a kiállítással segíti a múzeum a szélesebb kulturális kínálatot.

A múzeum kiadványainak sora is szaporodik majd 2018-ban. A Jászkunság Kutatása c. konferencia-sorozat kapcsán a múzeum kiadásában készül el a 8. konferencia anyagából szerkesztett kötet még ez év tavaszán. Selmeczi László régész-professzor munkásságának jelentős része a jászsági ásatásokkal telt. A Jászsági Füzetek 55. kiadványa éppen e munkásság legújabb eredményeit tartalmazza majd. A tervek között szerepel egy olyan feldolgozás is, melyről nemrég tartott előadást a múzeumban dr. Subáné Mészáros Julianna helytörténeti kutató. A jászsági Oncsa-házak történetét fogják egy kötetben megörökíteni ebben az évben. Jász Múzeum immár 25. éve adja ki a Redemptio című honismereti folyóiratot. Ennek ünneplése sem maradhat ki az őszre tervezett események sorából.

A tudományos munka mellett konferenciák, emlékülések programja is szerepel az idei tervekben. A Jászdózsa határában található Kápolna-halom, melynek feltárása Stanczik Ilona (1943-1991) régész munkásságának fontos része volt. Szeptemberben rá emlékeznek majd. A Tudomány Napja alkalmából a megyei konferenciának is Jászberényben lesz idén a helyszíne, s ebben a múzeum is fontos feladatokat teljesít majd.

A Jász Múzeumnak több évtizedes gondja a raktározás, mert erre nincs megfelelő helye a Táncsics utcában. Több helyen is van egy-egy kis tér, de ez a szakmai munkához nem elegendő, és nem megfelelő. A tanyai raktáruk – egy régi iskolaépületben – felújítására is sort szeretnének keríteni, ha sikerül az anyagiakat biztosítani e nem kis munkához. Még az is felmerült, hogy a manapság már elterjedt, ún. látványraktárt alakítanának ki, melyet az érdeklődők megtekinthetnének, hiszen hatalmas gyűjtemények rejteznek a kis múzeum eldugott zugaiban.

A sokrétű múzeumi tevékenység során az archiválás elengedhetetlen. Az adatok digitalizálásának korában e területen is vannak el nem hanyagolható feladatok, sorolta a múzeum igazgatója. E programhoz egy kis támogatást is elnyertek 2017-ben, így az idén erre több időt, energiát fordíthatnak.

A Jász Múzeum már évtizedek óta nem működhetne, ha nem segítenék a munkát önkéntesek. Így számukra újabb és újabb feladatok lesznek idén is – zárta az ismertetőt az igazgatóasszony.

Utoljára frissítve:csütörtök, 19 április 2018 10:23
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.